vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATECinci viețuitori de la Mănăstirea Frăsinei au fost excluși din obște pentru...

Cinci viețuitori de la Mănăstirea Frăsinei au fost excluși din obște pentru că nu au dorit să semneze documentul-blestem al Mitropolitului Olteniei. Oficial au fost excluși pentru „neascultare și sperjur”

Lucrurile nu se liniștesc la Mănăstirea Frăsinei. Conform unui document obținut de siteul sursazilei Mitropolia Olteniei (foto) a exclus cinci viețuitori de la Mănăstirea vâlceană, pe motiv că „au încălcat rânduiala călugărească și au produs sminteală prin neascultare și sperjur”.

Conform documentului, ieromonahii Ilarion Dulca Ion, Victorin Șerban, Damian Răvoiu Nicolae Daniel, precum și monahii Damaschin Dragomir Dumitru și Ieronim Pascal Iulian vor fi trimiși la alte mănăstiri, după cum urmează:

  • Ilarion Dulca Ion la Mănăstirea dintr-un lemn
  • Victorin Șerban – Mănăstirea Blănoiu
  • Damian Răvoiu Nicolae Daniel la Mănăstirea Surpatele
  • Damaschin Dragomir Dumitru la Mănăstirea Obârșia Lotrului și
  • Ieronim Pascal Iulian, la Mănăstirea Gruiul Lupului.

Printre cei excluși se numără doi dintre duhovnicii mănăstirii, care se aflau și în Consiliul Duhovnicesc, respectiv ieromonahii Ilarion și Victorin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Despre cei doi, documentul – blestem semnat de Mitropolitul Olteniei afirma că o „să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum și rugăciuni de dezlegare”.

Reamintim că în luna decembrie, multe persoane au protestat față de închiderea bisericii de lângă Frăsinei, motivând că nu vor mai avea acces la părinții duhovnici care le ofereau îndrumare spirituală.

În schimb, Mitropolitul Olteniei a luat decizia de a emite un document-blestem prin care să interzică monahilor să mai coboare la „biserica din Vale”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

14 COMENTARII

  1. Am auzit aseara ca ieri, 4 februarie 2023, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, ctitorul manastirii Frasinei a ridicat capul din racla! Si asta dupa ce, cu cateva zile inainte, in cladirea si in camera – pe locul- unde s-a hotarat si semnat impotriva Frasineiului a izvorat de nicaieri apa murdara, tulbure! Se chinuie aia sa scoata apa afara si alta apare! Stiri ceva? E adevarat?

  2. Legile lui Dumnezeu sunt peste legile omenesti. Cand le incalci pe ale lui Dumnezeu si le tii pe ale tale vei disparea chiar daca esti un popor intreg, cum a disparut Sodoma in foc si pucioasa picate din cer. Nu te poti juca cu Dumnezeu. Daca n-ar fi fost de la Dumnezeu cele cu Sfantul Calinic, ctitorul de la Frasinei, atunci de ce a ingaduit acel Dumnezeu sa moara unele femei care au incalcat hotararea sfantului iar altele sa pateasca alte necazuri cumplite si nici una din ele sa scape? Pentru ca n-a fost de la sfantul , ci de la Dumnezeu.

  3. Parerea mea este ca acum, numa noi poporul mai putem face ceva. Am putea, de exemplu, sa nu mai mergem la slujbele din biserici in toata tara, dar mai ales in Oltenia, atata timp cat Irineu asta mai este in functie. Pentru ca am auzit ca si Athosul din Grecia l-a impiadicat sa faca o vizita acolo, pe motiv ca a incalcat canoanele sinoadelor ecumenice. Nu ma prea pricep, dar imi imaginez ca este ceva foarte grav. Iear Athosul este un reper pe care poti sa-l urmezi cu siguranta. Asa, patriarhul ar fi determinat sa ia o hotarare impotriva lui. Ca Biserica fara credinciosul popor nu mai este biserica. Daca facem ca Athosul, nu cred ca gresim. Bine, Athosul nu-i da voie sa intre, iar noi nu mai participam la slujbele lui, fiind astfel inrand cu parintii, ca decizie zic, ca noi mireni fiind, nu ne putem compara cu sfintii parinti de acolo. Sau cei din zona olteniei, pot bloca accesul mitropolitului in biserica in numar mare adunati. pentru ca daca e sa ne ghidam dupa Athos, irineu chiar n-are ce cauta in biserica. Aici unul greseste: ori Athosul ori noi, poporul, ca mergem la slujbele lui si nu strigam – Jos! Iar Athosul nu cred ca greseste.

  4. Daca e asa cum zici, manastirea Frasinei n-ar mai fi fost niciodata “Athos Romanesc”. Ai vazut vreodata in Muntele Athos pe patriarhul Constantinopolului sa se implice in treburile interne ale manastirilor din Munte? El este pomenit la slujbe de intreg Muntele si atat. Ba mai mult, cand greseste in ale credintei i se interzice intrarea in Munte si nici pomenit nu mai este. Vezi Patriarhul Athenagoras, 1948-1972 parca; in 1965 la relatiile cu papa Vaticanului, Athosul i-a dat flit imediat. Acest gen de autonomie o are si Frasineiul, legal. Ca n-o respecta nimeni, incalcand niste documente si acte legale, asta-i alta treaba.

  5. Deciziile sunt ilegale dpdv juridic si bisericasc. Iata dovada:
    Schitul si Manastirea Frasinei au fost autonome de la inceputul existentei lor.
    Pentru ca acest schit isi incepuse existenta prin sine, fara o contributie din partea cuiva, in 1727 episcopul Inochentie hotaraste ca Schitul Frasinei sa ramana autonom,
    avand conducere si administrare proprie, fara a fi supus nici unei autoritati exterioare (bisericesti sau civile):
    “Sa aiba schitul Frasinei de sine-si stapanire, nesuparat pentru totdeauna… de sine stapanitoru neinchinat nicaierea, casa de mila sa se numeasca.”
    In 9 Martie 1860, Sfantul Ierarh Calinic Cernicanu intareste autonomia Frasineiului printr-un act legalizat, nr 2.

    • Nu comentez decizia referitoare la monahi, dar în privința Manastirii, ea este sub ascultarea episcopului. Această autonomie i-a fost dată de un episcop și întărită de alt episcop. Ceea ce înseamnă, automat, că un episcop are putere de decizie asupra ei și poate revoca, la o adică, autonomia.

      • Nu poate revoca autonomia care e lasata de ctitori!
        In istoria bisericeasca, ctitorii au avut intotdeauna cel mai greu cuvant.
        Antentie mare la detalii!!!

      • Daca ar putea fi revocata autonomia, cat de prost trebuie sa fi fost episcopul Inochentie sa zica “pentru totdeauna…”, cum zice unu mai sus. N-a stiut? Ba da, a stiut foarte bine ca decizia de autonomie nu se poate revoca. Apoi si Sfantul Ierarh Calinic a fost prost? Si el este ctitorul noii Manastiri Frasinei. Deci, NU! DECIZIA UNUI CTITOR DE AUTONOMIE A UNEI MANASTIRI NU SE POATE REVOCA NICIODATA, IN VECI!

          • Da, dar aceasta ar constitui o ilegalitate. La fel cum oricine poate sa omoare un om, dar aceasta ar fi o crima si ar trebui pedepsita.
            Si de unde stii ca a fost luata de oameni? Sfantul Calinic a avut descoperire dumnezeiasca sa faca asta la Frasinei. Deci este o decizie a lui Dumnezeu, implinita de Sfant. Te intreb: Se poate revoca o decizie a lui Dumnezeu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE