luni, mai 20, 2024
OPINIICertificatul verde îngroapă economia

Certificatul verde îngroapă economia

Compania românească Dedeman a anunțat că traficul de clienți a scăzut cu 45% după introducerea de către guvernanți a obligativității certificatului verde la intrarea în magazinele non-alimentare. Iar dacă situaţia se prelungeşte, impactul în industrie poate deveni devastator.

În cazul de față vorbim de o firmă din topul companiilor românești, respectiv a zecea după cifra de afaceri în 2020. Frații Pavăl din Bacău, antreprenorii ce au creat „Dedeman”, își alimentează magazinele în proporţie de peste 85% de la firme româneşti. Practic vorbim despre o întreagă piață de desfacere formată din cele 56 de supermarketuri Dedeman care până ieri putea prelua aproape toată producția unor firme românești. Vaccinaţi şi nevaccinaţi, producătorii vor fi afectați de-a valma iar multe companii mici colaboratoare vor cădea probabil ca într-un domino, dacă nu găsesc alte soluții.

Am estimat o pierdere după două săptămâni de certificat verde cred și că vorbim de un efect negativ asupra cifrei de afaceri de până la 60 de milioane de euro, doar în cazul Dedeman. Cu pierderile aferente.

Nici companiile străine mari din retail nu stau mai bine, dar cel puțin ele se pot replia pe alte piețe. Problema rămâne însă cu micile capacități de producție locale care se dezvoltaseră în interdependență cu rețeaua de magazine locale. Directorul Decathlon România a atenționat guvernanții că a trebuit să oprească producţia în fabrici de mai multe ori, să amâne şi chiar să anuleze mai multe comenzi.  Iar cele 28 de magazine au fost mai mult goale de clienți în ultima perioadă. Iar noiembrie și decembrie sunt două luni esențiale pentru vânzările anuale.

Dincolo de aberația ideii de certificat verde, preluarea de către guvernanți prin copy-paste a acesteia, fără a face niște estimări plecând de la realitatea din România, devine o lentă sinucidere economică.

Având în vedere că vaccinarea scade iar numărul persoanelor fără certificat va fi probabil peste 50% încă luni bune (la nivelul întregii populații vorbim despre un procent de 36% persoane vaccinate), până la sfârșitul lui noiembrie efectul politicii certificatelor va afecta vizibil prognozele privind economia României. Cu implicații și în ratingul țării, exact ce ne lipsea în contextul avertismentului privind sustenabilitatea fiscală trimis de Uniunea Europeană.

„Cîțu salvează economia!” este un stencil comun pe pereții tuturor gelateriilor de pe Calea Victoriei. Dar Moody nu crede în hipsterisme și deja și-a trimis înainte buzduganul încă din vară. Avem nevoie de creștere economică ca de oxigen.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE