vineri, martie 29, 2024
ȘTIRIComisia Europeană NU a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României. Nu există...

Comisia Europeană NU a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României. Nu există o asemenea procedură în practica europeană

Miercuri, 28 octombrie, site-ul G4media a anunțat: „Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României, în urma unei plângeri formulate de asociația Accept, care acuză statul român că nu respectă deciziile CJUE și CCR în cazul Coman – Hamilton”.

În realitate, însă, așa cum se poate vedea și pe pagina oficială de internet a Comisiei Europene (CE), nu există „pre-infringement” în cadrul procedurii de infringement a CE.

Ceea ce s-a întâmplat, de fapt, este că Asociația Accept a făcut o plângere către Comisie pentru că o instituție a statului român nu ar fi acordat o carte de rezidență pentru cetățeanul străin Clay Hamilton, deși CCR a recunoscut dreptul cuplului Coman – Hamilton la liberă circulație.

„Inspectoratul General pentru Imigrări îi tratează în continuare pe soții din cuplurile de același sex ca pe cetățenii străini, ca și cum n-ar avea liberă circulație, și refuză în continuare să acorde cartea de rezidență (dreptul de ședere) soțului care vine în România împreună cu cetățeanul român”, a declarat pentru G4Media Iustina Ionescu, avocata Accept.

Comisia Europeană este obligată să discute cu statele membre dacă există o plângere cum că nu ar respecta legislația europeană pentru a se clarifica dacă situația este reală sau nu.

Surse de la Bruxelles contactate de la R3Media au explicat că nu poate fi vorba despre o procedură „împotriva României”, ci o discuție între CE și statul român, pentru a se clarifica situația plângerii depuse de Asociația Accept. Acest stadiu al discuțiilor poate dura 2 luni, conform siteului Comisiei Europene.

Adrian Coman și Clay Hamilton sunt doi bărbați al căror mariaj, oficiat la Bruxelles, nu a fost recunoscut de către statul român. Aceștia au dat statul în judecată pentru a li se recunoaște actul din Belgia, obținând de la CJUE și apoi de la CCR doar dreptul de liberă circulație pe teritoriul României.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE