duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATECriza energetică | Cu jumătate din reactoarele nucleare oprite, Emmanuel Macron face...

Criza energetică | Cu jumătate din reactoarele nucleare oprite, Emmanuel Macron face apel la „solidaritatea“ UE şi propune un troc Germaniei

Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut luni că Franța are nevoie de „solidaritatea europeană pentru electricitate“, întrucât mai mult de jumătate din reactoarele sale nucleare sunt oprite din motive tehnice, și i-a propus cancelarului german Olaf Scholz un troc, și anume ca Germania să livreze electricitate Franței, care să-i ofere la schimb gaz natural, potrivit agențiilor EFE şi AFP.

„Vom finaliza conexiunile pentru gaze astfel încât să putem livra gaz Germaniei (…) dacă este nevoie de solidaritate“, iar Germania la rândul ei „ar fi în situația de a produce mai multă electricitate și de a ne livra și nouă în situațiile de vârf“ de consum, a declarat Macron după o întrevedere prin videoconferință cu Scholz dedicată crizei energetice.

Liderul de la Elysee s-a declarat de asemenea favorabil achizițiilor comune de gaz natural în UE, pentru a cumpăra gaz „mai ieftin“, precum și plafonării prețului gazului rusesc cerută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Președintele francez a mai spus că susține realizarea de interconectoare pentru transportul gazelor naturale între statele UE oriunde „are sens“, în opinia sa însă un astfel de interconector nefiind necesar între Spania și Franța.

Ideea unei conducte de gaze între Spania și Franța, abandonată în anul 2019, a fost relansată recent în noul context generat de războiul din Ucraina și de sancțiunile europene împotriva Rusiei, dar atunci, ca și acum, Franța s-a arătat reticentă cu privire la un asemenea proiect, față de care a pledat însă favorabil cancelarul german Scholz, acesta din urmă dorind un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală.

Având în vedere contextul menționat, Germania intenționează să mențină în rezervă operațională până în aprilie anul viitor două reactoare nucleare a căror închidere definitivă era programată pentru sfârșitul anului în curs, ca soluție de rezervă pentru acoperirea nevoilor energetice iarna aceasta, scrie publicația Der Spiegel, citată de Reuters.

Pe de altă parte, importatorul german de gaze Uniper a anunțat că, în urma deciziei Rusiei de a sista furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream, Germania ar putea lua în calcul inclusiv raționalizarea consumului de gaze, conform Agerpres.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate