duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATECenaclul Flacăra, cenzurat la Iași. Motivul: „Ni se reproșează că mizăm prea...

Cenaclul Flacăra, cenzurat la Iași. Motivul: „Ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă!“

Pe 20 mai 2020, la Iași ar fi trebuit să aibă loc un spectacol al Cenaclului Flacăra. Chiar dacă s-au vândut sute de bilete, Andrei Păunescu a precizat că autoritățile locale au interzis spectacolul pe motiv că e prea naționalist, conform Impact.

Cenaclul Flacăra a mai fost închis în 1985, în timpul regimului comunist, din cauza faptului că avea o popularitate imensă, iar masele care se adunau în jurul lui Adrian Păunescu puteau provoca o revoltă.

„Suntem obișnuiți încă din 1985 cu asemenea piedici. De când am fost interziși, de vechiul regim, în 1985. Pe atunci, ni se reproșa că suntem prea occidentali. Lucrurile s-au schimbat și acum ni se reproșează că mizăm prea mult pe latura naționalistă. Acuzațiile nu sunt drepte! Noi le spunem oamenilor doar să gândească, cu mintea lor, nu să devină niște roboței în slujba nu știu căror oameni de afaceri sau politici!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Nu există motivații oficiale, ci doar presupuneri din partea noastră. Poate că nu le-a convenit succesul pe care cenaclul l-a înregistrat anul trecut la Iași, la Amfiteatrul Palas, sau în alte locuri din țară. Fiindcă nu doar în Iași nu mai putem cânta anul acesta, ci și pe plaja de la Corbu. Anul trecut s-a putut pe plaja respectivă, anul acesta, nu se mai poate!”, a spus Andrei Păunescu.

Reamintim că anul trecut, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (IICCMER), instituție care a fost condusă de Andrei Muraru, fratele lui Alexandru Muraru, originari din Iași, a găsit de cuviință să critice inițiativa organizării private a unui „Cenaclu Flacăra”, în memoria poetului Adrian Păunescu.

Atunci, IICCMER a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, „surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de „Cenaclul Flacăra””, iar pe Adrian Păunescu l-a numit „poet de curte” al regimului Ceaușescu.

Privitor Alexandru Muraru, reamintim că acesta a cerut săptămâna trecută și scoaterea Partidului AUR în afara legii. În prezent, Alexandru Muraru este consilier onorific al premierului și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei.

Organizatorii caută o sală privată unde să susțină concertul

Organizatorii concertului Cenaclului Flacăra sunt în căutarea unei săli private, la Iași, în care să susțină concertul.

„Aveam deja câteva sute de bilete vândute, iar spectacolul fusese programat pe 20 mai. Asta e, noi nu facem chestii ilegale și vom încerca să găsim o soluție. Cel mai probabil, pe 21 mai, voi fi în Iași, eu și chitara mea. Voi cânta doar eu, fiindcă pentru restul membrilor cenaclului nu a fost posibil.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu(click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Există o ofertă a cluburilor private, care au reacționat după ce a circulat știrea anulării concertului nostru, și, cel mai probabil, voi alege să cânt într-unul dintre acestea!”, a mai comentat Andrei Păunescu, citat de Impact.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate