ACTUALITATEChișinău: Legea privind statutul special al limbii ruse este neconstituțională

Chișinău: Legea privind statutul special al limbii ruse este neconstituțională

Curtea Constituțională din Republica Moldova a declarat neconstituțională legea care dădea limbii ruse un statut special și obliga instituțiile statului să o folosească în comunicarea oficială, transmite Agenția BucPress.

Potrivit sursei citate, decizia a fost votată de patru dintre cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au participat la examinarea cauzei.

Reamintim că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în luna decembrie, un proiect de lege potrivit căruia limba rusă poate să fie folosită în comunicarea cetățenilor cu instituțiile statului, după cum a relatat R3Media.

Potrivit sursei citate, lege prevedea că, limba rusă în calitate de limbă interetnică va fi folosită în comunicarea cu autoritățile de stat, administrația publică, instituții publice, la cererea cetățeanului.

Astfel, actele oficiale, așa ca cererile atât verbale cât și scrise, pot fi adresate și în limba rusă, iar instituțiile se obligă să răspundă în aceeași limbă, iar la solicitare să asigure traducerea actelor.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...