sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATECrucile eroilor români instalate de Calea Neamului la Valea Uzului îi deranjează,...

Crucile eroilor români instalate de Calea Neamului la Valea Uzului îi deranjează, din nou, pe primarii unguri din Harghita. Aceștia îi solicită lui Cătălin Predoiu să ia măsuri

Zeci de primari din județul Harghita protestează și îi solicită ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să ia măsuri față de ce s-a întâmplat la Valea Uzului, conform Hirado. Acștia reclamă faptul că preoții ortodocși și naționaliștii români au instalat cruci de lemn pe locul mormintelor românești din cimitir.

„Suntem convinşi că nici unităţile administrative ale judeţului Harghita nu sunt inferioare în această ţară”, scriu semnatarii în petiție. Semnatarii își motivează gestul prin faptul că pe foaie de proprietatea a cimitirului de la Valea Uzului figurează comuna Sânmartin din județul Harghita. Prin urmare, potrivit acestora, fiecare metru de teren al proprietății respective este protejat prin lege.

Petiţia a fost semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, şi de 53 de primari din judeţ, fiind trimisă la Bucureşti vineri. În cadrul aceluiaşi document, autorii le solicită autorităţilor să ia măsuri decisive şi imediate pentru identificarea şi tragere la răspundere a făptaşilor.

De asemenea, Borboly Csaba şi Birtalan Sándor au depus plângere la poliție față de, spun ei, distrugerea unei plăcuțe de informare scrisă atât în română, cât și în maghiară, conform Știripesurse.

„Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi primarul comunei Sânmartin, Birtalan Sándor, au depus, luni, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, făcând referire la art.290 din Codul Penal, în vederea efectuării cercetărilor cu privire la săvârşirea unei fapte de distrugere a bunului proprietate publică, ce a vizat deteriorarea plăcii de informare amplasată pe împrejmuirea situată în jurul Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, aflat în domeniul public al Comunei Sânmartin“, a anunțat Consiliul Judeţean Harghita.

„Având în vedere acest lucru, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi primarul comunei Sânmartin solicită sprijinul autorităţilor pentru identificarea celor responsabili de aceste pagube şi luarea de măsuri legale“, se mai arată în plângere.

„Subliniem importanţa investigării prompte şi eficiente a acestui incident, în scopul menţinerii ordinii şi siguranţei publice şi pentru a asigura respectarea dreptului de proprietate publică“, mai scriu reclamanții.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE