Ordonanța de urgență a Guvernului privind reforma fiscală care limitează drastic plățile numerar a stârnit proteste în societate, mai multe voci importante denunțând faptul că proiectul urmărește limitarea libertății de folosire a numerarului, până la dispariția banilor fizici.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a spus că măsura are ca scop combaterea evaziunii fiscale.
„Întrebat de jurnalişti ce părere are despre intenţia liberalilor de a renegocia măsura limitării plăţilor în numerar, prim-ministrul a replicat că propunerea a venit din partea experţilor şi nu reprezintă o iniţiativă personală. El a pledat pentru o “abordare sinceră” şi a adăugat că nimeni nu doreşte să scoată banii în numerar de pe piaţă. Potrivit acestuia, România are „cea mai mare evaziune fiscală” din Uniunea Europeană, reprezentând 10% din PIB şi totalizând 160 de miliarde de lei.
„Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple…Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale”, a declarat Ciolacu, conform Agepres.
Marile companii cu capital străin și offshore-urile
Discursul lui Ciolacu privind evaziunea fiscală este contrazis, indirect, de raportul de activitate al Serviciului Român de Informații (SRI) pe anul 2020. La capitolul „Riscuri și vulnerabilități în domeniul economic”, SRI menționează și vulnerabilitățile la adresa bugetului de stat.
Astfel, conform documentului „vulnerabilitățile la adresa sustenabilității bugetare au fost amplificate şi de manipularea, de către societăţi autohtone cu capital străin, a preţurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societăţile afiliate, în vederea diminuării sau neevidenţierii profitului, precum şi în scopul externalizării de fonduri către agenţi economici din țările de proveniență a capitalurilor. Efecte negative au fost generate şi de demersurile unor societăţi de direcționare de sume impozabile către entități offshore”.
Mai direct spus, SRI afirmă că mari companii străine manipulează operațiunile economice astfel încât să apară în acte cu profit mic sau deloc, scopul fiind evident: plata impozitului pe profit datorat statului român.
SRI mai menționează și „demersurile unor societăți de direcționare de sume impozabile către entități offshore”. Toate acestea intră la categoria „evaziune fiscală”.
Nicăieri în raportul SRI nu se menționează posibilitatea ca evaziunea fiscală să fie cauzată, într-o proporție care să constituie o vulnerabilitate la adresa statului, de folosirea numerarului.
De altfel, „societăţi autohtone cu capital străin” de care face vorbire raportul SRI folosesc numai tranzacțiile electronice pentru a scoate banii din țară, nu se duc cu sacoșa de bani peste graniță.
Reamintim că, în trecut, când se aducea vorba despre practica marilor companii de a-și ascunde profiturile, se spunea că este „o teorie a conspirației”.
AUR a anunțat că va demara un Referendum pentru modificarea Constituției, pentru a include dreptul la numerar.