Producătorul francez de ciment Lafarge a pledat vinovat în fața instanței americane, marți, 18 octombrie 2022, pentru acuzația că a făcut plăți către grupuri desemnate ca teroriste de Statele Unite, inclusiv Statul Islamic, pentru ca compania să poată continua să opereze în Siria, relatează Euroactiv.
Potrivit sursei citate, Lafarge, care a devenit parte a Holcim listată în Elveția în 2015, a fost de acord să plătească 778 de milioane de dolari ca confiscare și amenzi ca parte a acordului de recunoaștere a vinovăției.
Procurorii americani au declarat că Lafarge și filiala sa siriană Lafarge Cement Syria au plătit Statului Islamic și Frontului al Nusra, prin intermediari, echivalentul a aproximativ 5,92 milioane de dolari între 2013 și 2014 pentru a permite angajaților, clienților și furnizorilor să treacă prin punctele de control după izbucnirea conflictului civil în Siria.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Acest lucru a permis companiei să câștige 70 de milioane de dolari din vânzări de la o fabrică pe care o opera în nordul Siriei, au spus procurorii.
Lafarge a evacuat în cele din urmă fabrica de ciment în septembrie 2014, au declarat procurorii americani. La acel moment, Statul Islamic a preluat cimentul rămas și l-a vândut pentru echivalentul a 3,21 milioane de dolari, au spus procurorii, conform Bursa.
Marius Oprea: Lafarge a emis pretenția să cumpere toate fabricile de ciment din România
Într-un text publicat pe Mediafax, istoricul Marius Oprea a făcut publică informația potrivit căreia, atunci când era consilier la Cotroceni și Lafarge a venit în România, compania a vrut să cumpere toate fabricile de ciment din țară:
„Corupția corporatistă promovată de „Big Pharma“ a fost întrecută, ca nocivitate, de un domeniu neașteptat – industria cimentului. O anchetă de peste ocean, unde americanii nu se joacă cu terorismul, a fost deschisă la Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Brooklyn, New York, unde a fost pusă sub acuzare pentru „conspirație pentru a oferi sprijin material unei organizații teroriste“ trustul Lafarge.
Compania franceză a cumpărat multe fabrici de ciment și în România, pentru a le vinde ulterior elvețienilor de la Holcim (cum s-a întâmplat, în cele din urmă, chiar cu întreaga companie-mamă din Franța). Țin bine minte (eram consilier la Cotroceni atunci) cum, în anul 2000, Lafarge a emis pretenția, greu de îndeplinit, ca pentru a investi în România, să cumpere absolut toate fabricile de ciment din țară.
Revenind la practicile corporatiste incriminate de procurorul american Breon Peace din New York, care au mers până la sprijinul financiar acordat grupării islamice ISIS de către divizia din Siria a companiei Lafarge, acesta este indubitabil: compania, cumpărată din 2015 de Holcim, și-a recunoscut vinovăția pentru activitățile și practicile ei din perioada august 2013 – octombrie 2014. A scăpat deocamdată cu o amendă, de 777,8 milioane de dolari – un fleac, s-ar spune, în comparație cu gravitatea faptei“, a scris istoricul Marius Oprea în Mediafax.
De asemenea, președintele Lafarge, Magali Anderson, a declarat marți în instanță că, din august 2013 până în noiembrie 2014, foști directori ai companiei „au fost de acord cu bună știință și deliberat să participe la o conspirație pentru a efectua și autoriza plăți destinate beneficiului diferitelor grupuri armate din Siria“.
Într-o declarație, Holcim a remarcat că niciuna dintre comportamente nu l-a implicat pe Holcim, „care nu a funcționat niciodată în Siria, sau nicio operațiune sau angajați Lafarge în Statele Unite și este în contrast puternic cu tot ceea ce reprezintă Holcim“.