sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATECrescătorii de bovine atrag atenția că a început „o campanie de «denigrare»...

Crescătorii de bovine atrag atenția că a început „o campanie de «denigrare» a vacii, care a devenit brusc un mare poluator”: NU credem că soluția pentru asigurarea hranei poporului român este utilizarea viermilor de făină, a gândacilor sau carnea artificială

Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) atrage atenția că românii sunt nevoiți să mănânce brânză fără lapte și salam fără carne, ori, mai rău, să-și asigure hrana cu viermi de făină și gândaci, informează Agropress.

În acest sens, Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) a adresat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Camerei Deputaților și Senatul României, precum și Guvernului României o scrisoare deschisă prin care se cer o serie de măsuri care, în opinia membrilor organizației, pot stopa declinul sectorului de creștere a bovinelor și pot reduce dependența tot mai mare de importuri sau schimb intracomunitar pe piața laptelui și a cărnii de vită.

Documentul, întocmit în urma Conferinței „A fi sau a nu fi – Prezent și perspective pentru creșterea vacilor în România”, organizată de ACBCR pe 15-16 septembrie, la care au participat fermieri din toată țara, precum și autorități locale și central, cuprinde o serie de măsuri financiare, administrative și legislative pe care crescătorii de bovine le consideră absolut necesare pentru continuarea activității în acest sector.

Printre măsurile financiare pe care le cer crescătorii de bovine, se impune acordarea unui sprijin pentru susținerea activității din acest sector în condiții similare și la un cuantum egal cu cel acordat în anul 2020, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, accentuată atât de războiul și criza umanitară din Ucraina, cât și de seceta din acest an. Potrivit reprezentanților ACBCR, o astfel de măsură este absolut necesară pentru a menține în activitate cât mai multe ferme de bovine, atât vaci de carne, cât și vaci de lapte.

O altă măsură financiară cerută de crescătorii de bovine vizează reluarea ajutorului de minimis pentru achiziția de vițele, junici și tauri pentru reproducție este o măsură așteptată/solicitată de foarte mulți fermieri.

„Considerăm că această măsură trebuie instituită pe termen lung, să fie una multianuală pentru minimum 5 ani, cu scopul de a stimula dezvoltarea și eficientizarea fermelor mici și totodată în sprijinul fermelor mari, care au capacitatea de a furniza material genetic de calitate”, se arată în document.

Potrivit membrilor ACBCR, lipsa capitalului de lucru este o problemă tot mai acută a fermierilor din sectorul zootehnic.

„Din păcate, în România, politica de finanțare de către bănci este total «neprietenoasă» cu fermierii. Doar implicarea statului în această problemă ar putea rezolva acest impas, prin găsirea unor soluții de creditare pe termen lung și cu dobânzi subvenționate acordate fermelor de bovine”, mai cer crescătorii de bovine în scrisoarea adresată autorităților.

O altă măsură de ordin financiar cerută de ACBCR este suplimentarea sumei pentru acordarea sprijinului cuplat pentru venit – carne vită până la 30 de milioane de euro.

„Dacă sprijinul pentru «zootehnizarea» României va rămâne doar declarative sau cu măsuri luate pe jumătate sau cu sume simbolice (ANT) rezultatele vor fi pe măsură, cel puțin în sectorul bovine, unde scăderea efectivelor este în continuare dramatică, mai ales la fermele mici și mijlocii, așa-zisele «gospodării ale populației»”, se mai spune în documentul înaintat de ACBCR.

Printre măsurile administrative cerute de crescătorii de bovine se numără încurajarea consumului de produse agroalimentare românești de calitate, care „trebuie să devină o prioritate pentru Guvernul României, MADR și formele asociative”.

„Acest lucru se poate rezolva prin proiecte comune pe termen lung, cu respectarea de către producători a unor standarde minime de calitate, pentru a ne asigura că beneficiarii acestor produse, respectiv consumatorii, primesc hrană de calitate”, explică membrii ACBCR.

În opinia acestora se impune, de asemenea, găsirea unor soluții de instituire a unor forme de sprijin pentru crescătorii de bovine, altele decât cele din Planul Național Strategic, măsuri directe și indirecte, care să încurajeze această activitate deosebit de dificilă. Riscul de abandon al fermelor mici și mijlocii este foarte crescut, iar lipsa de implicare urgentă a autorităților poate duce la distrugerea ireversibilă a sectorului.

O altă măsură de ordin administrativ este legată de modul în care funcționarii din instituțiile statului se raportează la problemele fermierilor.

„Au existat și, din păcate, încă mai există situații în care instituții ale statului au o atitudine nepotrivită față de cei pentru care ar trebui să lucreze. Propunem o evaluare a personalului din toate instituțiile subordinate MADR, eficientizarea activității acestor instituții și mai ales instruirea în scopul conștientizării că trebuie să fie în slujba fermierilor, nu împotriva acestora”, se menționează în documentul ACBCR.

În ceea ce privește măsurile legislative, organizația care reunește o bună parte din crescătorii de bovine din România precizează că „«Legea Zootehniei», nr. 32/16.01.2019 a fost depusă în Parlament în 2013 și adoptată în decembrie 2018 fără consultarea fermierilor și cu prevederi care nu sunt conforme cu realitatea din fermele românești sau, mai grav, în contradicție cu legislația europeană, respective Reg. 1012/2016 «Regulamentul privind ameliorarea animalelor»”.

De asemenea, Ordinul MADR nr. 180/29.07.2020 a fost emis în ciuda intervențiilor repetate ale tuturor asociațiilor reprezentative ale crescătorilor de bovine și ovine, fapt care a dus la contestarea acestuia în instanță, unde au fost anulate/suspendate anumite articole, situație care a dus la imposibilitatea respectării acestuia de către fermieri și Societățile de Ameliorare.

„Modificarea acestui Ordin se impune în regim de urgență, după consultarea cu toate asociațiile reprezentative și autoritatea competentă, tocmai pentru a nu îngreuna activitatea tuturor părților implicate în procesul de ameliorare a animalelor, respectiv fermierii, Societățile de Ameliorare și Agenția Națională pentru Zootehnie”, se precizează în scrisoare.

Crescătorii de bovine atrag atenția căpProdusele contrafăcute, incorect etichetate, cu origine/proveniență necunoscută ori cu ingrediente la limita legislației și uneori improprii sau dăunătoare consumului uman au acaparat piața și influențează în mod negativ cererea de materii prime de calitate.

„Brânza fără lapte și salamul fără carne sunt majoritare pe piață, dar fără a regăsi informații clare despre ingredientele acestor produse. Intervenția organelor cu atribuții de control trebuie să fie urgentă, fermă și la scară națională, pentru a contracara aceste practice comerciale neloiale”, mai spun reprezentanții ACBCR.

Aceștia consideră că, așa cum arată în acest moment Planul Național strategic transmis la Bruxelles, sectorul de creștere a bovinelor pentru carne este total dezavantajat față de alte sectoare.

„Considerăm că «în ceasul al 12-lea» se pot face anumite corecții cu scopul de a ne asigura că sprijinul pentru această activitate se menține la un nivel care să asigure dacă nu dezvoltarea, măcar menținerea în limite decente a veniturilor, adică asigurarea continuității acestei activități. NU credem că soluția pentru asigurarea hranei poporului român este utilizarea viermilor de făină, a gândacilor sau carnea artificială, așa cum ni se sugerează în ultimul timp, întâmplător sau poate nu, în paralel cu o campanie de «denigrare» a vacii, care a devenit brusc un mare poluator”, atrag atenția crescătorii de bovine în scrisoarea deschisă adresată autorităților.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE