ACTUALITATECornel Nistorescu despre clasarea dosarului „Dragnea și casele din Brazilia”: E o...

Cornel Nistorescu despre clasarea dosarului „Dragnea și casele din Brazilia”: E o dovadă că siteuri precum Rise Project, sunt implicate în operațiuni zise globale, care multora ne scapă

DNA a clasat dosarul „Brazilia” în care au fost investigate in rem presupuse fapte de corupţie care îl vizau pe fostul prședinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare.

Unele dintre fapte s-au prescris iar pentru altele nu au existat suficiente probe, a anunțat instituția.

„Urmărirea penală s-a desfășurat doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă.

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. c (”nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) și f (“a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat.

Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție investigate”, a explicat DNA decizia de clasare în răspunsul pentru G4media.ro.

DNA a demarat o anchetă in rem după ce, în iulie 2017, platforma de investigaţii riseproject.ro a scris că Liviu Dragnea şi-a cumpărat o vilă, prin interpuşi, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la Fortaleza, în Brazilia.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, a fost anchetat pentru spălare de bani şi în Brazilia, alături de fostul său coleg de facultate, Mugurel Gheorghiaş, zis Melcul.

Comentând acest verdict, jurnalistul Cornel Nistorescu a spus că „L-au făcut pe Dragnea ca la Nufărul”: „Casele din Brazilia ale lui Dragnea nu există. Ale lui Iohannis sunt închiriate și afacerea merge strună. Nu despre ele este vorba. Nici despre casele lui Iohannis, nici despre afacerile lui Cîțu sau ale lui Adrian Năstase”.

Concluzionând, Nistorescu a scris că toate acuzațiile au fost „doar o însăilare orchestrată”.

„Mai toată lumea știe despre practica DNA cu dosare inventate! În cei 15 ani cu Traian Băsescu și cu Klaus Iohannis, DNA-ul a bătut inclusiv literatura de ficțiune. Nu m-ar mira ca peste cîțiva ani DNA să difuzeze un comunicat cum că Liviu Dragnea sau Marian Oprișan au pus bani la ciorap pentru a cumpăra o rachetă cu care să fugă pe Lună. Și acolo să pună bazele unui nou partid!

Și vor face asta tot cu ajutorul portalului de investigații Rise Project sau Ioana Ene Dogioiu și G4 Media și etc? Aici este aici! Povestea cu Brazilia s-a fumat, Dragnea este în pușcărie, iar Rise Project primește bani de la diversi binevoitori de pe planetă și face mai departe dezvăluiri. Un lucru rămîne pentru mine de neînțeles. Comanda subiectelor vine din același loc cu banii? Sau unii dau banii și alții comandă subiectul anchetelor?

Eșecul cazului ”Liviu Dragnea în Brazilia” este un mare eșec de presă și de justiție. Și, în același timp, un indiciu că așa cum #Rezist și (organizațiile) fundațiile hiper-active în Piața Victoriei au fost finanțate (dirijat) din afara României, la fel, site-uri ca Rise Project sunt implicate în operațiuni zise globale, care multora ne scapă”, a scris Nistorescu în Cotidianul.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...