O serie de evenimente au avut loc în ultimele patru zile, care pot sau nu avea legătură între ele: toate sunt legate, într-un fel sau altul, de războiul din Ucraina și implicarea României.
Astfel, pe 12 ianuarie, Ministrul Apărării Naționale (MAPN), Angel Tîlvăr și șeful Statului Major General, generalul Gheorghiță Vlad, au avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (foto sus).
Conform unui comunicat de presă al MAPN, cele două părți „au discutat despre principalele repere ale cooperării bilaterale pentru anul 2024, pe palierul politico-militar, cu accent pe impactul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”.
Comunicatul nu detaliază ce înseamnă colaborarea româno-americană pe „palierul politico-militar cu accent pe impactul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei”.
Întâlnirea a avut loc la sediul MAPN.
Anunțul de la Davos
Peste trei zile, are loc anunțul părții ucrainene privind semnarea unui acord de securitate între România și Ucraina.
Documentul, negociat la Davos, ar urma să stipuleze garanții reciproce de securitate: cu alte cuvinte, Ucraina și România se angajează să se apere reciproc în caz de atac din altă parte.
Întâlnirea dintre șefii Apărării din România și Ucraina
Pe 16 ianuarie, Ministrul Apărării și șeful Statului Major General au avut o întrevedere video cu Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov.
La finalul comunicatului MAPN pe această temă, este un paragraf subliniat de către cei de la Biroul de presă al Armatei:
„La finalul convorbirii, miniștrii Tîlvăr și Umerov și-au exprimat intenția de a continua dialogul susținut dintre ministerele apărării din cele două state, mai ales în contextul contactelor la nivel înalt, între președinții României şi Ucrainei, precum şi la nivelul ministerelor afacerilor externe”.
Evident, referirea la „contactele la nivel înalt” se referă la dialogul Zelenski – Iohannis și la negocierile pentru acordul de securitate, care se negociază la nivelul ministerelor de externe. Acordul însuși a fost inițiat de cei doi președinți, Zelenski și Iohannis, după cum anunța partea ucraineană pe 9 ianuarie.
Un anunț de exercițiu de mobilizare
Tot pe 16 ianuarie, MAPN anunță că în 2024, exerciții de mobilizarea vor avea loc în șase județe.
Conform MAPN, „Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.”
Nu este clar cum s-ar putea realiza „coeziunea acțională” între militarii activi și rezerviști, decât prin acțiuni comune ale celor două categorii.
MAPN menționează și faptul că exercițiile au ca scop „instruirea specifică fiecărei arme”.
Tot în șase județe au avut loc exerciții de mobilizare și în 2023.
MAPN afirmă că aceste exerciții „se desfășoară anual, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale ,,Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviștilor din evidență, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare”.
Precizare: acest articol nu insinuează nimic, așa că domnii fact-checkeri de la MAPN pot să stea liniștiți.
Ambasadorul SUA???
– AIA e un fel de maimutza,
e o premiera dupa un negru si mai multzi ji.dovi.
He he he, doar sa stie ca autoritatile “romane” nu actioneaza decat in interesul si la ordinul stapanilor lor din afara.
Ora de dictare!
Baieti, vrem un counterstrike si pe aici! Ati inteles?Ati scris?
Nenea care invarti in cafea, vezi daca si-au notat astia temele, caci par ca se gandesc in alta parte.
Să mai zic și eu ceva ? Ori mai bine să tac, fiindcă ați putea da ocazia să vi se spună că ați dat cititorilor posibilitatea să insinueze ?
AK susține că Donald Tusk le-a promis nu doar „restaurarea legalității” în țară, ci și „teroarea domniei legii”. O fi o afirmație scoasă din context … cine știe ?
https://www.youtube.com/watch?v=50kkJ_Texkg
Tot AK spune că ea (o persoană spirituală ori ușor mistică) crede că statele baltice sunt următoarele care să intre în lupta de apărare (a Democrației) împotriva agresiunii ruse.