ACTUALITATECronică de carte: Epidemia ca politică, de Giorgio Agamben

Cronică de carte: Epidemia ca politică, de Giorgio Agamben

„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie, „Epidemia ca politică”, care a fost publicată în traducere românească de Alexandria Publishing House.

Agamben este unul dintre cei mai importanți filosofi italieni din ultimele decenii. În 2001, el a ajuns în atenția publică refuzând filajul și amprentarea practicate de autoritățile SUA, ca urmare a atacurilor din 11 septembrie.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

În același spirit al apărării libertăților civile, Giorgio Agamben ne îndeamnă în paginile cărții sale să înțelegem și să ne revoltăm împotriva regimului politico-sanitar impus de criza Covid la nivel mondial.

„Confruntați cu fenomenul terorismului, se afirma că trebuie să suprimăm libertatea pentru a o proteja, acum ni se spune că trebuie să suspendăm viața pentru a o proteja”, spune, subliniind că „o normă care afirmă că trebuie să renunțăm la bine pentru a salva binele e tot atât de falsă și contradictorie ca și cea care, pentru a apăra libertatea, ne impune să renunțăm la libertate”.

Filosoful observă, în legătură cu fenomenul ce ne obsedează, că a apărut o noutate în relațiile dintre oameni- „sănătatea devine o obligație juridică ce trebuie îndeplinită cu orice preț”, unde „aproapele nostru a fost abolit”.

„Epidemia ca politică” este un volum extrem de incitant, de-o actualitate arzătoare, scris într-un limbaj accesibil, fără parade intelectuale ce nu-și au rostul. Nu că merită citit, l-aș impune ca lectură obligatorie, dacă aș avea puterea. Închei cu un fragment semnificativ: „Și se prea poate, atunci când istoricii se vor fi lămurit ce anume a fost cu adevărat în joc în pandemie, să constate această perioadă ca fiind una dintre cele mai rușinoase din istoria italiană, iar despre cei care s-au aflat la conducere, drept niște iresponsabili lipsiți de orice scrupul”. Desigur, precum în Italia, la fel și la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Mai avem nevoie de 9.468 de lei...

Dragi prieteni, dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele...