Amendamentele depuse de parlamentari la legea certificatului verde prevăd obligativitatea acestui document pentru toate persoanele care-și desfășoară activitatea în înstituțiile de stat și private, cu excepția instanțelor judecătorești, informează Mediafax.
Aceste amendamente vor fi dezbătute în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, după care, în funcție de dezbateri, forma finală va fi trimisă spre votul plenului.
Proiectul inițial, al lui Florin Cîțu și Raluca Turcan, prevedea obligativitatea certificatului verde pentru personalul medical și didactic, precum și pentru angajații de la privat unde numărul acestora este de minimum 50. Senatul a respins acest proiect al certificatului verde.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Conform amendamentelor depuse la Camera Deputaților, certificatul verde s-ar aplica și în cazul accesului persoanelor în sediile entităților publice și private.
În instituțiilor publice trebuie să se verifice certificate le prin intermediul aplicaţiei mobile Check DCC, în vederea interzicerii accesului temporar al personalului la locul de muncă , respectiv a accesului celorlalte categorii de persoane care nu prezintă un certificat digital emis în condițiile legii.
Birourile permanente ale Camerei Deputaților şi Senatului stabilesc modul de exercitare a atribuțiilor specifice de către membrii Camerei Deputaților şi ai Senatului, pe durata interzicerii accesului acestora
Categoriile de personal din cadrul entităților publice şi private beneficiază de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni după data intrării în vigoare a prezentei legi, din sumele alocate de la bugetul de stat.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
După expirarea perioadei prevăzute, costurile privind testarea împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul entităţilor publice şi private.
Raportul de serviciu/contractul individual de muncă în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul din cadrul entităţilor publice şi private, care nu prezintă certificatul digital emis în condiţiile legii, se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile.
La împlinirea celor 30 de zile de suspendare, angajatorul dispune prelungirea acesteia pentru o nouă perioadă de maximum 30 de zile. Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă poate fi contestată la instanţa competentă conform legii, după caz.
Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează, în situaţia persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID . În acest caz, persoana vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
Tot personalul din entităţile publice şi private care face dovada unei afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, constatată de către medicul specialist în conformitate cu normele stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.