Noul trend al așa numiților therienii, oameni ce se cred animale de companie sau domestice, apărut recent și în România, stârnește îngrijorare printre specialiști care avertizează că lucrurile nu trebuiesc privite superficial, adepții trendului care merg în patru labe pe străzi, îmbrăcați în animale suferind de grave tulburări de comportament.
Astfel, psihologul Radu Leca analizează fenomenul inspirat de pe Tik Tok și avertizează că indivizii ce adoptă acest curent sunt profund bolnavi psiho-emoțional, afectiv, psihologic, ce se identifică profund cu animale
„Therianii reprezintă indivizi profund bolnavi psiho-emoțional, afectiv, psihologic, ce se identifică profund cu animale. Subiectul profund tulburat spune că simte o legătură psihologică sau mai grav, spirituală, cu diverse animale. Această identitate patologică include o experiență confirmată de sute de indivizi până în acest moment, de schimbare sau de fuzionare a conștiinței umane și bolnave, cu un animal. Subiectul trăiește intense emoții, sentimente de empatie, dar și de comuniune cu anumite specii de animale, unele chiar de mult dispărute”, a declarat psihologul, pentru Ziare.
De asemenea, specialistul explică mecanismul din spatele manifestărilor nefirești ale „therianilor”.
„Problemele pe care adepții ”theriani” le au, se referă la confuzie identitară, anxietate socială, stigmatizare – subiectul caută să fie stigmatizat făcând lucruri ciudate. De asemenea, există situații în care subiectul are dileme morale legate de identitate, în opinia sa neaparținând niciunui gen, își dorește să fie special, neînțelegând că bărbații se duc la urolog, iar femeile la ginecolog. Mai mult, vorbim despre temeri legate de respingere – generate de experiențe din trecut, frustrare emoțională și depresie – principala tulburare care-i duce către psihiatrie, sentimente de neînțelegere a realității și/sau a structurilor sociale”, a mai explicat specialistul.
Mai mult, psihologul Leca trage un semnal de alarmă asupra faptului că adepții acestui fenomen încearcă în mod constat să atragă noi membrii, creând adevărate comunitati.
„Acceptându-se un trend, să spunem european, therianismul este văzut ca parte din diversitatea experiențelor umane, iar adolescenții ce se identifică cu ”theriani”, bolnavi din punct de vedere emoțional, încearcă să facă parte din niște comunități total diferite, se gândesc că făcând parte din aceste comunități se susțin reciproc, dorința de a promova o anumită imagine, trăire”, a concluzionat Radu Leca.
Recent, pe străzile din România au apărut oameni deghizați în porci, lupi, găini, pisici, urși, viermi, care se comportă precum animalele. Deși sunt oameni, acești indivizi susțin că „se simt” animale. Astfel, în spațiul public pot fi surprinși cum se tăvălesc pe jos, cum merg în patru labe, cum se freacă de diverse obiecte, din spațiul public.
Mai mulți cetățeni români au început să împărtășească experiențele ciudate, după ce s-au întâlnit cu oamenii care se cred animale.O femeie care a ieșit cu câinele la plimbare a povestit cum s-a comportat cetățeanul care se credea pisică.
-peste 99% dintre bipezi
sint sau vite incaltzate sau satane in carne si oase.
(ar putea fi toti aia satane
nu ne intereseaza)
Interesant, dar generalizarea poate fi periculoasă. Ar trebui să avem o abordare mai empatică și să căutăm soluții în loc de stigmatizare.”
@Iuliana deci să fim empatici cu patologia? Dacă îi spui unui schizofrenic că e schizofrenic îl stigmatizezi? Deci să falsificăm realitatea ca să nu jignim niște oameni bolnavi. Asta e o gândire specifică celor îndoctrinați de corectitutine politică. Dimpotrivă, trebuie acționat cât mai vehement pentru că propaganda asta ne distruge psihologic copiii.