sâmbătă, decembrie 7, 2024
RECOMANDĂRICNA vine să ne ia? Guvernul pregătește un nou instrument pentru limitarea...

CNA vine să ne ia? Guvernul pregătește un nou instrument pentru limitarea libertății de exprimare: CNA va avea puterea de a elimina clipuri postate în ONLINE. Avocat: Suntem cel puțin în anticamera unei societăți totalitare

Săptămâna trecută, o știre privitoare la extinderea ariei de control a CNA și asupra conținutului audio/ video distribuit în online trecuse neobservată. Site-ul Profit.ro scria despre un proiect de modificare a Legii Audiovizualului care fusese amânat de trei ori. Dacă proiectul nu ar fi fost oprit de la dezbateri de trei ori, până acum CNA ar fi avut, deja, control asupra a ceea ce este postat pe internet sub formă de conținut audio sau video.

Inițiatorul acestui act normativ era Guvernul, prin Ministerul Culturii și urmărea să transpună, în literă și spirit, Directiva UE 1808/ 2018, privind serviciile mass-media audiovizuale.

Acum, după trei amânări, Guvernul interimarului Cîțu a trimis din nou proiectul în Parlament. Se propune, printre altele, redefinirea noțiunilor de „serviciu media audiovizual”, „program”, „retransmisie”, „comunicare comercială”, „sponsorizare”, „plasare de produse”, „licență audiovizuală” și „codare”. Sunt propuse definiții noi pentru noțiunile de „serviciu de platformă de partajare”, „material video generat de utilizator”, „decizie editorială”, „furnizor de platformă de partajare” și „autorizare servicii media audiovizuale la cerere”, etc. În proiectul de lege se mai arată că CNA are „dreptul de a restricționa un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violență sau  instigă la terorism, ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică”. Oare asta să fie la ce s-a referit Raed Arafat când a spus că „ar trebui tăiat microfonul” persoanelor care au altă părere, față de autorități,  în ceea ce privește un tratament medical?

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ce ar putea să însemne asta? Ar putea să însemne adâncirea urii, a temerii și a suspiciunii într-o societate din ce în ce mai segmentată. „Restricționarea unui serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură”. Sună bine, nu? Dar ce fel de discurs ar putea incita la ură? Păi, dacă te-apuci să faci analiză pe text, orice ar putea să stimuleze un discurs al urii, pentru că, repet, trăim într-o societate segregată de termeni corecți politic.

Dacă fac un material audiovideo despre Superman care e bisexual, risc să stârnesc ura într-un non-binar. Dacă realizez conținut audiovideo despre faptul că Sheakespeare a fost scos din curricula școlară în Anglia, pe motiv că reprezintă supremația rasei albe, risc să trezesc ură în publicul care nu e un fan înrăit al discursului corect politic. Dacă îndrăznesc să comentez că actrița care o va interpreta pe Cenușăreasa în noua producție cinematografică e latina și nu albă, cine-mai-știe pe cine mai rănesc.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Imbecilitatea discursului corect politic începe să nu mai aibă limite. Totul poate să rănească sensibilități. Trebuie să fii atent la ce scoți pe gură în fiecare moment din viața ta, ca nu cumva să deranjezi. Un pavilion al sensibililor de toate felurile e gata să facă implozie dacă folosești un cuvânt care, din data de, e considerat incorect politic. Iar, în toată această ecuație cu integrale și cu ridicări la puteri și cu reduceri la absurd, CNA vine să pună piciorul în prag, sub pretext că veghează la normă.

Adoptarea unui astfel de proiect de lege ar veni într-un moment în care, oricum, marile companii media sunt acuzate că încalcă libertatea de exprimare a utilizatorilor pe criterii politice. Polonia a anunțat că statul își va apăra toți cetățenii în fața Big Tech. În România, statul se pregătește să facă exact opusul.

Dragoș Stanca: „Transpunerea în România a legislației UE în domeniu lasă loc chiar suspendării unui domeniu web care încalcă legislația audio-vizuală”

Cât este de pregătită CNA, această instituție de reglementare a discursului în radio și televiziune, să preia controlul și să-și exercite puterea asupra conținutului postat de persoane private pe internet? Este posibil, logistic, ca CNA să controleze conținutul audiovideo din online? Reamintim că membrii Consiliului sunt numiți politic. Ultimii intrați sunt Mircea Toma, susținut de USR-PLUS, Dorina Rusu, susținută de președintele Klaus Iohannis şi Ionel Palăr şi Valentin Jucan, propuși de PNL.

Dragoș Stanca este antreprenor în domeniul digital și expert în social media. L-am întrebat cum i se pare lui treaba asta cu controlul CNA asupra conținutului audiovideo postat în online.

Dragoș Stanca: „Fără îndoială, trebuie să existe responsabilitatea autorilor unor materiale cu conținut ilegal difuzate online la fel cum, în egală măsură, companiile din domeniu – în special marii playeri globali care operează produse precum Youtube (Google), TikTok (Bytedance) sau Facebook – nu se pot ascunde la infinit sub scuza „noi suntem doar o platformă, nu e responsabilitatea noastră”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu toate acestea, expedierea unei probleme atât de complexe și plasarea ei în sarcina unui organism care funcționează pe baza unor nominalizări făcute politic, cum este CNA, nu are cum să fie privită cu relaxare.

În forma trimisă spre analiză în Parlament, transpunerea în România a legislației UE în domeniu lasă loc chiar suspendării un domeniu web care încalcă legislația audio-vizuală. Putem oare ca cetățeni să fim relaxați cu ideea că un președinte sau premier nervos din viitor va putea influența o decizie de tipul suspendarea accesului la domeniul youtube.com sau facebook.com?

Un produs ca Youtube nu e comparabil în nici un fel cu o televiziune. O televiziune are o grilă de programe realizată de angajați și care acoperă un spațiu limitat de emisie. Youtube are sute de mii de canale care funcționează simultan si independent, fără nici un control central, ca o platformă – inclusiv cu programe de la toate televiziunile. E ca diferența dintre o livadă și o junglă.

În plus, domeniul digital necesită o expertiză complexă – care nu există azi la CNA. Și mai e o discuție principială: CNA supraveghează radioul si televiziunea, pentru că acestea funcționează folosind un bun al statului, si anume frecvențele și licențele de emisie. Nu e cazul în online, așadar implicarea CNA este un subiect de dezbatere.

În plus, e o chestiune și de capacitate de a implementa legea: vedem des că CNA nu iși prea poate juca eficient rolul și cu problemele la zi din televiziune. Dacă preia și absolut tot ce se întâmplă în online mă tem că din punct de vedere practic va fi o reglementare utopică și care va lăsa loc doar unor posibile abuzuri.

E important deci ca, în faza dezbaterilor, Parlamentul să solicite expertiză din piață, din partea asociațiilor profesionale și a experților, pentru a nu rezulta un text care să lase loc unor abuzuri și limitări ale libertății de exprimare din partea statului, pe de o parte, dar care nici să nu lase giganților tech libertate absolută, fără nici un fel de responsabilitate – pentru că și acesta ar fi tot o formă de abuz”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Pe persoană fizică va trebui, carevasăzică, să mergi cu șublerul după tine. Și cu sita, să-ți cerni cuvintele. Pe persoană juridică, Dumnezeu cu mila. Mă gândesc că distopia lui Huxley, Minunata lume nouă, e mai actuală ca oricând. În lumea asta, noii tirani nu vor guverna prin pedeapsă, prin detenție, prin deportări în masă (pe care istoria le-a demonstrat ca fiind ineficiente), ci prin tehnologia avansată, prin a-i face pe oameni să-și iubească servitutea. A-i condiționa de mici, a-I programa, a-i sclaviza într-o paradigmă comfortabilă, o paradigmă a plăcerii și a propagandei. Neapărat a propagandei. Fără propagandă, sistemele politice nu pot face nimic. Iar propaganda se extinde ca Zona Zoster și peste discursul privat al omului de rând. De exemplu, YouTube are, deja algoritmi prin care blochează conținut audiovideo care e împotriva vaccinării. Ceea ce ieri se numea cenzură, azi se numește evitarea discursului urii.

Radu Zidaru: „Nu poți ideologiza forțat lucruri pe care societatea nu e pregătită să le accepte”

Radu Zidaru e teolog și avocat, cu competențe în Drept Constituțional și Administrativ și specializat în libertate religioasă. L-am întrebat pe Radu Zidaru în ce măsură se poate amesteca CNA, instituție numită politic, în discursul privat.

„Din câte am reținut, guvernul are în vedere modificarea Legii Audiovizualului în sensul lărgirii competenței de control a CNA asupra platformelor de partajare cum ar fi YouTube sau Facebook. Personal, cred că trebuie avute în vedere dispozițiile art. 11 din Convenția CEDO și art. 30 din Constituție, care declară inviolabilă libertatea de exprimare și interzice cenzura.

Având în vedere că Guvernul este la a treia tentativă de modificare a legii 504/ 2002, este clar că există unele puncte sensibile cu privire la care Executivul și Legislativul nu au căzut de acord. În contextul pandemic actual, o eventuală asumare de către noul guvern a acestui proiect va genera o și mai mare neîncredere în rândul societății civile datorită faptului că majoritatea măsurilor luate până acum au condus la segregarea societății și la suprimarea de drepturi și libertăți. Concluzionând, nu poți ideologiza forțat vaccinarea sau alte aspecte pe care  majoritatea societății nu este pregătită să le accepte”.

Statul care controlează discursul particular al individului este un stat totalitar. Dar, cum spuneam, totalitarismul este, acum, ascuns, sub pretexte bine țesute de oameni competenți. Suntem într-un stat totalitar și nu știm? Radu Zidaru consideră că încă nu, dar nici mult nu mai avem:

„Aș fi tentat să spun că nu suntem încă acolo. Dar afirm că suntem cel puțin în anticamera unei societăți totalitare. Observați restrângerile de drepturi și libertăți ce au fost operate și vedeți poziția în care au fost puși atât cei vaccinați cât și cei nevaccinați, primii fiind nevoiți să suporte aproape aceleași restricții ca și nevaccinații, iar ultimii fiind puși în poziția de paria, de candelă. Aplicați acest raționament la libertatea de exprimare și veți intui fondul acestui demers”.

Unul dintre pericolele acestui discurs extrem de nuanțat este adâncirea discriminării, nu rezolvarea unor probleme. „Când interesele sunt obscure, lipsite de transparență, da, în mod categoric. De ce? Pentru că normele dictate cu bună credință și având un scop benefic își confirmă stabilitatea în timp, iar normele care au ca scop protejarea unor noi valori, care distrug ființa societății românești sunt viciate tocmai datorită scopului deturnat. Și, da, aceste norme viciate sunt în măsură să adâncească, să alimenteze discriminarea, ura și segregarea cetățenilor, instituirea unor pseudo-valori. Întocmai ca la vaccinați și vaccinați. Vă sună cunoscut?”, comentează Radu Zidaru.

Potrivit proiectului de lege, CNA poate restricționa sau interzice conținut audiovizual, cu repercusiuni directe asupra unor afaceri. Desigur, nu le poate închide, dar efectele pot fi catastrofale, mai ales pentru cei cu vizualizări multe. Potrivit lui Zidaru, „din această perspectivă, efectele unor astfel de rezoluții sunt majore. Ca să retragă licențe, CNA e obligat să acționeze cu buna-credință. Totuși, având în vedere că CNA este sub control parlamentar (membrii acestuia fiind numiți de Senat, Camera Deputaților și președinte, îngăduiți-mi să am mari rezerve”.

Într-o lume tot mai secularizată, există, totuși, o nișă importantă de oameni care fac exercițiul public al credinței creștine. Pe vremuri, le-ar fi zis „mărturisitori întru Hristos”. Astăzi, mai ușor cu credința mărturisită pe scări, că te rupi! Cum va fi exercitată, pe viitor libertatea religioasă?

„O văd exercitată cu foarte mare dificultate. Dacă libertatea religioasă însăși a fost îngrădită, sau, mai bine zis, interzisă, făcându-se percheziții în biserici, cu violarea dispozițiilor de procedură penală (a se vedea cazul Sf. Ecaterina din Constanța), dacă vedem că statul s-a transformat într-un liturgist, edictând reguli ridicole de cult, precum oferirea binecuvântării de la un metru (personal, am 11 ani de studii teologice dar n-am găsit în nicio lucrare de teologie liturgica rânduiala oferirii unei astfel de binecuvântări), cu atât mai mult libertate de expresie a mesajului religios va fi îngrădită. Și, ceea ce este dezolant este faptul că actorii care aveau obligația legală să protejeze libertatea religioasă față de astfel de abuzuri nu au acționat, deși consecințele sunt chiar de natură penală și ele îi vizează și pe aceștia ca făcând parte din Executiv”, crede Zidaru.

Cătălin Sturza: Oare câte filmulețe pornografice vor fi șterse sau blocate sub acest proiect, din miliardele și miliardele de ore disponibile online, și pe care oricine, inclusiv copiii, le poate accesa, la un click distanță?”

Cătălin Sturza e publicist-comentator și consideră că cenzura e un proces în continuă extindere:

„A treia tentativă a guvernului de a controla și cenzura conținutul din mediul online pare să fie o reușită. CNA va controla Youtube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri.

Această tentativă pare că merge în aceeași direcție a Corectitudinii Politice cu care ne-am obișnuit. Să ne amintim că giganții Internetului – platformele Big Tech – cenzurează deja conținutul pe aceste Youtube și pe alte platforme. De exemplu, „orientarea sexuală” este un criteriu precizat în acest proiect pentru a controla și cenzura conținutul. Așadar, oricine susține, de pildă, că o căsătorie este doar între un bărbat și o femeie ar putea să fie șters de pe Youtube sau de pe alte platforme media.

În condițiile în care cenzura Big Tech devine tot mai explicită și pervazivă – ea s-a extins, de pildă, în ultima vreme la orice formă de discurs critic, inclusiv din partea unor somități științifice, față de actuala campanie de vaccinare – era necesară o contrabalansare din partea autorităților românești în sens invers. În sensul în care să apere libertatea de exprimare și pe cetățenii de rând împotriva cenzurii big tech; și nu taman pe dos.

Pe de altă parte, oare cât de eficientă va fi cenzura reprezentată de acest proiect față de flagelul reprezentat de pornografie? Pornografia a explodat o dată cu pandemia, a luat forme tot mai violente și mai extreme, inclusiv în zona pornografiei infantile. Oare câte filmulețe pornografice vor fi șterse sau blocate sub acest proiect, din miliardele și miliardele de ore disponibile online, și pe care oricine, inclusiv copiii, le poate accesa, la un click distanță? Foarte probabil, nimeni nu se va atinge de aceste materiale, așa cum nu am văzut în ultimul deceniu, în România, nici o inițiativă eficientă care să limiteze răul reprezentat de pornografie”.

Monica Gubernat (membru CNA): „Vorbim de o directivă europeană, pe care toate statele europene au obligația s-o implementeze. Fără modificări!”

Monica Gubernat este membru CNA și dă asigurări că acest proiect de lege vine să pună în practică o Directivă Europeană (este vorba de Directiva 1808/ 2018) și că „vorbim de un proiect pe care toate statele europene au obligația să-l implementeze. Și fără modificări”. Monica Gubernat spune că trei sunt scopurile acestui proiect de lege: 1 – combaterea terorismului, 2 – protecția minorilor și 3 – siguranța națională.

Reptilismul birocratic european ne-a intrat în casă și s-a așezat comod pe canapea. Sub pretextul securității și protecției, asistăm la cea mai subtilă agresiune asupra esenței ființei umane: libertatea însăși.

Articol scris de Luiza Moldovan, la care a contribuit și Mihai Șomănescu

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

  1. Membrii CNA trebuie judecati si condamnati la puscarie pentru incalcarea articolului 30 din Constitutie care este libertatea de exprimare.

  2. Simpatică sinceritatea conțopistei de la CNA. “E de la UE, nu discutăm”. Pe principiul “noi muncim, noi nu gândim”. Și funcționărașii ăștia o să ne grăbească sfârșitul. Puțin nedrept cum vorbim numai de distopia lui Huxley când toată birocratizarea asta pătrunsă de un absurd fantastic aduce mai degrabă a Kafka. Trebuie să stai singur cu frica de ce ai putea spune, chit că nu nici nu știi ce anume, ca să ajungi să-ți iei câmpii și să-ți faci singur felul.
    Și să nu ne amăgim că ar monitoriza ei înșiși internetul și nu le-ar ajunge timpul. Sunt simpli executori. Ordinele vin fie de sus, pentru prăzile mari, fie chiar de jos. Turnătorii mișună de mult dar momentan sunt cam inofensivi și se rezumă la dat steluțe puține pe Google și la smiorcăit în comentarii despre ruși. La măsuțele lor au timp liber berechet până îi mai plimbă multinaționala în team building, de-abia așteaptă să aibă cui să raporteze.

  3. E posibil să asistăm în ultimă instanță la o reorientare a celor “incorecți” politic spre găzduire web și înregistrare de domenii în țări mai exotice și rețelele sociale peste care UE nu are competență politic. Am asistat la ascensiunea Telegram, treptat e posibil oamenii să se mute pe VK.com, o rețea rusească pentru ca paradoxal să se poată exprima liber despre UE, LGBTI etc sau să renunțe la domeniile web .ro care pot fi lesne suspendate la noi dacă se sp
    une ceva ce CNA consideră că nu e ok. Aici riscăm să ajungem, să decuplăm și noi în UE, internetul “incorect politic” sau să blocăm tot conținutul care nu trece de acest filtru al corectitudinii politice.
    Să instituim poate un certificat verde de internet pentru domenii web și conținut. Expiră certificatul sau ți se retrage, nu mai exiști în online.

  4. Este timpul in care daca nu ne vom trezi si nu vom fi atenti la fiecare pas stramb al “autoritatilor” nealese de nimeni, LIBERTATEA CASTIGATA va deveni istorie. copiii deja sunt educati sub ochii adormiti ai parintilor in #noul normal. de aceea vor distrugerea a tot ce este vechi. orice orb vede ca intre anii ’90-2000 era LIBERTATE PESTE TOT IN LUME. oamenii erau fericiti si LIBERI. trebuie ca asta sa dispara din istorie. ca si cultura, adevarat istorie si traditiile, pentru ca generatia viitorului sa traiasca cu masca obedientei tatuata pe fata. ROMANIA TREZESTE-TE! este nevoie de PATRIOTI SI OAMENI CARE CUNOSC CONSTITUTIA ROMANIEI PENTRU A PREVENI TOTALITARISMUL M U IE CARE NE ACAPAREAZA PE ZI CE TRECE! ESTE TIMPUL SA SPUNEM NU CAND ESTE NU!

  5. Domnule Somanescu, ar fi posibil sa realizati un CD cu toate articolele scrise pe R3 Media, in format pdf sau chiar si html, pe care sa il puneti de vanzare? Eventual impartit pe ani sau pe luni. Un fel de biblioteca digitala care sa fie impartita populatiei, in cazul in care inchid astia internetul, sau il cenzureaza de nu se va mai putea scrie nimic?
    Ar fi util si pentru oameni si cred ca s-ar putea scoate niste bani din asta. Cred ca lumea ar fi interesata. De exemplu “R3Media – articole luna Octombrie 2021” sau “R3Media – articole 2020”- cu toate articolele (si filmele video) din perioada respectiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE