vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATECrucea, înlăturată din sediul MAI de la Chișinău pe motiv de „instigare...

Crucea, înlăturată din sediul MAI de la Chișinău pe motiv de „instigare la discriminare”

Curtea de Apel Chișinău s-a pronunțat, la data de 20 iulie 2021, în favoarea menținerii deciziei Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, prin care a solicitat Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova să înlăture simbolistica religioasă din sediul instituției, informează infoprut.

Conform informațiilor oferite de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, recomandarea de înlăturare a crucifixului a fost înaintată prin decizia emisă în decembrie 2019, prin care s-ar fi constatat că instalarea simbolului religios în incinta unei autorități publice reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri.

Astfel, în ciuda faptului că poporul român din Republica Moldova este, prin tradiție, creștin ortodox, din instituțiile publice va lipsi, prin lege, orice simbol religios pentru „a nu discrimina”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Consiliul și-a argumentat poziția considerând că „prezența simbolurilor religioase în instituțiile publice în care interacționează persoane cu viziuni și convingeri diferite nu ar trebui să fie acceptată, iar renunțarea la astfel de simboluri ar contribui la menținerea neutralității serviciului public, coabitarea sănătoasă a persoanelor cu viziuni diferite, menținând astfel nivelul de toleranță necesar într-o societate democratică”.

MAI a solicitat anularea deciziei, în partea constatatoare a faptului de instigare la discriminare pe criteriul de convingeri și în ceea ce ține de înlăturarea simbolisticii religioase din holul instituției.

Argumentarea reclamatului ținea de faptul că respectivul crucifix este „un însemn național, nu unul al opresiunii, ci al eliberării și al purificării – o valoare fundamentală pentru întreaga civilizație europeană, iar instituțiile statului, din perspectiva creștin-democrată, servesc la apărarea valorilor fundamentale pentru societate: libertatea, solidaritatea și subsidiaritatea”.

În ciuda argumentelor aduse de MAI, instanța de judecată a respins cererea reclamatului ca fiind neîntemeiată, invocând laicitatea statului și neutralitatea religioasă. Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE