Potrivit publicației Stern, citată de Heute, spune despre creștinii din Germania că aceștia au început să fie minoritari, după ce, în urmă cu un an, majoritatea acestora era fragilă (51%).
„Este o cotitură istorică, deoarece, privit în ansamblu, este pentru prima dată după secole că nu mai este «normal» în Germania să fii membru al unei biserici”, a comentat cercetătorul social berlinez Carsten Frerk, de la grupul de cercetare al bisericii Weltanschauungen in Deutschland.
Această tendință de scădere a fost observată de ceva timp, precizează Frerk. Până în 1990, peste 72% din populația germană era parte a creștinătății. „Cu toate acestea, a accelerat mai puternic în ultimii șase ani decât se presupunea anterior.”
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Biserica protestantă mai număra 19,7 milioane de membri la sfârșitul anului 2021, iar catolicii în previziunile lor, în prezent, circa 21,8 milioane. Patruzeci de procente dintre germani sunt acum neconfesionali. Alte comunități religioase importante sunt musulmanii și evreii.
Datorită Bisericilor „Libere” și a ortodocșilor – care, potrivit Statista, reprezentau în total aproximativ 2,43 milioane de persoane în 2020 –, proporția creștinilor ar mai putea fi de puțin peste 50%.
În Germania, fiecărei persoane care își asumă apartenența la un cult religios i se ia un impozit suplimentar pe venit care este virat în conturile bisericii respective. Astfel, se presupune că mulți oameni au declarat că nu aparțin niciunei confesiuni pentru a plăti mai puține taxe.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
O concluzie altminteri firească având în vedere o statistică de acum câțiva ani ce prezenta cel mai comun nume printre nou-născuții din Berlin: Mohammed. Mai interesant de aflat ar fi reacția conservatorilor și în general a celor care nu concep decât soluții politice, democratice, dezbateri, dispute, comitete, comisii etc. Ar reuși măcar să oprească imigrația? Sunt aproape minoritari. Apoi ce-ar fi de făcut cu cei ce sunt deja acolo? Îi lasă în pace că poate pun în final de-o secesiune cu sprijin din afară, după eternele plângeri de oprimare minoritară? Pierd deci teritoriu dar măcar scapă până data viitoare? Sau încearcă să-i asimileze cu prețul corcirii și pierderii fondului genetic propriu? Îi plătesc să plece, cum încercau francezii cu țiganii mai demult? De la bine nimeni nu pleacă…