duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATECriza energetică | Cu jumătate din reactoarele nucleare oprite, Emmanuel Macron face...

Criza energetică | Cu jumătate din reactoarele nucleare oprite, Emmanuel Macron face apel la „solidaritatea“ UE şi propune un troc Germaniei

Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut luni că Franța are nevoie de „solidaritatea europeană pentru electricitate“, întrucât mai mult de jumătate din reactoarele sale nucleare sunt oprite din motive tehnice, și i-a propus cancelarului german Olaf Scholz un troc, și anume ca Germania să livreze electricitate Franței, care să-i ofere la schimb gaz natural, potrivit agențiilor EFE şi AFP.

„Vom finaliza conexiunile pentru gaze astfel încât să putem livra gaz Germaniei (…) dacă este nevoie de solidaritate“, iar Germania la rândul ei „ar fi în situația de a produce mai multă electricitate și de a ne livra și nouă în situațiile de vârf“ de consum, a declarat Macron după o întrevedere prin videoconferință cu Scholz dedicată crizei energetice.

Liderul de la Elysee s-a declarat de asemenea favorabil achizițiilor comune de gaz natural în UE, pentru a cumpăra gaz „mai ieftin“, precum și plafonării prețului gazului rusesc cerută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Președintele francez a mai spus că susține realizarea de interconectoare pentru transportul gazelor naturale între statele UE oriunde „are sens“, în opinia sa însă un astfel de interconector nefiind necesar între Spania și Franța.

Ideea unei conducte de gaze între Spania și Franța, abandonată în anul 2019, a fost relansată recent în noul context generat de războiul din Ucraina și de sancțiunile europene împotriva Rusiei, dar atunci, ca și acum, Franța s-a arătat reticentă cu privire la un asemenea proiect, față de care a pledat însă favorabil cancelarul german Scholz, acesta din urmă dorind un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală.

Având în vedere contextul menționat, Germania intenționează să mențină în rezervă operațională până în aprilie anul viitor două reactoare nucleare a căror închidere definitivă era programată pentru sfârșitul anului în curs, ca soluție de rezervă pentru acoperirea nevoilor energetice iarna aceasta, scrie publicația Der Spiegel, citată de Reuters.

Pe de altă parte, importatorul german de gaze Uniper a anunțat că, în urma deciziei Rusiei de a sista furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream, Germania ar putea lua în calcul inclusiv raționalizarea consumului de gaze, conform Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE