miercuri, aprilie 17, 2024
ȘTIRICu fabrică Airbus în țară, România cumpără din Franța cele mai scumpe...

Cu fabrică Airbus în țară, România cumpără din Franța cele mai scumpe elicoptere din istoria sa

România va achiziționa din Franța două elicoptere anti-navă cu prețul colosal de 165 de milioane de euro, cam cu 10% mai mult decât estima armata în programul aprobat de Parlament în urmă cu doi ani.

Cele mai scumpe elicoptere cumpărate vreodată de România vor fi produse în Franța, deși în țara noastră, la Brașov, există o fabrică Airbus. Vorbim de un program de 165 de milioane de euro pentru două elicoptere H215M echipate pentru lupta anti-suprafață (ASuW) cu rachete antinavă de ultimă generație Marte-ER, potrivit informațiilor confirmate de MApN pentru HotNews.ro.

Primul astfel de elicopter ar trebui să fie livrat în 2026. Specialiștii în domeniu spun că prețul de peste 160 de milioane de euro pare foarte mare chiar dacă, pe lângă aparate, include pregătirea piloților, a tehnicienilor și un pachet logistic.

Potrivit armatei, cele două elicoptere vor fi produse în Franța, dar echiparea lor și instalarea dotărilor specifice pentru lupta antinavă, inclusiv armamentul, va fi realizată la Brașov de către compania IAR Brașov, cea cu care s-a și semnat contractul în calitate de prim-contractor.

Totodată, MApN a confirmat și că valoarea contractului pentru cele două elicoptere H215M ASuW este de circa 165 de milioane de euro. Jumătate din această valoare va merge teoretic către Airbus Helicopters Franța pentru cele două aparate de zbor, iar restul va reprezenta dotarea aeronavelor și echiparea lor în țară.

Specialiștii nu înțeleg de ce MApN a vrut altă rachetă antinavă, din moment ce România a cumpărat deja Naval Strike Missile pentru bateriile de coastă și pentru nave, o rachetă superioară ca rază de acțiune, intrată în dotarea multor țări NATO.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. aici se vede de ce toată agitația asta belicoasă cu frica de invazie și acuzarea tuturor celor sceptici și lucizi că ar fi „putiniști”.

  ambasadele știu că pot vinde masiv, politrucii gen PNL/PSD știu că pot incasa comisioane grase, iar activiștii – curvele de pe centură gen Cacahagi, Caconschi, Cacaleologu și altii care terorizează intelectualii critici cu acuzații cretine – fac și ei un ban atacând criticii și acoperind noul jaf , noile achiziții de vechituri la preturi supraevaluate, fără vreo investitie in industria de apărare.

 2. „Cu fabrică Airbus în țară, România cumpără din Franța cele mai scumpe elicoptere din istoria sa”

  Cred că ați dat peste unul din secretele prosperității Democrației. Deși nu ne spuneți dacă respetiva fabrică poate fabrica așa ceva … Plus, fără IAR, cine știe cât ar fi costat!

  „România va achiziționa din Franța două elicoptere anti-navă cu prețul colosal de 165 de milioane de euro, cam cu 10% mai mult decât estima armata în programul aprobat de Parlament în urmă cu doi ani.”

  Doi ani este o grămadă de timp, prețurile nu dorm! Asta-i economie liberă, de piață – nu „de comandă” (comunistă), unde prețurile „dorm”, iar calitatea … scade!

  Viață lungă să aveți: veți afla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE