Spitalul de Psihiatrie din Sibiu a primit în ultima perioadă părinți care și-au adus copiii la medic, aceștia din urmă având probleme cu consumul de alcool, conform Ediția de Dimineață.
Medicul psihiatru Angela Muntean a vorbit despre cazurile în care adolescenți sunt aduși de părinți la Spitalul de Psihiatrie „Doctor Gheorghe Preda” din cauza consumului excesiv de alcool.
Potrivit medicului, nu este vorba de dependență, deoarece adicția se formează într-o perioadă de mai mulți ani, iar în cazul adolescenților nu poate fi vorba de așa ceva. Totuși, creșterea numărului de cazuri ridică semne de întrebare.
„Consumurile sunt cu potențial genetic, de transmitere a unei dependențe, dar la vârsta asta este greu să vorbești de dependență. Tulburările de conduită au cu totul altă cauză, nu medicală, ci socială, genetică, educațională.
Sunt contraindicate tratamentele pentru alcool și atunci se pot aplica doar măsuri educaționale și implicarea socială ca să se încerce rezolvarea până nu ajung adulți dependenți”, a spus psihiatrul Angela Muntean.
Ceea ce este îngrijorător este că pacienții aduși la spital au vârste tot mai fragede, unii dintre ei fiind de 11-12 ani.
„Din păcate mai sunt care vin, dar noi nu avem secție pentru așa ceva și internăm doar dacă implică și o altă problemă mai gravă. Adolescenții ajung la noi cu astfel de probleme, dar sunt și mai mici, de 11, 12 ani.
În general, îi trimitem la centre cu personal calificat, specializat pe așa ceva. Problema e la partea educațională, la cea din familie. Școala are rolul ei academic, de informații de altă natură. Modelul social de comportament sunt cei șapte ani de acasă. Este o problemă socială și educațională, nu medicală”, a mai spus medicul psihiatru.
Exact: medicul nu vede nici Democrația, nici obiceiurile bahice la români (care te iau drept dușman dacă refuzi să bei – cu oricine!).