marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATECelule original provenite din țesut fetal, folosite în tratamentul lui Trump

Celule original provenite din țesut fetal, folosite în tratamentul lui Trump

Anul trecut, în iunie, administrația Trump îi anunța pe cercetătorii de la Institutul Național pentru Sănătate că nu va mai finanța studii care folosesc țesut provenit de la feți avortați.

Decizia venea în urma unor cercetări de nouă luni, timp în care oamenii lui Trump trebuia să elimine din schema de finanțare studiile fundamentate pe țesut fetal provenit de la avorturile selective și să mai strângă șurubul și la alt fel de cercetări, moralmente dubioase.

Anul trecut, asemenea studii au primit abia 31 milioane de dolari, în condițiile în care, cu un an înainte, primiseră 84 de milioane de dolari, reprezentând finanțarea a 200 de studii de acest gen. Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane anunța, tot în iunie anul trecut, că studiile de acest fel va trebui să treacă, de atunci încolo, de o comisie de etică.
Celule original derivate din fetus avortat – material pentru miracolele lui Dumnezeu
Săptămâna asta, președintele Donald Trump a ieșit în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă, elogiind un tratament revoluționar împotriva noului coronavirus. „Miracolele vin de la Dumnezeu”, exclamase. Da. Dar Dumnezeu folosește celule derivate din țesuturi provenite de la feți avortați?

Potrivit MITtechnologyreview este vorba de un tratament cu anticorpi supranumit „de urgență”, care a fost dezvoltat în laboratoarele Regeneron Pharmaceuticals din celule derivate din țesut fetal avortat.

Acum, stăm în fața unei probleme de moralitate extrem de delicată, pentru că doar anul trecut, Trump primise ovații de la militanții anti-avort pentru atitudinea fermă împotriva studiului pe astfel de țesut. Dacă anul trecut militanții anti-avort catalogau astfel de studii drept “strigătoare la cer și dezgustătoare” și i-au mulțumit personal lui Trump pentru atitudinea sa pro-viață, anul acesta ei au tăcut.

Explicațiile Regeneron

A fost nevoie de întâlnirea președintelui cu un virus cu potențial letal pentru ca administrația de la Casa Albă să nu mai aibă niciun fel de obiecții împotriva unor astfel de practici. Vinerea trecută, când Trump începuse să aibă simptome specifice infecției cu SARS-COV2, compania farmaceutică Regeneron i-a pregătit președintelui un cocktail de urgență cu anticorpi anticoronavirus.

Dar oficialii Regeneron spun că moleculele sunt realizate în celule de ovar provenite, inițial, de la un hamster, nu din celule umane.

Celulele derivate de la fetus au fost folosite în alt fel. Potrivit Regeneron, testele de laborator folosite să evalueze capacitatea acestor anticorpi au implicat folosirea unor celule denumite HEK 293T – celule de țesut de rinichi provenite de la un bebeluș avortat în Olanda în anii ‘70. De atunci, aceste celule s-au tot divizat, în condiții de laborator, ca un fel de cancer și au suferit schimbări genetice.

Cercetătorii de la Regeneron mai spun că atât în laboratoarele lor, cât și în alte laboratoare din lume sunt folosite celule 293T la producerea unor pseudoparticule de virus – acestea au structură asemănătoare cu a virusului – acei țepi specifici ai coronavirusului, cu ajutorul cărora virusul se fixează de celulă.

Cei doi anticorpi folosiți de Regeneron în acest tratament experimental (care e posibil chiar să-i fi salvat viața președintelui) au fost selectați prin astfel de teste. Dar, pentru că celulele 293T au fost achiziționate cu atât de mult timp în urmă, lumea științifică nu se mai raportează la ele ca la celule provenite de la un făt avortat. „Celulele folosite nu mai sunt considerate țesut fetal și nu am folosit țesut fetal în niciun alt fel”, a spus Alexandra Bowie, purtătorul de cuvânt al companiei Regeneron.

În august acest an, comitetul de etică din cadrul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane a votat împotriva finanțării a 13 din 14 propuneri de studii. Argumentul acestor respingeri a fost faptul că cercetările se făceau pe țesut provenit de la făt avortat, în loc să folosească linii de celule de mulți ani, de felul celor folosite de Regeneron în tratamentul său revoluționar, aplicat președintelui.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE