luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATECosti Rogozanu, după dezvăluirile despre UBER: Se urlă de o mie de...

Costi Rogozanu, după dezvăluirile despre UBER: Se urlă de o mie de ori mai tare la corupția unui primar decât la faptele de corupție ale unei corporații. N-o să fure vreun pesedist vreodată nici a mia parte din cât a supt Uber profit fără să plătească taxe

Jurnalistul și scriitorul Costi Rogozanu a comentat lipsa reacției publice în cazul scandalului UBER, afirmând că „ochelarii ideologici contează mult mai mult decât faptele”.

Într-un editorial publicat în Libertatea, Rogozanu a scris că reacțiile sunt mult mai dure în cazurile unor personaje necunoscute locale, decât în situațiile grave în care sunt implicate companii globale, care pozează în „progres”.

„Documentele publicate în aceste zile despre politicile Uber în 40 de țări – trafic de influență grosolan, dincolo de limitele lobbyului, folosirea celor mai puternici lideri pentru zdrobirea voinței politicilor locale – ne arată un tip de imoralitate care ar trebui să ne trezească din mirajul capitalismului tehnologic. Mirajul tehnologic și corporatist se mai putea prăbuși de câteva ori în România – licențe Microsoft vândute la prețuri nesimțite unor sărăcani, corupție și practici ilegale în bănci, scandalul Veolia-Apanova etc. – , însă se vede clar că ochelarii ideologici contează mult mai mult decât faptele. Se urlă de o mie de ori mai tare la corupția unui primar decât la faptele de corupție ale unei corporații. Putea Uberul să vină să le fure din buzunare direct noilor tehno-entuziaști de prin 2017, nimeni nu avea pe atunci vreo îndoială că suntem îmbarcați încet în ceva ce semăna cu nava Enterprise. Iar acum, acei entuziaști tac apăsător, subiectul având un impact mic în România, comparând cu importanța dezvăluirilor”, a scris Rogozanu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Criticul literar notează că apucăturile UBER nu sunt singulare, „sute de alte afaceri” fiind din aceeași paradigmă.

„Ar fi o lecție foarte proastă să reținem că doar Uber face asta. Uber a fost derivat, de altfel, și într-un substantiv comun: „uberizare”. Metodele se aplică și pentru sute de alte afaceri – că doar Glovo sau Bolt sau mulți alții sunt fix din aceeași paradigmă. Ei au profitat de calea deschisă de mârlănia globală Uber.

Fetișizarea glamului corporatist și demonizarea serviciului public. Vă spun eu că n-o să fure vreun pesedist vreodată nici a mia parte din cât a supt Uber profit fără să plătească taxe. Însă e o procedură imorală, semilegală, care a schimbat la față piața muncii. Lucrătorii au devenit „useri”, iar userii sunt, de fapt, angajați fără drepturi”, a continuat jurnalistul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. Cazul Caracal. Cine este taximetristul care a văzut-o pe Alexandra …
  Un “taximetrist” din Turnu Magurele, copia lui Gheorghe Dinca …
  Știri și articole despre taximetrist gheorghe dinca crima din caracal

 2. pentru ca riscu e ca si clientii uber sa fie trasi la raspundere
  asa ar fi normal.
  (probabil si rogozanu face ubăreală).

  -posesorilor de jeg poluant VW li s-au dat despagubiri nu amenzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE