Comisia Europeană (CE) le-a propus miercuri Celor 27 să ofere un sprijin financiar Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro în anul 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, informează Cotidianul.ro.
„Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună”, a anunţat într-un comunicat Comisia Europeană.
Aceste împrumuturi sunt prevăzute pe o perioadă de maxim 35 de ani, Ucraina urmând să returneze banii începând cu anul 2033. Fondurile puse la dispoziţia Ucrainei ar fi împrumutate de Comisia Europeană de pe pieţe.
Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, este necesar ca Ucraina să pună în aplicare reforme în sistemul judiciar, în special în privinţa luptei anticorupţie şi respectarea statului de drept. Comisia Europeană se angajează „să verifice dacă aceste reforme au fost efectiv realizate în momentul procedurii de transfer”.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acest ajutor ar oferi garanția că „statul ucrainean continuă să funcţioneze, că cetăţenii pot beneficia de servicii publice esenţiale şi că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită.”
Comisia Europeană speră că propunerea va fi adoptată de Consiliu şi de Parlamentul European până la sfârşitul anului pentru ca primele fonduri să poate fi transferate încă din ianuarie 2023.
Ungaria a refuzat să susțină această propunere a Comisiei Europene. „Spunem ‘da’ sprijinului pentru Ucraina, dar ne opunem unui credit comun”, a declarat şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyás.
„Acesta nu este un veto, întrucât este vorba despre o decizie comună, iar dacă nu o sprijinim, atunci nu va exista o decizie”, a mai spus oficialul ungar.
Nu este pentru prima dată când Ungaria se declară împotriva unor noi împrumuturi pentru a ajuta Ucraina.
Având statutul de ţară candidată la aderare, Ucraina a primit de la UE în 2022, un ajutor financiar de circa şase miliarde de euro.
Războiul din Ucraina a devastat economia acesteia, astfel că FMI anticipează o recesiune de 35% din PIB pentru Ucraina în 2022.
Alta furaciune a Ursulei von der Leyen?
PNRR pentru ukrania!
bagam bani in buzunarele mafiei de acolo, sa aiba de armament si mercenari.. vai de capul europei de prapadita ce-a ajuns