duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATECreștere de 25,3% pentru UDMR la alegerile europarlamentare din 2024 față de...

Creștere de 25,3% pentru UDMR la alegerile europarlamentare din 2024 față de 2019. Partidul a luat peste 3500 de voturi într-un județ în care s-au declarat la recensământ 87 de maghiari

Partidul UDMR a obținut în acest an peste 35.000 de voturi la alegerile europarlamentare, cu 25% mai mult decât în urmă cu cinci ani și de 15 ori mai multe voturi decât în urmă cu zece ani.

Astfel, conform cifrelor aproape definitive disponibile pe site-ul autorității electorale, doar în județul Dolj s-au obținut 3.575 de voturi, unde 87 de persoane s-au declarat maghiari la ultimul recensământ, relatează Transtelex, conform G4Media.

Cifrele arată că organizația de susținere a fost susținută de peste 35.000 de alegători în regiuni în care, conform ultimului recensământ, doar câțiva oameni s-au declarat maghiari. Cu alte cuvinte, UDMR a reușit să mobilizeze un număr mic de alegători români în județe în care nu are nicio organizație.

La agregarea voturilor de dincolo de Carpați, nu s-a luat în calcul județele Bacău și București, unde există o comunitate maghiară semnificativă. Totuși, s-au analizat date din 24 de județe, cu limitarea că procesele-verbale finale care consemnează datele pentru județul Vrancea nu erau încă disponibile pe site-ul autorității electorale la momentul redactării acestui articol.

Cu toate acestea, erau disponibile cifre provizorii pe circumscripții electorale, care, adunate, au dat 977 de voturi exprimate pentru UDMR în județul Vrancea. Potrivit acestor cifre, în cele 24 de județe din afara Carpaților au fost exprimate în total 35 147 de voturi pentru UDMR în acest an, cel mai mare număr (3575) în Dolj și cel mai mic (619) în județul Tulcea. În alte trei județe (Suceava, Prahova, Constanța), numărul de voturi pentru lista de candidați condusă de Gyula Winkler a depășit 2000.

Potrivit rezultatelor, care nu sunt încă definitive, UDMR a obținut 579.177 de voturi la alegerile europarlamentare din acest an, cu o prezență la vot de 52,40%. Aceasta reprezintă o cotă de 6,48% din voturi, cu o contribuție de 0,40 puncte procentuale din voturile de dincolo de Carpați. Potrivit acestuia, chiar și fără susținătorii săi din afara Transilvaniei, UDMR ar fi obținut un rezultat de peste 6%, iar absența lor nu ar fi amenințat pragul de 5%.

Nu același lucru se poate spune despre alegerile europarlamentare din 2019, când lista UDMR a obținut 476.777 de voturi (5,26%) la nivel național, din care 28.043 au venit din afara Carpaților, cu o prezență de 49,65%. În urmă cu cinci ani, pragul de 5% era de 453.491 de voturi, cifră pe care UDMR nu ar fi atins-o și nu ar fi obținut locuri în Parlamentul European fără sprijin din afara Transilvaniei. Nu a fost însă cazul în 2014, când UDMR a obținut 350 689 de voturi (6,29%), dintre care doar 5 542 au venit din afara Carpaților, cu o prezență extrem de scăzută, de 32,44%.

În orice caz, comparând datele de la alegerile europarlamentare din acest an cu cele două precedente, se poate concluziona că sprijinul pentru UDMR în afara Transilvaniei a crescut cu 25,3% în 2024 față de 2019 și cu 406,3% față de 2014.

Cu alte cuvinte, în județele din România au votat anul acesta de patru ori mai multe persoane din județele românești pentru lista organizației decât în urmă cu zece ani.

Creșterea este impresionantă chiar și dacă luăm în considerare diferența semnificativă de 20 de puncte procentuale dintre prezența la vot din 2014 și cea din 2024. Dacă presupunem că numărul de voturi pentru UDMR se mișcă odată cu numărul de voturi exprimate la urne, cele 5.542 de voturi din 2014 ar corespunde doar la aproximativ 9.000 de voturi din acest an, nu la peste 35.000.

Creșterea sprijinului pentru UDMR dincolo de Carpați pare și mai impresionantă atunci când se compară datele pe județe din acest an cu cele de la precedentele alegeri europarlamentare. De exemplu, reiese că, în 2024, deși numărul de voturi exprimate pentru UDMR a scăzut în unele județe din afara Transilvaniei față de 2019, acesta a crescut cu 142% în județul Dolj, cu 85% în județul Gorj și cu 80% în județul Mehedinți.

Față de acum zece ani, susținerea pentru UDMR a crescut cu 1.563% în județul Dolj, cu 1.295% în județul Ialomița și cu 1.190% în județul Ilfov.

Cifrele pentru județul Dolj ies în evidență în graficele de mai sus, mai ales dacă ne gândim că în această regiune a Olteniei, spre deosebire de Giurgiu, Galac, Constanța sau chiar județul Suceava, UDMR nu are o organizație județeană. Cele 3.575 de voturi obținute în Dolj în acest an reprezintă o comună mare de alegători maghiari-barohiști, o medie de 7 pe secție de votare.

Asta înseamnă că și în cel mai îndepărtat sat din Oltenia ar putea exista șapte alegători care ar putea fi influențați de campania UDMR bazată pe amenințarea AUR și pe mesajele care cer schimbarea UE. În aceste condiții, 87 de persoane din județul Dolj s-au declarat maghiari la ultimul recensământ.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. Votarea ar fi credibilă şi ar avea sens dacă:
  1. S-ar elimina din procesul electoral STS(=SRI), instituţie călărită politic, plină de slugi ale străinilor.
  2. S-ar afişa ONLINE, cu acces public, următoarele informaţii:
  Scan (foto) după procesele verbale finale din fiecare secţie de votare.
  S = tabele cu totaluri pe fiecare secţie (S),
  L = totaluri pe fiecare localitate (L),
  J = totaluri pe fiecare judeţ (J),
  T = totaluri pe ţară (T).
  Oricine să aibă acces la aceste date şi să se poată verifica uşor:
  A) La orice secţie: corespondenţa dintre scanuri şi T1 .
  B) Egalitătile:
  Sum(S) = L
  Sum(L) = J
  Sum(J) = T

  Dacă nu se rezolvă punctele 1 şi 2, votarea e o mare abureală – circ pentru naivi.
  Căci procesul electoral (numărarea voturilor şi determinarea rezultatelor finale) are o credibilitate care tinde către ZERO.

 2. Partide idioate in opoziție, ca de la cele mainstream n-am nici o așteptare. De ce spun asta? Nu exista oameni instruiți care sa apere votul. Adică o numărătoare paralelă care sa fie corect făcută si indubitabila la dovedirea fraudei. In rest, vorbim degeaba.

  • Partidele din opoziție nu sunt deloc idioate. Se fură cu acte în regulă. În țară sunt 18.955 secții de votare + cele din afară. În fiecare dintre ele Udmr și minoritățile au câte un reprezentant plătit. Mai adăugați cei din CE Locală și Județeană, plătiți mai bine decât în secții.

   Se dau locuri contra voturi. Situația e mai relaxată atunci când nu e prezent un pericol și mai dură atunci când e un potențial pericol – AUR, de exp.
   Se pun oameni de Psd sau Pnl care votează, împreuna cu familia, cu Udmr la alegerile naționale și cu ai lor la cele locale. Iau banii, iar data viitoare își păstrează locul dacă au făcut performanță – ușor verificabilă prin consultarea procesului verbal. Rețeta e f. simplă.

   Lanțul vicios nu poate fi rupt decât printr-o prezență mai mare a celor care doresc o reformă bună și care nu sunt atât de idioți încât să creadă că la AUR sunt oameni fără cusur, bun de pus în calendar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE