miercuri, decembrie 11, 2024
OPINIIClemența față de corporațiile infractoare ruinează încrederea în capitalism

Clemența față de corporațiile infractoare ruinează încrederea în capitalism

Mă uitam acum la un reportaj pe BBC despre Columbia. Corporațiile s-au implicat în războiul civil, pentru profit, terenuri și influență. Au fost mii de decese, zeci de mii de răniți, dislocări și imigrație.

Chiquita era indicată drept una dintre cele mai rele.

Chiquita a și achitat milioane de euro amenzi penale, pentru acea implicare. Dar nimeni nu a avut curaj să oprească Chiquita de la a vinde banane.

Se întâmplă acum la fel în vestul Africii, în Niger. Corporațiile franceze au reușit să mobilizeze armata Franței și a Nigeriei, pentru a reveni în vârful muntelui de bani și de resurse de uraniu și gaz, care nu se duc la africani, ci la familiile de miliardari europeni.

E peste tot la fel. Corporațiile distrug mediul, cauzează schimbare climatică, se implică în crime contra umanității, iar autoritățile se prefac că le pedepsesc. Dar nu le închide nimeni. Dimpotrivă, toată guerilla contra feicniuz este pentru a le proteja.

Este una dintre temele mandatului de parlamentar european pe care mi le propun

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Obiectivul dlui Piperea este un inceput bun de drum. Problemele capitalismului corporatist sint puzderie iar radacinile raului sint adinci si ramificate. Capitalismul corporatist este capitalismul controlat de stat care altereaza piata, impiedica prosperitatea larg distribuita si, mai nou, intr-o desfasurare necesara a naturii sale, distrugere sfera publica prin cenzura si sufocarea libertatii.
    Justificarea acestei teze a crescut intr-un text mai mare structurat astfel:
    1. Fiatul statal
    2. Fictiunea legala
    3. Responsabilitatea limitata
    4. Separarea proprietatii de responsabilitate
    5. Socializarea capitalismului corporatist
    6. Financializarea controlului si politica monetara
    7. Ideologizarea capitalismului corporatist
    8 . Capitalismul corporatist totalitar
    9. Globalizarea corporatista

    Cititorul interesat il poate gasi pe Telegram, anon.to/ahnB4D
    Dl. Piperea merge la Bruxelles. Capitalismul corporatist

  2. Cum ziceam, GhP nu-i singurul care nu înțelege (în cazul lui GhP, sunt sigur că se preface) pe ce lume trăiește.

    Priviți la cititoarea Daniela Damian (sub 40 de ani!), care nu înțelege că se plânge exact interlopului Florică Negruțu, jurnalist cu firman de la DdS și străbunici emigrați prin Oklahoma (potrivit lui), fost cercetător al Academiei Române, care a preferat să fie … jurnalist „liber”:

    https://republica.ro/ce-e-mai-obscen#comments

    „Daniela Damian
    acum o ora

    „Peste 95.000 de fani veniți din toată lumea, cei mai cunoscuți artiști, DJ de top, personaje fantastice deprinse dintr-o lume magică, acrobați internaționali, animatori, dansatori au celebrat împreună prima zi a festivalului UNTOLD. ” din articolul colegei dvs, Loredana Voiculescu

    Si veni si Gheboasa.

    Acum, daca au facut scena pentru fanii „genului”, adica muzica gunoi, ce mai putem spune? Nici nu auzisem de genul trap, genul lui Gheboasa din ce am priceput, nici nu stiam de cei care canta in domeniu. Noroc ca am fost informata, cu exemple de versuri, prompt, de catre internet. Deci, niciun festival muzical fara gunoi. Mizeria se revarsa in valuri din toate directiile. E foarte greu sa te feresti, sa ramai normal, sa nu fi atins de fenomenele astea.
    Gunoiul ne inconjoara. De-a lungul timpului, pe net, am vazut destule mizerii. Pe unele, le-am reclamat. Ce credeti ca s-a intamplat? NIMIC. Inclusiv aici, pe Republica. Acum ceva timp in urma am reclamat un comentariu oribil facut de un ins la adresa celei care scrisese articolul (un articol pe o tema neutra). Ce credeti ca s-a intamplat? Exact, NIMIC.
    Asa ca sa nu ne mai miram de NIMIC si sa nu ne mai intrebam ca proastii in targ de ce suntem unde suntem. Suntem in mijlocul NIMICULUI. Pe oriunde te uiti, pe oriunde mergi zaresti NIMICUL la tot pasul.

