miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEControale în aproape 200 de benzinării din rețeaua OMV Petrom din toată...

Controale în aproape 200 de benzinării din rețeaua OMV Petrom din toată țara. Șeful ANPC leagă acțiunea de refuzul Austriei de a ne primi în Schengen

Aproape 200 de staţii de carburant din reţeaua OMV – Petrom au fost controlate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în toată ţara, în două zile, 11 staţii fiind închise temporar, pentru una primindu-se propunere de închidere pentru 6 luni. De asemenea, pentru neregulile găsite au fost date amenzi în valoare de 340.000 de lei.

Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat luni o amplă acţiune de control, la nivelul întregii ţări, care vizează modul în care este respectată legislaţia în vigoare în staţiile de carburant din reţeaua OMV-Petrom. În urma verificărilor s-a dispus închiderea temporară a 11 staţii, s-a facut o propunere pentru închiderea unei staţii de carburant pentru o perioadă de până la 6 luni și au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de peste 340.000 lei.

Potrivit unui comunicat al ANPC, până în acest moment inspectorii au verificat 197 de staţii, acţiunea fiind în curs la cea mai mare parte dintre acestea.

Controalele ar putea avea legătură cu aderarea României la Schengen, unde Austria refuză aderarea cu frontierele terestre, în condițiile în care firma austriacă OMV este acționar majoritar al Petrom. Acest lucru se poate deduce din declarațiile preşedintelui ANPC, Horia Constantinescu, care vorbește despre “unele state europene ne atrag atenția că nu suntem încă pregătiți să accedem la toate sistemele lor” dar nici operatorii lor economici de marcă nu sunt pregătiți pentru țara noastră, așa cum ne așteptam”

„Această acţiune amplă are în vedere dorinţa noastră permanentă de a învăţa de la cei mai buni. Aşa cum am văzut în ultima perioadă, mai multe state europene ne atrag atenţia că nu suntem încă pregătiţi să accedem la toate sistemele lor. În urma acţiunii, ne dăm seama că nici operatorii lor economici de marcă nu sunt pregătiţi pentru ţara noastră, aşa cum ne aşteptam. Să ridice piatra cel fără de păcat spune religia creştină. Le oferim acest studiu de caz pentru a ne ajuta prin a ne spune dacă lor le plac imaginile realizate în cadrul acţiunii”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, conform Agerpres.

Principalele abateri constatate au fost: lipsa etichetelor de preţ ale produselor de la raft, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurităţi şi gheaţă, utilizarea unor pompe de carburant cu canelele (pistol de alimentare) cu zone depreciate, cu grad avansat de uzură şi rugină sau murdare, folosirea unor manometre fără verificare metrologică, comercializarea unor produse neetichetate – fără elemente de identificare, folosirea unor maşini de gheaţă neigienizate, scoase din uz, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor recomandată de producător, neconcordanţe între preţul afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat, comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită, comercializarea unor produse alimentare vrac, fără a fi însoţite de data deschiderii, comercializarea unor produse culinare finite pentru care nu s-au prezentat fişe de producţie, comercializarea unor jucării care nu erau însoţite de informaţii privind elementele de identificare, vârsta utilizatorilor sau avertismente legate de utilizare, comercializarea unor echipamente electrice pentru care nu era afişată taxa de timbru verde, nerespectarea regimului promoţiilor, utilizarea unor echipamente de gătire neigienizate sau cu un grad avansat de uzură, folosirea unor ceşti neigienizate, cu urme de produs, utilizarea unor produse cu stare termică schimbată, folosirea unor ustensile neprofesionale în bucătărie şi a unor coşuri de gunoi fără capac.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Controalele nu au nici o legătură cu aderarea României la Schengen, OMV si toate firmele austriece au venit in Romania sa fure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE