sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATE„Coreea de Nord nu poate renunța la armele nucleare” - Mărturiile unui...

„Coreea de Nord nu poate renunța la armele nucleare” – Mărturiile unui fost ambasador nord-coreean

Ryu Hyeon-woo, un fost ambasador nord-coreean care a fugit în Coreea de Sud, a vorbit despre arsenalul nuclear al regimului comunist de acolo și despre cât de dificile vor fi în viitor încercările de denuclearizare ale acestei țări imprevizibile.

Fostul diplomat a spus că liderul suprem de la Phenian nu va renunța la arsenalul nuclear pe care îl are la dispoziție, indiferent de presiunile Occidentului, dar că ar fi dispus să negocieze o micșorare a acestora în schimbul anulării unor sancțiuni drastice pentru economia nord-coreeană. Acesta a acordat un interviu pentru CNN.

Acesta a precizat inclusiv faptul că americanii au procedat greșit cerând direct denuclearizarea Coreei de Nord, blocând astfel relațiile între cele două state. Ryu crede că singurul pilon ce încă mai susține regimul dictatorial de la Phenian este întocmai această amenințare nucleară constantă, în absența căreia se presupune că Occidentul ar putea interveni în schimbarea regimului de acolo.

Ryu și familia sa au fugit în Coreea de sud în septembrie 2019, însă relatările lor au fost făcute publice abia săptămâna trecută. El spune că a luat decizia de a pleca pentru a-i oferi fiicei sale o viață mai bună, lipsită de constrângeri. El mai spune că și-a asumat un risc imens, întrucât un eșec i-ar fi adus atât lui, cât și întregii sale familii pedeapsa capitală sau deportarea în lagăre de muncă.

Fostul diplomat a declarat că ambasadele nord-coreene sunt folsoite ca sursă de bani pentru regimul comunist, pentru dinastia conducătoare de zeci de ani. Kuweit este țara de la care statul coreean încasează cei mai mulți bani. Resursele sunt folosite, mai apoi, pentru finanțarea programelor nucleare și alte ambiții prioritare sistemului nord-coreean. Doar China și Federația Rusă depășesc Coreea de Nord în veniturile totale încasate de stat.

Unii analiști sunt de părere că regimul de la Phenian a dezvoltat deja arme nucleare capabile să lovească teritoriul Statelor Unite, iar acesta ar fi motivul pentru care Kim a luat decizia de a veni la negocieri cu americanii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE