marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATECrucea Eroilor, considerată „element parazitar” în proiectul aprobat de Primăria Cluj Napoca....

Crucea Eroilor, considerată „element parazitar” în proiectul aprobat de Primăria Cluj Napoca. Zonei i se dă o identitate austriacă, inclusiv prin amplasare unui bust al unei împărătese

Crucea Eroilor Neamului de pe Dealul Cetățuii, element simbolistic al Clujului, urmează să fie demolată, după cum a anunțat R3media, citând un proiect urbanistic aprobat de Primăria condusă de Emil Boc.

Felul în care este descris monumentul, în proiectul Primăriei Clujului este revoltător. Conform acestui proiect „Crucea de pe Cetățuia” este un „element parazitar” în zonă, aparținând unei perioade „cu puternic discurs naționalist”.

„Cu o înălțime de 22m, Monumentul Eroilor Neamului a fost ridicat in 1997 fără o consultare a populației sau a mediului profesional iar astăzi prezintă o situație juridică problematică, fiind realizată fără autorizație de construire și subiectul unui proces juridic în vederea demolării. Prin amplasarea sa nepotrivită, cu o soluție estetică discutabilă și prin înălțimea ieșită din scară, reprezintă un element vizual strident. Erijarea monumentului s-a făcut prin modificarea semnificativă a bastionului sud-vestic și creând conflicte spațiale cu fortificația cetății dar și volumetria hotelului Belvedere. Deși ridicat în memoria celor întemnițați de administrația habsburgică în acest loc, monumentul este asociat cu o perioadă politică de scurtă durată cu puternic discurs naționalist. Se propune înlăturarea sau repoziționarea sa în afara amplasamentului, fiind un element parazitar, cu o simbolistică greu de actualizat.
Datorită poziției privilegiate cu deschidere către panorama orașului, pe platoul bastionului sud-estic se permite amplasarea unei terase sezoniere deservite de clădirea hotelului Belvedere”, apare în Planul Urbanistic Zonal realizat de Primăria Cluj Napoca,  în urma proiectului câștigat de către Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass și Ana Horhat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Dorința de a da un caracter puternic străin zonei este reliefată de faptul că deși se demolează monumentul dedicat românilor persecutați de habsburgi, la câteva zeci de metri mai jos se va ridica un bust dedicat împărătesei austriece Elisabeta (Sisi).

Tonul folosit în ceea ce privește bustul austriecei este fundamental diferit de cel folosit față de crucea în memoria românilor: „În 1900, la inițiativa primarului Clujului la acea vreme, Károly Haller, cel căruia i se datorează și amenajarea Parcului Central, a fost amplasat bustul din bronz al Împărătesei Elisabeta de Austria pe vechea alee care lega Podul Elisabeta de Cetățuie. Locul monumentului nu fusese ales întâmplător, în partea de sud a Cetățuii aflându-se locul de plimbare preferat al împărătesei Elisabeta în timpul vizitei întreprinse la Cluj în anul 1887, denumită și „promenada Elisabeta”. Soclul bustului este astăzi în avansată stare de degradare, bustul fiind depozitat la Muzeul de Artă din ClujNapoca și dorindu-se aducerea sa în spațiul public. Intervențiile de amenajare a versantului din anii 70, precum și alunecările de pământ ulterioare au schimbat radical topografia zonei, astăzi inaccesibile. De asemeni, dezvoltarea vegetației a anulat perspectiva asupra orașului a amplasamentului original. Se propune poziționarea acestui monument la baza versantului, în largo-ul trotuarului de pe strada Dragalina, în continuarea axului podului omonim, consolidând identitatea celor două elemente dedicate împărătesei Sissi și acționând ca atractor și poartă de intrare dinspre Parcul Central și Opera Maghiară”.

Crucea Românilor – element parazitar, simbolul puterii austriece care îi oprima pe români este „atractor și poartă de intrare”.

Mai mult, se va reface însăși cetatea care dă numele zonei, respectiv fortificația habsburgică ridicată între 1715-1735. În interiorul complexului și-au găsit sfârșitul numeroși oponenți ai regimului de ocupație austriacă. În memoria acesta ridicându-se și Crucea, ce se dorește demolată.

De-altfel, în documentele de pe siteul primăriei nu se vorbește nicicum de vreo ocupație, ci doar de „administrația habsburgică”, de parcă ar fi vorba despre un partid politic oarecare.

De altfel, în simularea pe care proiectanții au făcut-o zonei, apar și soldații austrieci, care veghează oamenii care se plimbă cu bicicleta prin parc.

Din fericire, oricât ar dori, autorii proiectului nu mai reconstrui integral unitatea militară habsburgică, deoarece în locul său, autoritățile române au construit în anii 70 ai secolului trecut Hotelul Belvedere.

Sursa foto: Captura din proiectul „Cetățuia”, disponibil pe siteul Primăriei Cluj, pagina 73. https://files.primariaclujnapoca.ro/2020/11/06/Cetatuia.pdf

Campania de eliminare a simbolurilor românești din Transilvania

Reamintim, în context, că istoricul ardealean Ionuț Țene atrăgea atenția că tot mai multe simboluri românești dispar din orașele din Vestul țării.

Statui lui Avram Iancu din Turda a fost dată jos. La Oradea, primarul Bolojan a scos din centrul orașului statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. La Târgu Mureș s-a inaugurat o statuie a lui Iancu de Hunedoara care are inscripții doar în maghiară.

La Alba-Iulia s-a dezvelit de curând, în prezența președintelui Ungariei, statuia principelui Gabriel Bethlen, cel care prigonea românii din Ardea. La Sibiu, a avut loc dezvelirea statuii lui Samuel von Bruckenthal, guvernatorul sub care au fost uciși Horea, Cloșca și Crișan.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

 1. Dupa 18 ani de indoctrinare marxista, anarhista, antiromaneasca si anticrestina Cluj-Napoca ramane cel mai antiromanesc si anticrestin oras din Romania. Multumim pentru asta Tinerilor maniosi finantati de Open Society sa “salveze” Rosia Montana, profesorilor marxisti, secularisti sau doar ardelenisti si antiromani care domina ideologic mediul cultural de la UBB gen Cornel Vilcu, Doru Pop, Ciprian Mihali, Aurel Codoban, Eniko Vincze, Edit Szegedi, Stefan Borbely, Miruna Runcan, Mihaela Ursa, Corin Braga, Ruxandra Cesereanu, Alex Goldis, Horea Poenar, Claudiu Turcus, Lucian Tion, Mara Opris, Daniel David, Alexandru Diaconescu, Sorin Mitu, Marius Lazar, Norbert Petrovici, Calin Goina, Dana Domsodi, Ovidiu Pecican, Adrian Ludusan. Se dau doctorate care elogiaza anarhismul, marxismul si neomarxismul, altele infiereaza nationalismul, fundamentalistii ortodocsi si minimalizeaza istoria tarii. Mai este media ardelenista de la trustul Transilvania Live, Look tv, Transilvania Reporter etc. Si librariile din centru sunt administrate de marxisti sau anarhisti. Exista si edituri marxiste Idea si Oh my god, revista studenteasca cu texte ideologizate Echinox. La fel e si UAD universitatea de arte care e plina de postmoderni anarhisti. Puteti cauta creatiile lor artistice, va vor soca aberatiile anticulturale promovate. Exista baruri si cluburi conduse de simpatizanti ANTIFA care cenzureaza trupele care nu sunt corecte politic sau LGBTiste. Acestia sunt peste tot in Cluj, au contaminat toate mediile sociale, astfel ca influenta lor este generala. Cei care termina facultatile de sociologie si psihologie devin activisti marxisti “impotriva discriminarii” sau propagandisti sexo-marxisti. Miscarea conservatoare din oras e slab dezvoltata si timida. Este nevoie de o revigorare, structuri mediatice nu sunt. Din pacate daca se va da jos crucea de pe Cetatuie majoritatea clujenilor nu vor zice nimic, multi vor fi de acord, va fi o sprijinire mediatica si cultural-univrsitara puternica, care va acoperi opozitia. Clujul e un oras important, daca il pierdem definitiv in fata acestor tabere ideologice riscam dezmembrarea tarii.

 2. De băgat de seamă că în fucții ce sînt sau par de conducere pun oameni mici și femei.
  Oare dintre cei ce-au zis „da” măgăriei cîți știu că habsburgii luau la oaste opt ani și încă trei în rezervă. Dacă te luau după 18 ani veneai acasă, dacă veneai, după 26 de ani. Mulți au început să treacă munții în Moldova și Țara Românească. Porcii de habsburgi au început a pedepsii familia rămasă. Dacă tatăl era sub 36 de ani făcea el opt ani de cătănie, dacă nu plătea amendă grea. Ca să bage rîca-ntre oameni la început luau prin tragere la sorți. Îi scuteau pe învățători și popi…cîți nu și-au făcut copiii învățători sau popi numai să-i scape de armată? Acestea erau vocaționale pînă atunci.
  Haller este un nume obișnuit de evreu. Károly Haller a fost mason.

 3. Iude dupa iude. Indivizi care isi denigreaza propria identitate vesnica, asumata de insusi Dumnezeu prin rastignire si Inviere.
  Mi e mila de sufletele lor. Rugati va ptr ei…se cred dumnezei dar sunt ai iadului

 4. Boc e un trădător, a fost sluga lui Băsescu, acum e sluga lui Iohannis.

  se sprijină pe lobby ul maghiar care isi continuă politica de eliminare a simbolurilor românești cu pretexte urbanistice și de inlocuire c statuile lor.

  Asta explică de ce dăm joc statui in Turda, Cluj, Oradea și facem statui cu unguri și austrieci in Tg. Mureș, Sălaj , Oradea sau Sibiu.

  Crucea de pe Cetățuie a fost pusă de Iuliu Hossu, dată jos de comuniști. A fost repusă in anii 90 iar acum o dă jos licheaua utecistă băsistă iohannistă câțistă de Emil Boc cu ajutorul UDMR care e băgat in toate firmele urbanistice și de arhitectură care cică recuperează istoria urbană.

  Păi dacă recuperăm hai să ii facem iar stăpâni pe grofi și să le dăm pamantul și țara să ne stoarcă iar 1000 de ani, că așa de proști au ajuns ardelenii să iși iubească călăii care au ucis români 1000 de ani de la Arpad la Horthy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE