marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEChile a respins, prin vot COVÂRȘITOR în referendum, noua constituție progresistă susținută...

Chile a respins, prin vot COVÂRȘITOR în referendum, noua constituție progresistă susținută de președinte

Cetățenii din Chile au respins, de o manieră covârșitoare, noul proiect de Constituție, care ar fi trebuit să o înlocuiască pe cea adoptată pe vremea generalului Pinochet.

Într-un referendum desfășurat duminică, 4 septembrie, 62% dintre cetățeni s-au pronunțat împotriva proiectului definit ca „progresist”, chiar de BBC.

Înfrângerea este o „palmă în fața” președintelui Gabriel Boric, cel care a susținut proiectul, mai ales că sondajele au eșuat în a prezice procentul votanților care se vor opune.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În replică, președintele Boric a spus că „trebuie să ascultăm vocea poporului” și că trebuie găsit un alt proiect „care să ne umple de încredere și să ne unească”.

Procesul de schimbare constituțională din Chile a început acum trei ani, odată cu protestele care au zguduit țara, scrie BBC.

Aproape 80% au votat, în 2020, pentru schimbarea Constituției. Dar noua propunere a fost considerată prea progresistă pentru unul dintre cele mai stabile state din America de Sud.

Conform acestui proiect, Chile ar fi fost declarat un stat „plurinațional”, astfel introducând și națiunile indigene.O altă prevedere ar fi fost aceea introducerii „dreptului la avort” precum și a cotelor de gen: femeile ar fi trebuit să dețină cel puțin 50% din posturile din instituțiile oficiale.

De asemenea, Senatul ar fi fost înlocuit cu Camera Regiunilor.

Rezultatul este o înfrângere clară pentru președintele Boric, care venise la putere cu o agendă de stânga. „Chile are nevoie de schimbare, dar nu are nevoie de comunism și exact asta încerca acest proces. Crea inegalitate și diviziune în Chile”, a spus o alegătoare, citată de AFP, informează BBC.

Este de așteptat, în aceste condiții, ca președintele Boric să revină cu o propunere mai moderată.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

6 COMENTARII

 1. Chestia asta cu cotelor de gen, cu cel puțin 50% femei in posturile din instituțiile oficiale e o chestie pe care insista tare progresistii.
  Dar de ce n-ar fi si la mobilizarea generala pentru razboi 50% femei? De exemplu , in razboiul din Ucraina , ar fi trebit ca a fiecare familie sa hotarasca un parinte care sa plece cu copiii si unul sa ramana pentru armata , indiferent de sex. Si in virtutea egalitatii de gen trebuiau sa fie 50% din familii in care barbatul pleaca cu copiii si femeia merge la razboi si 50% in care femeia pleaca cu copiii si barbatul merge la razboi. Iar daca n-ar fi fost 50%-50% era un semn clar de discriminare 🙂

   • Generalul Pinochet a fost sprijinit de SUA (prin CIA) sa rastoarne printr-o lovitura de stat un guvern/presedinte legitim ales.

    Din Chile s-au coordonat toate operatiunile CIA impotriva tuturor guvernelor (alese democratic) din America de Sud, care nu mai voiau sa depinda in totalitate de politica SUA.

  • Uitati-va ce se intampla in Noua Zeelanda. Neomarxistii vor sa faca un parlament in care albii sa aiba 50% si indigenii 50% , desi indigenii (maori) , unde sunt inclusi si cei metisati cu europeni, au doar 16% .
   In Africa de Sud s-a propus confiscarea fermelor albilor fara compensare, ca in dictaturile comuniste, ca sa nu mai vorbim de crimele impotriva femierilor albi pe care statul nu prea e grabit sa le rezolve.
   Si in Bolivia , vecina cu Chile s-a vorbit de confiscari de ferme fara despagubiri . Sub presedentia lui Evo Morales , care mai presus de a fi indigen din poprul aimara era marxist si prieten cu Fidel Castro, in urma ‘acordarii de drepturi indigenilor ‘ sa ajuns ca Bolivia sa aiba teoretic vreo 30 de limbi oficiale, pe langa spaniola si toate limbile indigenilor iar cei din guvern au avut la dispozitie vreo 10 ore ca sa invete o limba a indigenilor.

   Presupun ca si in Chile e la fel , nu e vorba de drepturile fundamentale ale omului pe care probabil ca indigenii le au deja, ci de drepturi in inteles neomarxist, si asta ar putea insemna confiscarea fara despagubiri a fermelor albilor ( poate chiar si a indigenilor care n-au vreun prieten in guvern ) 50% in parlament pentru indigeni desi au ca numar de persoane un procent mult mai mic, si multe altele care ar submina democratia , statul de drept si economia de piata.

   • Ca sa fie mesajul complet , poate ar trebuie sa spunem ca Bolivia nu e cea mai buna comparatie cu Chile. In Bolivia e un procent mare de indigeni care pana la Evo Morales erau considerati cetateni de categoria a 2-a, nu puteau face imprumuturi la banca , cei bogati (foarte putini) se temeau sa-si faca publica averea, in La Paz aveau cartier separat (El Alto), etc.
    Din cate stiu Chile e intr-o situatie mult mai buna, e o democratie comparabila ce cele din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE