duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATEComisia de la Veneția, critici la adresa legii minorităților naționale din Ucraina....

Comisia de la Veneția, critici la adresa legii minorităților naționale din Ucraina. Se cere să se revizuiască obligațiile legate de publicarea cărților în limbile minorităților

Comisia de la Veneția critică unele dispoziții ale noii legi a minorităților naționale din Ucraina, promulgată de Volodimir Zelenski în luna martie, conform Adevărul.

Deși organul european spune că legilația adopttă oferă în general garanţii în conformitate cu standardele internaţionale, Comisia consideră că unele dispoziții trebuie reconsiderate, potrivit Agerpres.

Ce figurează în recomandările Comisiei de la Veneția pentru Ucraina:

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

  • asigurarea corespunzătoare a dreptului de acces la mass-media în limbile minorităţilor;
  • reconsiderarea dispoziţiilor din alte legi ce restrâng libertatea folosirii limbilor; minorităţilor sau care prevăd tratamente diferenţiate ale limbilor minorităţilor;
  • extinderea dreptului de organizare a evenimentelor în limbile minorităţilor;
  • eliminarea obligaţiei de a furniza traducerea în limba ucraineană la evenimentele publice la cererea vizitatorilor sau a spectatorilor (sau cel puţin să se revizuiască ţinând cont de principiul proporţionalităţii);
  • sporirea certitudinii din punct de vedere legal a posibilităţii de a dispune de traducerea informaţiilor oficiale şi generale în limba minoritară;
  • o amânare a transferului sistemului de învățământ în limba ucraineană și prelungirea perioadei de tranziție;

Experții din Consiliul Europei mai cer Ucrainei să revizuiască obligațiile legate de publicarea cărților în limbile minorităților naționale și ale librăriilor, să se clarifice problema traducerii „inscripțiilor denumirilor oficiale și informațiilor pentru familiarizarea minorității cu limba” și să adopte o metodologie privind utilizarea limbilor minorităților naționale în autorități.

Instituția mai cere să se revizuiască și alte legi, în special în ceea ce privește „restricționarea libertății de a folosi limba minorităților și tratamentul diferențiat al limbilor minoritare” și dreptul de a accesa mass-media în limbile minoritare prin eliminarea cotelor de limbă, potrivit Evropeiska Pravda.

În aprilie, românii din Ucraina au făcut un apel autorităților de la București să apere învățământul în limba română. Chiar dacă au existat cerințe din partea României de a oferi minorității românești din Ucraina drepturi în conformitate cu legislația europeană și de a se renunța la sintagma de sorginte sovietică „limba moldovenească“, într-un mesaj transmis de Ministerul Educației și Științei (!) de la Kiev se stipulează că, de exemplu, românii din regiunea Odesa vor continua să învețe de pe manuale în limba și literatura „moldovenească”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE