În condițiile în care UE se confruntă cu riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia, Comisia Europeană a propus miercuri un nou instrument legislativ, „Planul european de reducere a cererii de gaze”, care vizează diminuarea folosirii gazelor în Europa cu 15% până în primăvara viitoare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Toți consumatorii, administrațiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie și industria pot și ar trebui să ia măsuri pentru economisirea gazelor. Comisia va accelera, de asemenea, lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziționarea comună de gaze pentru a consolida posibilitatea UE de a-și asigura livrări alternative de gaze.
Comisia propune un nou Regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat. Noul regulament va stabili ca obiectiv pentru toate statele membre să reducă cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
De asemenea, noul regulament ar oferi Comisiei posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o „alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre. Alerta Uniunii poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de deficit sever de gaze sau o cerere de gaze excepțional de ridicată.
Statele membre ar trebui să-și actualizeze planurile naționale de urgență până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenționează să atingă obiectivul de reducere a cererii de gaze, și ar trebui să raporteze Comisiei în privința progreselor la fiecare două luni. Statele membre care solicită furnizarea solidară de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.
Pentru a ajuta statele membre să realizeze reducerile necesare ale cererii, Comisia a adoptat, de asemenea, un „Plan european de reducere a cererii de gaze”, care stabilește măsuri, principii și criterii pentru reducerea coordonată a cererii. Planul se concentrează pe înlocuirea gazului cu alți combustibili și pe economisirea generală a energiei în toate sectoarele.
Acesta își propune să protejeze aprovizionarea gospodăriilor și a utilizatorilor esențiali, cum ar fi spitalele, dar și a industriilor care sunt decisive pentru furnizarea de produse și servicii esențiale pentru economie, precum și pentru lanțurile de aprovizionare și competitivitatea UE. Planul oferă statelor membre orientări pe care să le ia în considerare atunci când planifică reducerea.
Prin înlocuirea gazelor cu alți combustibili și economisind energie în această vară, o cantitate mai mare de gaze poate fi stocată pentru iarnă. Acționând acum se va reduce impactul negativ asupra PIB-ului, prin evitarea acțiunilor neplanificate într-o situație de criză ulterioară. De asemenea, pașii timpurii extind eforturile în timp, atenuează preocupările pieței și volatilitatea prețurilor, și permit o mai bună proiectare a măsurilor țintite, eficiente din punct de vedere al costurilor, care protejează industria.
Încetarea livrărilor de gaze rusești ar provoca o recesiune severă în Europa de Est și Italia, dacă țările din întreaga lume vor decide să își acumuleze propriile lor rezerve limitate, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional (FMI).
Potrivit acestei publicații, FMI prognozează că dacă gazele lichefiate nu vor fi partajate și prețurile nu vor fi ținute, artificial, la un nivel redus, orice acțiune a Rusiei de a înceta să mai aprovizioneze Europa cu gaze naturale ar declanșa o contracție economică de peste 5% anul următor în Cehia, Ungaria, Slovacia și Italia și va destabiliza și celelalte state europene.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-o postare, că Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență care va asigura o finanțare de un miliard de euro pentru eficiență energetică și producția de energie verde. Din aceștia, 500 de milioane de euro vor merge către autoritățile publice și 500 de milioane de euro către IMM-uri.
Uniunea Europeană a anunțat va încuraja țările membre să reducă cererea de gaze, stimulând industriile să utilizeze mai puțin acest carburant, în timp ce se pregătește pentru posibile reduceri suplimentare ale livrărilor rusești.
Acesta va sugera țărilor să lanseze stimulente financiare pentru ca firmele să reducă consumul de gaze, să folosească ajutoarele de stat pentru a încuraja industriile și centralele electrice să treacă la alți combustibili și să lanseze campanii de informare pentru a îndemna consumatorii să utilizeze mai puțină încălzire și răcire.