ACTUALITATEComisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară...

Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. Georgia, lăsată pe dinafară

Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la aderarea la UE, cu condiția ca aceasta să realizeze „reforme importante”, a anunțat vineri, la Bruxelles președintele executivului european, Ursula von der Leyen, conform Agerpres.

Republica Moldova „dispune de o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituțiilor sale, democrația, statul de drept, drepturile omului” și „au fost realizate progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri” dar „rămân de întreprins reforme economice esențiale”, a precizat executivul UE într-un comunicat.

„Cu condiția ca liderii țării să mențină cursul” în ceea ce privește reformele economice și lupta împotriva corupției, „credem că țara are potențialul de a se ridica la înălțimea cerințelor” unei candidaturi, a declarat președinta CE într-o conferință de presă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, precizează că acest aviz înseamnă un „pas enorm” înspre consolidarea „aspirațiilor europene” ale cetățenilor Moldovei.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022.

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani.

Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a UE, este și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri.

Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, a scris Maia Sandu, pe facebook.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj de susținere pentru candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Astăzi, Comisia Europeană a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE și perspectiva de membru pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noștri apropiați din est și aspirațiile cetățenilor lor pentru societăți mai prospere și mai democratice”, a spus prim-ministrul.

În același timp, Ucraina a primit la rândul ei acest aviz favorabil, făcând pași mari înspre aderare. „Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspirațiile lor europene. Vrem ca ei să trăiască alături de noi, pentru visul european”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de AFP și Agerpres.

„Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană și, în al doilea rând, să îi acorde statutul de țară candidată. Aceasta, desigur, cu condiția ca țara să realizeze o serie de reforme importante”, a declarat oficialul într-o conferință de presă.

Aceste avize vor fi discutate în cadrul summit-ului Uniunii Europene din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate. Este important de precizat faptul că niciodată în istoria blocului comunitar nu s-a mai dat atât de repede un aviz în privința statutului de candidat al vreunui stat.

Totuși, deși Georgia și-a depus în mod oficial candidatura în același timp cu Republica Moldova, Comisia Europeană nu recomandă conferirea acesteia statutul de candidat la blocul comunitar european. Potrivit unui comunicat al CE, acestei țări ar trebui să i se acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate o serie de priorități.

„Pentru a reuși, țara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală și către Uniunea Europeană – o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă și să beneficieze de un sprijin politic larg”, a spus Ursula von der Leyen, conform Agerpres.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...