OPINIICu ce a greșit Sebastian Colțescu?

Cu ce a greșit Sebastian Colțescu?

Arbitrul român Sebastian Colțescu se află în mijlocul unei furtuni de acuzații de „rasism”, care a ajuns până la cel mai înalt nivel politic, inclusiv a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Dar ce-a făcut Colțescu? Vorbind cu arbitrul de centru Ovidiu Hațegan, Colțescu îi spune acestuia că un membru al staff-ului tehnic al echipei İstanbul Başakşehir, camerunezul Pierre Webo, a protestat la deciziile sale.

Pentru a-l individualiza, Colțescu îi spune lui Hațegan despre care membru este vorba: „Ăla negru”. Credeți că este o afirmație rasistă?

Eu sunt sigur că nu. Staff-ul echipei turcești este format numai din turci, cu o singură excepție: Pierre Webo. (Lista este aici). Deci dacă dintr-o mare de oameni, trebuie să-l indici pe unul, nu e normal să-l individualizezi după ce îl scoate, în mod clar, în evidență? Mai ales că, țineți cont, toți erau îmbrăcați la fel!

Ce-ar fi trebuit să facă Colțescu? Să fi zis: „Ovidiu, e vorba despre persoana cu origini africane din grupul acesta”? Abia asta e o exprimare ideologizată, nu ce-a zis el!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Dacă ar fi fost invers și într-o echipă cu un staff format din persoane de culoare era un singur alb, iar respectivul ar fi făcut o tâmpenie, s-ar fi sesizat cineva dacă l-ai fi indicat drept „Albul ăla?”.

Hai să fim serioși! Webo a fost inteligent și a deturnat atenția de la faptul că el a greșit, speculând faptul că Sebastian Colțescu a folosit cuvântul „negru”, asemănător cu „negro” din engleză, care poate fi înțeles în sens jignitor.

Ceea ce este jenant este felul în care compatrioții au găsit de cuviință să se lepede de Colțescu, înainte ca măcar să fie o anchetă. Ministrul Sportului din România și-a cerut scuze pentru „orice fel de exprimare sau declarație care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”. Sebastian Colțescu nu face parte din sportul românesc? Nu merita și el prezumția de nevinovăție, domnule Stroe? Ați preferat reacția de laș, de iobag care tremură de frică în fața stăpânului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Eu cred că Sebastian Colțescu nu a greșit cu nimic și s-a exprimat absolut firesc.

Teroarea corectitudinii politice se pregătește să mai facă o nouă victimă, pe nume Sebastian Colțescu.

Rasismul există, dar nu prin astfel de aberații și abuzuri se va combate. Dimpotrivă, va crea resentimente.

Dar demult, „rasismul” nu mai este despre combaterea rasismului, ci despre putere. Iar cei care au puterea, cei care dărâmă statui și vor să rescrie istoria – cine controlează trecutul, controlează și viitorul -, au nevoie de vinovați, au  nevoie să arate că lumea e plină de rasiști, de care nu vom scăpa dacă nu ar fi  ei „salvatorii”.

Capul sus, Colțescu!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...