OPINIICine sunt cei 111.000 care o susțin pe Flavia Groșan

Cine sunt cei 111.000 care o susțin pe Flavia Groșan

111.000 de oameni s-au înscris în grupul „Alături de Flavia Groșan”. Cine are câțiva ani de facebook înțelege cât de greu se strâng câteva mii de oameni într-un astfel de grup. Și totuși, acest grup a strâns în doar câteva zile mai mulți oameni decât populația unor municipii precum Satu Mare, Alba Iulia sau Târgoviște.

A scris cineva un articol în care încearcă să explice succesul doamnei Flavia Groșan, prin faptul că doamna doctor Groșan, alături de Olivia Steer sau Dana Budeanu, ar „îndobitoci” „o populație sensibilă, predispusă să creadă în miracole, în false soluții-minune sau pur și simple în teorii nevalidate medical”.

Eu nu cred această explicație. Și nu o cred pentru că nu oferă niciun argument, iar în lipsa acestora folosește vechea tactică a denigrării oponentului. E vorba de proști, de inculți, de „slabi la minte” cum ar zice CTP, care sunt în stare să creadă orice, numai pe noi „raționalii” și „știința”, nu.

Și care este explicația? De ce o cred atât de mulți oameni pe doamna Flavia Groșan? Simplu: pentru că ea exprimă, fără să fie este asimilată vreunei tabere, ceea ce mai toți am văzut cu ochii noștri și ce-am auzit cu urechile noastre.

Și ce-am auzit? Cred că mai sunt puțini în România cei care nu au auzit direct de cel puțin un caz în care cineva a fost internat de urgență în spital pentru infarct, accident vascular cerebral, etc și să iasă de-acolo „mort de covid”.

Credeți că mai sunt mulți care mai au încredere că odată intrați în spital, mai ies vii de-acolo? Nu cred. Credeți că mai sunt mulți care înțeleg de ce este absolut ok să muncești, cot la cot pe șantier, în mizerie și praf, dar nu este deloc sănătos să te duci la slujba de Înviere, în aer liber și perfectă ordine?

Credeți că sunt puțini cei care au făcut Covid și s-au tratat, în privat, la medici, fără să apeleze la „protocol”? Vă spun eu că nu sunt. Dar nu mă credeți pe mine: întrebați în jur, în șoaptă, și veți afla.

Credeți că mai sunt mulți care cred că avem de-a face o boală atât de gravă încât e nevoie să scoatem armata pe stradă, dar înțeleg de ce nu este atât de gravă încât să încercăm orice tratament cu putință pentru a ne salva? Cum vine chestia asta?

Păi vine! Și potrivește perfect cu narativa conform căreia autoritățile și „experții” ne spun doar ce este în interesul lor, economic și politic, să ne spună. Nu al sănătății generale.

Și apoi, în tăcerea asta apăsătoare, în care nimeni nu are curajul să zică ce e de zis, vine doamna doctor Groșan. Și normal că oamenii se descătușează: în sfârșit, cineva credibil, din sistem, SPUNE PUBLIC ceea ce VĂD cu TOȚII, dar nu au curaj sau interes, să devoaleze.

De-asta o crede lumea pe dr. Groșan, de-asta o crede lumea pe Dana Budeanu și pe alții. Pentru că aceste persoane sunt percepute ca INDEPENDENTE, deci fără un interes pecuniar în spatele declarațiilor lor. În timp ce alții tac și încasează bani să închidă ochii.

Și pentru că senzația generală este că avem o cârdășie generalizată, în defavoarea cetățeanului, pentru un „bine” global, nedefinit. De-aia „încrederea în actul medical și în autorități e la un nivel minim”, domnule Cătălin Suciu de la G4Media. Vorbele doamnei Flavia Groșan sunt ecoul realității pe care o văd tot mai mulți oameni în țara asta, nu a poveștilor cu zâne pe care ni le spune Ministerul Sănătății pe facebook sau ale presei care a încasat zeci de mii de euro de aceleași autorități.

Apropo: un cuvânt des uzitat zilele astea de autorități și influencerii lor este „responsabilitate”. Problema e că această „responsabilitate” a lor nu corespunde cu realitatea „responsabilităților” noastre. Responsabilitatea mea răspunde la numele de Ștefan și Iustin, așa cum a altuia poate fi Daria și Rareș. Ei trebuie hrăniți, îmbrăcați, educați, cultivați. Iar aceste deziderate nu se realizează din gură, online sau cu infografice „smart”.

Conflictul dintre susținătorii Flaviei Groșan și ai celor care reprezintă autoritatea este unul mai profund decât pare. Primii sunt în majoritate oameni reali, cu familii și probleme concrete ce trebuie rezolvate, cu rădăcini și legături sociale și economice în comunități, în timp ce autoritățile sunt oameni precum Vlad Voiculescu, care nu au familie, nu au nicio rădăcină și de care nu depinde nimeni. Vă rog să remarcați: cei care ne decid viețile în acest moment, Klaus Iohannis, Raed Arafat și Vlad Voiculescu, niciunul nu are copii. Voiculescu și Arafat nu sunt nici măcar căsătoriți. Cum ar putea ei măcar să ne înțeleagă?(cazul recent de la Timișoara este un exemplu relevant).

Pentru aceștia din urmă „binele” este ceva abstract. Este un calcul statistic, rece, impersonal. De-aia pentru ei carantina este doar o măsură oarecare, la fel ca și școala online: noi și copiii noștri suntem doar niște numere într-un excel. Pisicile, câinii sau ce alte animale de companie îi așteaptă acasă nu sunt deranjate de aceste măsuri. Le aprobă.

Pentru ceilalți, cei care suntem așteptați acasă de copii și de alții care depind de noi, vorbește Flavia Groșan.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

3 COMENTARII

  1. Eu am auzit chiar anul trecut din surse familiale, din sate, oameni simplii, complet non-ideologici fără interese de 2 cazuri din sat de oamen internați și decedați cărora li s-a zis că mai bine să fie raportați la covid că tot aia e dar măcar iau ajutorul de funeralii… Unul era un ungur, celălalt era rom. DEsigur că au acceptat trocul… De atunci am inceput să fiu suspicioasă și să mai verific una alta.

  2. Toți care o susțin pe Flavia Grosan au devenit criminali din pura neștiință a realității medicale. Vreți dovezi? Om cu 80% saturație medicala sta acasă și când în sfârșit pricepe ca acel medic se crede degeaba eroul Covidului, moare în 15 minute după ce ajunge la ATI…

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...