    Dar cine naiba e Gheboasa, m-am intrebat ieri dimineata pe la 9? Pana la 9 si 15 eram deja informata. Uite asa, un neica nimeni ajunge cunoscut, adulat si cu multi bani. Reteta e foarte, foarte simpla: tupeu amestecat cu jeg. Mult jeg. Tinerii si foarte tinerii cetateni ai frumoasei tarisoare (publicul tinta din orice), il vor indragi imediat. Ca asa e cool.
    Problema nu e ca un gen controversat isi are un public, problema e ca la noi curg laturile in cascada si nu reusim sa departajam lucrurile si mereu alunecam in zona neagra. Pentru bani, pentru ce altceva?

    Romania se confrunta cu o problema uriasa in ceea ce priveste educatia si cred ca s-a dorit lucrul asta. Tara este afectata pe termen mediu si lung pentru ca sunt afectate generatiile anilor 80, 90, 2000, 2010 si clar 2020. Toate aceste decade au adus un numar mare de probleme in invatamant (nu mai are rost sa vorbim despre ce era inainte de 89). De la elevi la profesori trecand prin comisii, comitii, comitete, minister, inspectorate, parlamente etc, totul e harcea-parcea. Daca de maine Romania ar schimba radical directia, la 180 grd., estimez ca i-ar trebui 20-25 de ani ca sa se vada. De ce? Pentru ca aici vorbim de oameni, de mintile lor, de educatia lor si e foarte greu sa lucrezi cu asa ceva si sa schimbi atatea. Aceste generatii vor da „educatie” urmatoarelor generatii, iar educatia lor va fi cea pe care o vedem acum: vulgara, manelizata, rea, violenta. Statul poate prin politici adevarate sa schimbe, dar schimbarea va fi lenta, de durata si nu poate fi facuta fara oameni adevarati, iar oamenii adevarati sunt din ce in ce mai putini, pana vor ajunge sa fie inghititi de tavalugul celor multi si nu vor mai conta deloc.
    A doua problema uriasa a Romaniei este coruptia.

    P.S.1 La maretul recensamant din 2022 (de ce nu reusim sa facem nimic ca lumea nu stiu), a reiesit ca etnia roma are varsta medie cea mai scazuta, la 24 de ani. Practic toate persoanele din aceasta zona sunt fara scoala, ele ingrosand randul interlopilor, prostituatelor, traficantilor, hotilor etc. Nimeni nu face nimic de 30 de ani. Lucrurile au ajund departe si cu foarte mare greutate vor mai putea fi indreptate. In fond nici nu se vrea, din moment ce aceste retele au girul politicului, protectia politiei si produc bani pentru cei de la varf. Si am exemple foarte concrete, deosebit de concrete. Sunt foarte violenti si nu-i retine decat teama de seful cel mare. Asa ca stau si ma gandesc cum va arata tara asta peste 20 de ani?
    In seara de 31.07.2023, in jurul orelor 20.00, au trecut pe aleea de langa bloc doi adolescenti cu fetele acoperite cu un soi de masti de schi. Nu e prima data cand vad lucrul asta. Erau macabri. Ti se face putin teama si vreau sa precizez ca locuiesc central, pe un bulevard important. Marturisesc ca de mai multe ori mi-a fost teama de grupuri de adolescenti, in jur de 14-15 ani, fete si baieti, grupuri foarte agresive in comportament, in vorbire. Ei sunt publicul, dar si carnea de tun a unuia gen Gheboasa. Fetele de etnie roma sunt persoanele batjocorite de unul ca Gheboasa. Interlopii sunt admirati de unul gen Gheboasa.

    P.S.2 Nu am inca 40 de ani, asa ca sa nu-mi spui ca sunt vreo batrana cu idei retrograde. Multi din cei ca mine scriu inca pe acest site, Republica, si din pacate nu sunt chiar asa de multi.

    Ipocrizia presei este fantastica. De 30 de ani sunt bagate pe gatul acestui public numai jeguri: 90% sunt filme violente de serie B (mult sange pe pereti, lovituri de pumn, tortura, umilinte, arme la greu, tatuaje si pe dinti, atitudini de erou neinteles, muschi cat cuprinde), filme indiene, turcesti, sud-americane, emisiuni de divertisment de mahala. Filme romanesti de tot rasul, manelisti, curve, golani. Prostituate care chiar apar in emisiuni si se lafaie pe canapele. Toata aceasta curte a miracolelor apare permanent in presa tabloidizata condusa de interlopi. (Adica 95% din presa romaneasca). Interlopi, traficanti, coruptie. Chiar nu vezi realitatea, Florin Negrutiu sau doar te faci ca nu o vezi? Incasezi niste bani si te rogi ca sa ajunga mai repede la facultate copilul tau (copiii, nu stiu) ca apoi sa plece din tara asta care se duce pe copca. (Nu este o critica, incurajez plecarea pentru ca ai doar o viata si nu trebuie sa o irosesti). Cat despre David Popovici, lasati-l in pace. Romania terfeleste pe oricine e mai bun, mai frumos, mai inalt, mai talentat, mai destept, mai muncitor. Acum atat stiti sa spuneti: David in sus, David in jos. Intre doua emisiuni manea si zeci de reclame la pariuri si jocuri de noroc, o sa-si faca loc si o stire de un minut despre vreo performanta a lui David si apoi ne intoarcem la interviurile lui Becali care vorbeste non-stop de pe unde apuca: din masina, din jiltul din sufragerie, din fata palatului aurit etc. Miticii si mititeii, haimanalele si lacheii se lafaie pe toate ecranele. La primul esec al lui David, toti marii patriotarzi se napustesc cu injurii, le trece repede faza cu „ce mandri suntem de tine”. Chiar nu vezi realitatea? Nu vezi ca suntem in cadere libera? Scaldatul asta in ipocrizie, in care ne dam ziaristi stilati si cu pretentii, fini, manierati si simandicosi, ce nu ne amestecam cu gloata, ci vorbim de la tribuna inalta a pretentiilor pe care le avem, toate sunt frectii la un picior de lemn. Daca eu, ca simplu cetatean, absolut simplu cetatean, fara nicio exagerare si fara nicio figura de stil, stiu lucruri si vad, si-mi dau seama de dimensiunile dezastrului pe termen lung, tu ca ditamai jurnalistul, tu nu stii, nu vezi, nu auzi NIMIC, NIMIC? Mai sa fie.

    P.S.3 La urmatorul concert, Gheboasa poate sa-si dea si chilotii jos, ca doar a avut o copilarie grea, ce naiba nu intelegem?!”

    Daniela Damian „nu înțelege” atitudinea lui Florică Negruțu. N-a reușit să afle că red.-șef este omul Democrației.

    Poate explică domniile voastre de ce a permis „Republica” publicarea unui asemenea comentariu.

  3. haouileou
    si dl. Piperea a inceput cu
    “intineaza nobilele idealuri”…..

    Iliescu declama la postul național de televiziune că „Ceaușescu a întinat nobilele idealuri ale socialismului“.

  4. Ajungi să te întrebi ce-o fi învățat d-l GhP despre Democrație la școală. Cine să închidă pe cei care îți plătesc … cheltuielile electorale (plus altele de care nici nu știm clar) ?

    Biata Democrație, suferă din cauza corporațiilor. Nici gând să bănuiască altceva: că Democrația arată astfel de decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE