Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a deschis şedinţa extraordinară a Consiliului Local de miercuri, 3 februarie, cu un punct controversat şi anume: „Transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor și clădirilor aferente a 4 spitale în administrarea Primăriei Municipiului București”, anume:
- Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu”;
- Spitalul de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri;
- Spitalul de Urgenţă Floreasca;
- Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.
Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie, a amintit de importanța utilităților conferite, în mod normal, de administrația Sectorului, într-o emisiune la Antena 3.
„Faptul că ne plăteau utilităţile este un lucru foarte important şi, vă daţi seama ce utilităţi sunt la un spital. Fiecare spital avea anual o alocaţie bugetară. Din banii respectivi noi făceam un raport cu ce ne trebuie şi făceau ei [primăria]. Într-un an, ne-au cumpărat generator electric, este un lucru extraordinar. (…) Este o gafă politică extraordinar de mare, urâţeşte atât de mult poziţia unui primar şi partidul din care face parte. Nu se poate să tai un ajutor pe care l-ai făcut [în trecut]”, a declarat aceasta.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.
Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” a vorbit şi el despre scandalul spitalelor din Sectorul 1.
„Nu înţelegem de ce s-a luat această decizie”, a spus managerul spitalului. Acesta a mai explicat că spitalele din Bucureşti au trecut în 2002 din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a municipiului Bucureşti cu administrare de către Consiliile Locale de Sector.
„Către cine se dă această administrare? Către Primăria Municipiului Bucureşti, către Minister sau către Grigore Alexandrescu, spital care nu are nicio posibilitate să administreze nişte clădiri pentru că legea nu ne permite?”
Întrebat cu ce gol rămâne după ce primăria Sectorului 1 a decis tăierea finanţării, Alexandru Ulici a spus că rămâne o cheltuială neacoperită de 4 milioane de lei. Managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” speră ca banii aceştia să vină de la primăria municipiului Bucureşti.
„Nu se poate discuta cu doamna primar, nu poate fi găsită”, a răspuns managerul celui mai mare spital de copii din România.
Liberalii Sectorului 1 au făcut o listă de întrebări adresate doamnei primar, Clotilde Armand, conform g4media.ro:
1. Cum justificaţi convocarea acestei şedinţe de îndată?
2. Care este urgenţa depunerii jurământului unui consilier, în condiţiile în care Consiliul poate funcţiona până la următoarea şedinţă ordinară?
3. Unde se încadrează presiunea pentru aprobarea unui regulament de parcări care provoacă doar haos? Digitalizarea există deja la sectorul 1, oamenii rezervă parcări online – unde se încadrează acest proiect, la urgenţă maximă sau forţă majoră?
4. Cine a luat decizia ca în luna ianuarie să nu se poată solicita închirierea de parcări la ADP Sector 1 Ce a stat la baza acestei decizii şi cine răspunde acum pentru haosul generat şi pentru sutele de bătrâni care stau în ploaie?
5. Cine este domnul Cornel Bărbuţ, despre care au apărut în spaţiu public dovezi că se implică direct în elaborarea regulamentului pentru parcări, deşi este într-un evident conflict de interese ca CEO al firmei private Vegacomp, care furnizează soluţii pentru parcări? A participat sau nu domnul Bărbuţ la întâlniri interne ale administraţiei locale pe tema parcărilor? Dacă da, în ce calitate? A transmis domnul Bărbuţ e-mailuri către angajaţii ADP şi, dacă da, în ce calitate? Ce măsuri veţi întreprinde?
6. Ce măsuri aţi luat pentru presupusele abuzuri ale poliţiei locale semnalate în diverse postări publice? Aţi sesizat organele abilitate? Sau vreţi să rezolvaţi problemele şi abuzurile printr-o reorganizare făcută peste noapte?
7. De ce nu aţi pus acest proiect în transparenţă? Solicităm organizarea de dezbateri publice şi consultări cu sindicatele şi societatea civilă, pentru a respecta toate etapele normale şi legale. Aceste practici, pe care chiar dumneavoastră le-aţi acuzat la fosta administraţie, nu pot fi tolerate în noul mandat.
8. Ce măsuri aveţi pentru clădirile monument care se degradează, cum este cazul liceului Tonitza?
9. Ştiţi că la Spitalul de Arşi plouă în saloane? Nu este aceasta o urgenţă mai mare decât depunerea jurământului unui consilier?
10. Care este situaţia şcolilor din sector? Sunt toate pregătite pentru reînceperea orelor de curs?
Încă de dinaintea depunerii jurământului, mandatul doamnei primar Clotilde Armand a fost încărcat de controverse și de decizii interpretabile, care au polarizat societatea bucureșteană și nu numai.