miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATECRONOLOGIE: Cum au anunțat Ciolacu și Boloș timp de o lună înfrângerea...

CRONOLOGIE: Cum au anunțat Ciolacu și Boloș timp de o lună înfrângerea României în cazul Roșia Montană, dosar câștigat în cele din urmă de stat

România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană,în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari dar verdictul a fost surprinzător, în contextul în care mai mulți lideri politici de prim rang, precum premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Ioan-Marcel Boloș, au sugerat că vom pierde, iar statul român va fi nevoit să plătească despăgubiri de câteva miliarde de euro.

Din declarațiile liderilor politici făcute în ultimele săptămâni, rezulta că România are șanse minime de a câștiga acest proces.

Conform cronologiei declarațiilor celor doi membri ai Guvernului, dar și ale PSD, prezentate de G4Media, verdictul în acest dosar ar fi fost cel mai probabil negativ, România urmând să plătească peste 6 miliarde de euro.

Astfel, PSD transmitea, pe 5 februarie, că Dacian Cioloș este vinovat pentru situație: „PSD afirmă categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană”.

Marcel Ciolacu avansa, pe 23 februarie 2024, o sumă foarte mare care ar fi trebuit plătită de România și sublinia și el că Cioloș este vinovat: „Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro pentru ce a făcut Cioloș cu Roșia Montană”.

Ioan-Marcel Boloș afirma, pe 26 februarie, că suma din proces „îți provoacă fiori”: „Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori. Noi am analizat cu atenţie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roşia Montană şi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne aşteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuşi avem şi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea”, a declarat ministrul Finanțelor la Digi24.

Tot Marcel Ciolacu declara, pe 4 martie, că scandalul Roșia Montană a apărut ca să ia naștere USR: „Situația cu Roșia Montana a apărut doar ca să apară un partid politic numit USR”.

Premierul vorbea, pe 7 martie, despre organizarea unui referendum în care românii să decidă dacă doresc continuarea exploatării aurului. Ciolacu nu lua în calcul, cu o zi înainte de verdict, un rezultat pozitiv: „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.

Ministrul Finanțelor, Ioan-Marcel Boloș, vorbea, pe 7 martie, despre posibilitatea ca Gabriel Resources să continue exploatarea la Roșia Montană. Nici el nu lua în calcul o victorie a României: „Au cerut 6,7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

 1. s-au facut de kkt grav, mi-ar fi jena sa ies pe strada da pai la tv. Pe ce au cheltuit gabriel aia 1 mld de dolari? pe spagi la guvernanti care acum se simt datori? Unde e DNA?

 2. O fi excesiv de tânăr jurnalistul, dacă se dă surprins de funcționarea Democrației!

  Care-i rostul întrebării ?! Dacă nu-i ilegal (cum să fie, că doar Democrația nu-i stat comunist!), ce mai aveți de întrebat ?

  E astfel de ieri-alaltăieri ?! Este doar la noi ? Dacă-i legal, care mai este obiecția ?!

  Vorba lui Ford (ăl bătrân, întemeietoru’): „Dacă s-ar ști cum funcționează (bâncile/Democrația/etc.), am avea revoluție până mâine-dimineață!”

  Drept care Democrația nu se interesează de standardele academice din școlile pentru mase.

 3. „Premierul vorbea, pe 7 martie, despre organizarea unui referendum în care românii să decidă dacă doresc continuarea exploatării aurului. Ciolacu nu lua în calcul, cu o zi înainte de verdict, un rezultat pozitiv: „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.”

  🙂

  Tipic democrat: ba e „continuarea”, ba e „începerea” – Heisenberg o fi vinovat, cu „incertitudinea” lui!

 4. In orice tara civilizata nu colonie, ăștia doi erau cu cătușe pentru manipularea bursei. In colonie daca stăpânul de sclavi a câștigat din manipularea bursei, ăștia doi primesc felicitări. Îmi e sila de așa zisii rumâni. Votați papuașilor sa vă calareasca ciolacii, iohanisii, ciucii, ursulele și toți ticăloșii aciuiați în vârf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE