vineri, aprilie 19, 2024
ACTUALITATECernăuți: Limba română nu mai are statut de limbă regională. Închisoarea până...

Cernăuți: Limba română nu mai are statut de limbă regională. Închisoarea până la trei ani, pentru încălcarea legii

Limba română nu mai are statut de limbă regională și nu mai poate fi folosită alături de limba ucraineană în unitățile administrativ- teritoriale din raioanele Herța, Hliboca și Noua Suliță, potrivit unei scrisori semnate de Administrația Regională de Stat Cernăuți, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit sursei citate, Administrația Regională de Stat Cernăuți le-a solicitat administrațiilor raionale Herța, Hliboca și Noua Suliță să faciliteze anularea de către consiliile locale și raionale a deciziilor din trecut prin care limba română obținea statut de limbă regională și putea fi folosită, alături de limba ucraineană, în unitățile administrativ-teritoriale.

Scrisoarea semnată de Natalia Gusak, adjunctul guvernatorului regiunii Cernăuți, se bazează pe faptul că Curtea Constituțională a Ucrainei a anulat Legea privind bazele politicii lingvistice din perioada președintelui Viktor Ianukovici, intrând în vigoare o nouă lege – Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat.

Administrația atrage atenția asupra faptului că consiliile locale ale românilor din regiunea Cernăuți: Tereblecea, Iordănești, Oprișeni, Dimca, Carapciu, Stănești, Voloca (raionul Hlbioca), Mahala, Tărăsăuți (raionul Noua Suliță), Horbova, Godinești (raionul Herța) și consiliul local Herța încă nu au anulat deciziile prin care limba română obține statut special la nivel local.

Adjunctul guvernatorului regiunii Cernăuți cere să fie „adusă activitatea consiliilor menționate la normele legislației în vigoare”.

Agenția BucPress reamintește că fostul președintele al Ucrainei Petro Poroșenko a semnat legea „Cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat” la 15 mai 2019.

„Subliniez că această lege nu aduce vreo atingere limbilor minorităților naționale din Ucraina”, a spus fostul președintele Petro Poroșenko, în timp ce reprezentanții minorităților naționale i-au fost cerut să nu semneze legea.

Ucraineana devine obligatorie în mass-media online și în publicații, publicațiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană, dacă au și alte versiuni, cu unele excepții pentru limbile UE. Limba de stat trebuie utilizată în spectacolele de teatru, în dublarea filmelor și în televiziune.

Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni administrative și sancțiuni penale, pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi în valoare de 850 grivne și de asemenea se prevede privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE