duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATECu jumătate de gură, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române anunță că...

Cu jumătate de gură, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române anunță că demolarea bisericii de la Constanța este „un act tulburător și neavenit”. Vasile Bănescu insinuează că cineva ar suferi „un zgomotos complex de persecuție”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că eventuala demolare a bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Constanța este „un act tulburător și neavenit”, informează un comunicat de presă, publicat de TVR.

El a făcut această caracterizare numai după ce a subliniat că lăcașul din Constanța nu prea îndeplinește niște criterii pe care le consideră „calități necesare” pentru construirea sa.

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere. Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar pentru imunitate Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate.

Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne.

Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea”, a spus Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că biserica ar trebui mutată/translatată, „(în măsura posibilului)”, pentru „a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție”, cu referire la ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”, a concluzionat Bănescu.

Nu este prima oară când Vasile Bănescu îl „înțeapă” pe Arhiepiscopul Tomisului. Bănescu s-a pronunțat împotriva ÎPS Teodosie de mai multe ori în ultimii doi ani, mai ales în contextul atitudinii ierarhului față de măsurile autorităților statului.

Vom asista la prima demolare a unei biserici de după 1990 cu Vergil Chițac în rol de Elena Ceaușescu?

 

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

 • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
  De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

7 COMENTARII

 1. Numai după cum s-a purtat în plan-demie Bănescu ar trebuit dat afară cu un șut în cur. Faptul că este tot pe post arată că cineva îl sprijină și că el este de o nesimțire rară.

 2. “Biserica” este de fapt o baraca construita partial pe trotuar, pe bulevardul principal al orasului si nu stiu de ce nu a fost demolata pina acum.

   • Este o baraca de 60-70 mp (ap meu este mai mare, locuiesc vis-a-vis) asezata pe un scuar verde dintre un trotuar si o strada (5 m intre ele, o latura este pe trotuar si cealalta pe strada). Nu se poate construi niciodata o adevarata biserica acolo, nu permite amplasamentul. Ati fost sa vedeti despre ce e vorba la fata locului?!? Mai sus pe blv. cu apox 300m mai este o biserica pe trotuar prin a carei stresina trece stilpul de iluminat al bulevardului. In cartierul Inel2 s-au certat doi popi de la o biserica, iar unul din ei a stricat spatiul verde de linga biserica si si-a construit propria biserica si acum sunt doua biserici lipite una de cealalta. Astea sunt doar citeva dintre “operele” lui Mazare si Spagoveanu. Nu sunt contra religiei, credintei dar mizeria aia de pe trotuar e bine sa dispara.

   • nu prea ai unde sa muti asa ceva si sa continui sa ii zici biserica, arata ca un depozit de materiale de constructii. Cine oare a decis aceasta constructie?

 3. aham vedeti ca in Romania se construieste pe banda fara autorizatii de constructie sau altceva decat a fost aprobat in autorizatii. Nu am auzit sa se darame vreo cladire, e un bloc de birouri pe langa o biserica adventista sau catolica prin Bucuresti, si se tot judeca de vreo 700 de ani, dar nu cred ca se fi daramat. E bine ca se incepe cu daramarea bisericilor, pe motiv ca nu sunt estetice si oportune intr-o anumita zona. Bolsevicul cu epoleti banescu (nume predestinat) ar trebui zburat si trimis la fundatia lu bull gates ca tot a facut reclama potiunilor magice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate