Majorarea impozitului pe proprietate se va amâna un an, până la data de 1 ianuarie 2026, conform unui proiect de hotărâre lansat de în dezbatere de Ministerul Finanțelor.
Motivul este legat de faptul că se lucrează, împreună cu Banca Mondială, la un nou mecanism de calcul, scrie Hotnews.
De asemenea, se propune înființarea unei structuri în cadrul Ministerului Finanțelor care să fie responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate, urmând a fi suplimentat numărul de posturi.
Nota de fundamentare vorbește despre „îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic”. Cu alte cuvinte, se dorește implementarea e-Proprietatea, lucru despre care și ministrul Marcel Boloș a vorbit recent.
„e-Proprietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a spus Ministrul Finanțelor, conform sursei citate.
Ministrul Boloș a mai explicat că în această bază de date care se formează la nivelul României se adună informații despre valorile de piață.
„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a precizat acesta.
În iulie 2022, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților, pentru a trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Termenul de implementare trebuia să fie 1 ianuarie 2023, dar ulterior a fost amânat succesiv în fiecare an.