sâmbătă, septembrie 14, 2024
ACTUALITATEJurnalistul Cornel Nistorescu denunță propaganda făcută de mass-media în rândul românilor pentru...

Jurnalistul Cornel Nistorescu denunță propaganda făcută de mass-media în rândul românilor pentru a-i determina să plece din țară: Au întrebat până și un copil de 14 ani dacă nu vrea să emigreze

Directorul Cotidianului, Cornel Nistorescu, deplânge faptul că mass-media din România pare să-și dorească să determine cât mai mulți concetățeni să plece din țară.

El spune că în publicațiile românești „ni se prezintă cariere românești de mare succes izbutite mai ales în străinătate, în lumea vestică”, cu o insistență demnă de o cauză mai bună.

Nistorescu consideră că de fapt, în spate este o campanie de racolat creiere în favoarea străinătății.

Citești și ajuți! Cumpără cartea Monarhie și Război, de Erik von Kuehnelt-Leddihn și  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„După modesta mea părere, a venit vremea să discutăm serios despre propaganda neobosită pe care românii o fac în favoarea emigrării românilor. Și la Libertatea, și în alte ziare, ni se prezintă cariere românești de mare succes izbutite mai ales în străinătate, în lumea vestică, nu în Asia sau în Africa.

Pe vremuri, am făcut și eu greșeala de a publica în Evenimentul zilei materiale de promovare a Loteriei Vizelor în SUA. Apoi, a condițiilor de emigrare în Canada. Era valul acela de libertate și de trecut granița interdicțiilor după ce comunismul ne închisese porțile. Părea o șansă. A fost între primele mele greșeli enorme. Am publicat materiale de promovare a plecării fără să realizez că îndărăt se ascundea o campanie a racolării de creiere și de forțe de muncă. Și asta exact în perioada în care începea o altă etapă de reconstrucție a țării. Am semnat cu sutele recomandări și cereri de trimitere la burse în străinătate. Îmi imaginam că oamenii deschid ochii și vom avea tineri mai pregătiți pentru o țară europeană. Unii au folosit prilejul și nu s-au mai întors. Alții s-au întors ca agenți acoperiți și ca propagandiști ai țărilor în care au primit burse. O parte a rămas cu beneficiul deschiderii spre societatea avansată și spre gîndirea în spirit democratic și fac o bună figură în țară”, a scris Nistorescu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea Epitropul, de Anthony Trollope  și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nistorescu a remarcat că s-a ajuns până acolo încât întrebări despre plecarea din țară li se pun și copiilor.

Uitați-vă însă la toată armata de susținători ai USR și PNL, ai fostului PD, ai lui Traian Băsescu, la reziștii care umplu ONG-urile care se mobilizează la nevoie pentru o cauză preelaborată. Toți propagandiștii au studiat sau au beneficiat de burse sau stagii de pregătire în țările vestice, europene sau nord-americane și au devenit partizani ai democrației comandate de acolo. E drept, ai unei democrații elaborate, uneori, comandate, alteori, doar instrumente de combatere a adversarilor.
Nelămurirea mea a venit de la insistența cu care Libertatea, dar și alte site-uri sau publicații insistă pe succesele românilor în străinătate, mai ales peste Ocean. Este mai mult decît o modă. A devenit un loc comun periculos. Am văzut o vai de reporteriță întrebînd o fetiță de 14 ani cu voce de aur dacă nu s-a gîndit cumva să plece din țară. Vă dați seama ce enormitate!

Jurnalistul a mai remarcat faptul că mereu se scrie numai despre părțile pozitive ale plecării, dar aproape niciodată despre cele negative.

„Dincolo de toate nu este decît o uriașă tendință de racolare de forță de muncă pregătită și de creiere cu mare potențial creator.
Din păcate, noi ne-am trezit și ne-am enervat doar cînd peste noapte, în plină interdicție de circulație din pandemie, mii de oameni au fost mobilizați și transferați în Germania pentru culesul de sparanghel.

Din păcate, în ciuda grosolăniei aranjamentului derulat la vîrful României și Germaniei, continuăm să privim plecarea în străinătate ca o cale de succes, ca o soluție economică sau profesională, ca o evadare din infernul românesc al improvizației, al subdezvoltării, al corupției, al neîncrederii etc. Pe nesimțite, prin toate mediile se desfășoară un fel de concurs sau de festival național al argumentelor pentru a emigra. Ziariștii și influenceri se întrec în a descrie povești de succes ale celor plecați din țară. Este o adevărată campanie inconștientă (în mare parte!) de părăsire a României, de golire a ei, de racolare de profesioniști și creiere hiper-dotate. Toate duduile și fătucile ajunse în fața unei camere încearcă să-și etaleze argumentele plecării, proiectele, bărbatul, locurile de vis prin care s-au trambalat pe banii sponsorilor. În vremea lui Ceaușescu, se fugea de regulă prin evadarea sau prin căsătorie. Succesul, banii mulți, siguranța, asistența medicală sunt pompate ca argumente de bază ale conștientului sau subliminalului îndemn la plecare. Acum, se pleacă din rațiuni economice și în baza propagandei că dincolo este tărîmul făgăduinței. Nimeni nu scrie despre eșecul românilor peste hotare, despre hămăleala lor prost plătită, despre viața lor grea și însingurată, despre continua poziție de mîna a treia și a patra. Doar despre bani, despre succes și, din cînd în cînd, despre dorul de casă”, a concluzionat Cornel Nistorescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

  1. Corect pana la un punct. Cand lucrezi in Vest pe niste bani pe care in Romania nu i-ai fi facut niciodata, parca nu iti da mana sa nu pleci. Sunt putini care iau salarii mari/foarte mari in Romania. Nu ma refer la magistrati sau manageri/corporatisti, ci la creiere calificate: ingineri, medici, profesori. Chiar si “capsunarii” castiga mai multi bani in Vest decat aici. Cunosc personal cazuri de romani care au facut bani acolo dar s-au intors definitiv aici, dar si cazuri in care copiii lor, nascuti/crescuti in Romaia dar emigrati de pe la 12-14 ani cu parintii in Vest, nu mai vor sa mai auda de Romania. Totusi, fara a ridica Vestul in slavi, acolo daca intri in spital esti tratat omeneste, nu ca in Romania. Iarasi cunosc cazuri de romani operati acolo, care au ramas surprinsi de felul cum au fost tratati. Fara spaga, fara incompetenta si scarba cu care te trateaza, nu intotdeauna, dar adesea, medicii romani. De ce acolo se poate? De ce acolo nivelul de trai este unde este? De ce unii nu mai vor in Romania? Nu suntem cu totii vinovati ca Romania a ajuns unde a ajuns? Sigur, politicienii sunt de vina, dar cand industria a fost distrusa, a protestat cineva? Cand petrolul, gazele, pana si apa au incaput pe mana strainilor, a protestat cineva? Atitudinea duplicitara, de sluga umila, de mi-se-rupe de altii, de resemnare de Miorita de care au dat/dau dovada romanii fac sa arate Romania asa cum este. As vrea din tot sufletul ca romanii sa NU emigreze, dar cand in Romania sunt rasplatite incompetenta, cei ce dau din coate si nepotismul, ce sa caute aici? Ar fi multe de discutat, de aceea articolul lui Nistorescu nu e chiar o analiza pertinenta a fenomenului, ci doar una trunchiata.

  2. In primul rand nu sunt ziare romanesti, politica editoriala vine de la stapanii din vest, si, in al doilea rand si romanii sunt prosti si iau de bun pe nemestecate tot ce se da la ziar, si au si o dorinta de parvenire foarte pronuntata care tot din prostie vine. Noi nu ne apreciem tara, o vor aprecia negrii care ne-au invadat.

  3. și un copil de 14 ani dacă nu vrea să emigreze…în Olanda!

    (ca sa nu discriminam in ue/mue:
    Josef Fritzl (* 9. April 1935 in Amstetten) ist ein rechtskräftig verurteilter österreichischer Straftäter, der seine Tochter von 1984 bis 2008 in einer …)

  4. 1. Imigrantii astupa gaurile.
    2. Imigrantii sint cetateni de mina a doua, se vede cind ai de-a face cu autoritatile, mai ales cu Politia.
    3. Imigranti care ajung in vreo pozitie mai acatarii exista pentru a fi aratati cu degetul, chipurile exemplu
    de incluziune si adaptare.
    4. Singurul mod in care, partial, regretele sint mai mici este ca respectivul sa devina
    antreprenor…societatea vestica inca mai respecta profitul, oricine ar fi creatorul lui.

  5. România are locuri unde poti face o familie și să crești n-șpe copii: orășele curate, liniștite, nu haos, aglomerație, poluare, chirii uriașe.

    Inteleg să meargă un tânăr 2 ani să adune bani in Germania.

    Dar se intoarce, ia un apartament in Reșița / Botoșani / Zalău cu 30.000 de euro pe cât posibil fără bănci și cămătari, etc. , face o familie

    Așa visul oferit tinerilor e să se care, să fie străini, sau dacă stau să meargă in Cluj hamsteri de corporație cu chirii gigantice unde la final rămâi pe străzi sau dacă dai 120.000 pe casă ești sclavul băncilor.

    Un guvern patriotic are datoria să redirecționeze economia inspre orașele medii / mici (fără abuzuri, ci doar prin menajarea IMM-urilor, reducerea costurilor birocratice să poată oamenii să trăiască fără să fie spoliați de stat).

    Oricum e o minciună că nu avem locuri de muncă, devreme ce aducem tone de migranți. Nu avem forță de muncă și pentru că acordăm asistență știm noi cui. Ar trebui puși toti să muncească nu să găsim scuze.

    Statul are datoria să nu-și spolieze cetățenii, să facă absolut ușoare afacerile de familie.

  6. Un hohot de râs!

    Un jurnalist liber escroc (n. 1948, într-o familie de români onești!), care a lipsit de la „învățământul politico-ideologic”. A descoperit „târziu” că există fenomenul de „RACOLARE A CREIERELOR”!

    Întrebați-l ce a știut și când. Că înțelege un car de limbi străine!

    „Nistorescu graduated from the University of Cluj in 1974 with a degree in Philology, Romanian and Italian Languages and Literatures. Nistorescu speaks Romanian, English, French, and Italian.

    Nistorescu is a former editor and founder of several publications, and was the General Manager of the “Evenimentul” zilei daily and head of the “Expres” ltd. co. He has written three books and is a contributor to cultural publications or newspapers and weeklies in Belgium, the Netherlands, France, and the United States. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE