Sărăcia din ce în ce mai mare pare să fie principala îngrijorare a cetățenilor din Occident, mai puțin eventualele crize sanitare, militare sau climatice. Regatul Unit, una dintre cele mai stabile „cetăți” din istoria lumii, se confruntă cu un nivel al insatisfacției din partea cetățenilor, față de traiul de zi cu zi, extrem de ridicat.
Potrivit unui sondaj realizat de curând, de Prograd, în rândul tinerilor profesioniști (Generația Z), nu mai puțin de 52% dintre respondenții sondajului realizat în Marea Britanie vor să plece din țară, relatează presa internațională. Motivul principal: sărăcirea accelerată, implicit lipsa perspectivelor de dezvoltare. Sentimentul de blazare este deosebit de accentuat în rândul lucrărilor din domenii cruciale precum: sănătate (54%), educaţie (52%), avocatură (69%) şi servicii financiare (62%).
Pentru cetățeni, cele mai mari obstacole financiare, potrivit sondajului, sunt:
- Costul mult ridicat al vieții (83%);
- Accesul la locuințe (64%);
- Salariile prea mici (58%);
- Impozitele mult prea ridicate (41%).
De asemenea, argumentele pentru care cetățenii din Marea Britanie vor să se stabilească într-un alt stat sunt:
- Traiul prea scump (41%);
- Imposibilitatea achiziționării unei locuințe (41%);
- Imposibilitatea de a economisi (37%).
Sărăcie la cote alarmante, în Occident
Iată concluziile coordonatorului studiului Prograd, Marco Logiudice:
„Marea Britanie, cândva una dintre cele mai bune economii din lume, devine rapid o ţară din ce în ce mai neatractivă pentru cei care doresc să-şi construiască o viaţă aici”, a declarat Logiudice, co-fondator Prograd.
„Pe măsură ce costul vieţii rămâne ridicat, iar inflaţia scade lent, este clar că britanicii se străduiesc să ţină pasul din punct de vedere financiar. Pe măsură ce înaintăm în 2024, va fi interesant de văzut cum va continua guvernul să păstreze lucrătorii cheie şi să îi ajute pe tineri să atingă succesul financiar. Dacă nu o va face, ar putea fi un viitor dificil pentru Marea Britanie, pentru tot mai mulţi oameni pleacă în străinătate, în căutarea unei vieţi mai bune”, a preconizat acesta.
Guvernul britanic a stabilit cele mai mari impozite din 1948 până în prezent, în ciuda reducerii inflației, la 3,4%.
Important de amintit, din 2020, când a izbucnit perioada COVID, inflația galopantă a distrus puterea de cumpărare a cetățenilor inclusiv în statele dezvoltate, în timp ce superbogații lumii și-au majorat averile, stabilind noi recorduri.
Chiar știu ce-i așteaptă pe cei care vor să migreze?
În mod neașteptat, majoritatea respondenților și-ar dori să migreze în Canada, țara în care achiziția unui imobil a devenit un vis aproape imposibil de îndeplinit din partea cetățenilor de rând. Prețul mediu al unui imobil este de 1 milion de euro. Majoritatea tinerilor locuiesc în număr de două-trei-patru persoane în chirii foarte scumpe. Doar 26% dintre canadieni îşi pot permite o casă, cu 14% mai puţini decât în urmă cu cinci ani, potrivit unui raport care evidenţiază criza locuinţelor pe care o traversează această ţară.
Dreptul de proprietate, „un lux”?
La începutul acestui an, un videoclip realizat de la fața locului, de un român, a ajuns viral pe internet. Cea de-a șasea vizită în statul nord-american i-a întărit ideea că locul la care visa în copilărie și adolescență e, de fapt, o ruină caracterizată prin sărăcie, violență și droguri – VEZI AICI VIDEO.
În România, 95% dintre români trăiesc într-un imobil proprietate personală. În Marea Britanie, doar 60% mai au bunuri imobile proprii, cel mai slab nivel din 1983 până în prezent. O mare parte a britanicilor plătesc lună de lună bani altor proprietari, sub formă de chirie.
sa plece in fostele colonii,in bantustane….
Domnu’ jurnalist … liber,
Da’ un pic de teorie imparțială care să ne explice fenomenu’ nu faceți ? Așa ne fu vorba la ’89 ? Nu promitea LordPapillon (la TV, venit direct din GB) economie de servicii și prosperitate gârlă ?
Băieții ăștia s-au dus și ne-au lăsat – au scăpat! Comuniștii, PSD-u’, indienii și ilegalii, nu ?!
Dvs. ați rămas … jurnalist liber.