sâmbătă, octombrie 12, 2024
ACTUALITATEComisia Europeană a blocat 7,5 miliarde de euro din fondurile Ungariei. De...

Comisia Europeană a blocat 7,5 miliarde de euro din fondurile Ungariei. De asemenea, PNRR-ul țării a fost condiționat în 27 de puncte

În ciuda „șantajului” acuzat de Victor Orban, Comisia Europeană s-a poziționat ferm împotriva acestuia și a propus blocarea a 7,5 miliarde de euro fonduri e coeziune pentru Ungaria, din bugetul 2021-2027. Consiliul European are timp până pe 19 decembrie să voteze această tăiere de fonduri pentru Budapesta.

De curând, conducerea Ungariei a blocat planul de ajutor comun de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și impozitul minim pe profitul multinaționalelor, notează AFP. De asemenea, se opune noilor sancțiuni împotriva Rusiei cu care menține legături și rămâne singura țară NATO împreună cu Turcia care nu a ratificat aderarea la această alianță a Suediei și Finlandei.

O așa-numită procedură de „condiționalitate”, menită să protejeze bugetul european de atacurile la adresa statului de drept, a fost lansată împotriva acestei Ungariei în aprilie, o premieră pentru UE, în special din cauza „neregulilor sistematice în atribuirea de achiziții publice”, „eșecurilor” în ceea ce privește procedurile judiciare și lupta împotriva corupției.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Perspectiva de a fi lipsită de fonduri a determinat Ungaria să ia 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului, inclusiv înființarea unei „autorități independente” pentru a monitoriza mai bine utilizarea fondurilor UE, suspectate că îi îmbogățesc pe apropiații lui Viktor Orban.

Cu toate acestea, acum, Comisia Europeană consideră că reformele nu au fost realizate în mod satisfăcător până la data limită de 19 noiembrie și a fixat acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei șansa de a scăpa de blocarea fondurilor

Totodată, Comisia a decis să să valideze planul de relansare post-COVID al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar prin atașarea a 27 de condiții, care includ cele 17 măsuri anticorupție, precum și reforme pentru îmbunătățirea independenței justiției.

„Nu va avea loc nicio plată de fonduri până când aceste condiții esențiale nu sunt îndeplinite în mod corespunzător”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Valdis Dombrovskis într-o conferință de presă.

Negociatorul ungar Tibor Navracsics a denunțat această „presiune politică enormă” din partea Parlamentului European.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu un an și jumătate înainte de alegerile europene, mulți europarlamentari sunt nerăbdători în a face campanie pentru apărarea statului de drept în fața exceselor antidemocratice din UE.

Rămâne de văzut dacă această linie dură va fi urmată de statele membre, care trebuie să-și ia decizia cu majoritate calificată (15 țări din 27, reprezentând cel puțin 65% din totalul populației UE), conform Cotidianul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE