ACTUALITATECoronavirusul în Bielorusia

Coronavirusul în Bielorusia

Dintre toate țările industrializate, Bielorusia a introdus cele mai laxe măsuri împotriva coronavirusului și chiar a continuat campionatul de fotbal și paradele militare. Președintele în funcție, Lucașenco, a numit coronavirusul o „psihoză apuseană”. Chiar și țări care au avut o atitudine pragmatică în fața epidemiei, precum Suedia, au părut aproape paranoide în comparație cu Bielorusia.

Multe ziare și televiziuni occidentale au prezis sau chiar au sperat că în Bielorusia va avea loc o catastrofă, din moment ce geostrategii occidentali doreau de mai mult timp să scapte de Lucașenco. Totuși, o asemenea catastrofă nu a avut loc și majoritatea mass-media occidentale au încetat de pe la mijlocul lunii mai să mai dea știri despre ce se întâmplă cu epidemia de coronavirus în Bielorusia.

Astăzi, Bielorusia, care are o populație de 9,5 milioane de persoane, raportează un bilanț total al victimelor de 680 de persoane. Cifra este aproape sigur prea mică (decesele Covid s-ar putea să fi fost clasificate drept „morți de pneumonie”) dar având în vedere tăcerea instituțiilor de presă occidentale, bilanțul nu poate fi cu mult mai mare.

Cum poate fi explicată această rată foarte scăzută a mortalității? Un răspuns posibil este vârsta medie foarte scăzută a locuitorilor (39 de ani) și mai ales speranța de viață foarte mică a bărbaților (66 de ani) comparativ cu a femeilor (78 de ani), în special din cauza fumatului și a băuturii.

Acest ecart de longevitate înseamnă că grupurile cu riscul cel mai mare de a fi afectate de Covid – bătrâni cu vârsta de peste 75 de ani – există în număr foarte mic în Bielorusia, în timp ce femeile în vârstă se descurcă mult mai bine cu virusul (din motive încă necunoscute până în prezent).

La mijlocul lunii iunie, președintele Lucașenco a dezvăluit că Fondul Monetar Internațional a condiționat impunerea unei carantine totale pentru acordarea unui nou împrumut extern – o cerere respinsă de președinte.

Update: Statisticile privind mortalitatea generală arată că decesele sunt de trei ori mai mari decât în statisticile oficiale, dar rămân în continuare în limitele unor ani cu valuri de gripă puternice.

Articol tradus de aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...