Guvernul Franței se pregătește să trimită un manual de supraviețuire în caz de conflict armat sau de criză pe teritoriul francez. Ghidul va avea aproximativ 20 de pagini. El va detalia măsurile corecte de adoptat în cazul apariției uneia dintre aceste amenințări. Inspirat de modelul suedez, ghidul va fi trimis tuturor gospodăriilor până la vară, potrivit Europe 1.
Printre aceste amenințări se numără conflictul armat – riscul unui atac rusesc fiind la cel mai înalt nivel din ultimele decenii –, dar și dezastrele naturale. Acestea includ atât inundațiile, cât și pandemiile.
„Obiectivul este să le spunem francezilor să se pregătească pentru orice eventualitate, nu doar pentru un conflict armat. Deoarece doctrina franceză se bazează pe descurajare, ar fi contraproductiv să ne concentrăm doar pe conflictul armat și să insuflăm această idee în rândul populației”, a explicat un membru al guvernului.
Cetățenii Franței urmează să primească un „manual de supraviețuire în caz de război“
Compus din aproximativ douăzeci de pagini, ghidul este structurat în trei părți. Potrivit informațiilor Europe 1, prima parte se intitulează „Protejează-te”. Aceasta are ca scop „sensibilizarea populației franceze cu privire la conceptul de solidaritate”, conform unei surse apropiate dosarului.
Această primă parte vizează „protejarea propriei persoane, dar și a celor din jur: familia, vecinii…”. Sunt oferite sfaturi practice, precum păstrarea numerelor de contact ale apropiaților.
A doua parte a ghidului este dedicată măsurilor de adoptat în caz de amenințare iminentă. Intitulată „Ce trebuie făcut în caz de alertă?”, această secțiune reamintește numerele de urgență (pompieri, poliție, serviciul de ambulanță) și oferă instrucțiuni clare în funcție de tipul de criză.
Sunt prezentate gesturi simple, cum ar fi închiderea tuturor ușilor locuinței în caz de accident nuclear. De asemenea, sunt menționate frecvențele radio, deoarece anumite posturi au obligația de a furniza instrucțiuni oficiale în caz de urgență.
În cele din urmă, ultima parte, intitulată „Implicați-vă”, are un caracter mobilizator. Aceasta explică cum să te înscrii într-o rezervă, fie ea militară, digitală sau comunitară. „Este partea civică a ghidului, obiectivul fiind sensibilizarea tuturor, de la tineri și profesioniști până la pensionari”.
Bună inițiativă!
Ar trebui sa înceapă distribuția cu câteva zone de război nedeclarat: Saint Denis, Marsilia (Castellane). Inamicul nu e rus dar folosește Kalasnikovul!