duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATECelebrul John Mearsheimer spune că războiul din Ucraina va sfârși într-un conflict...

Celebrul John Mearsheimer spune că războiul din Ucraina va sfârși într-un conflict înghețat

Analistul politic John Mearsheimer, cunoscut pentru că a prezis invazia rusă din Ucraina încă din 2015, spune acum că nu există o soluție diplomatică pentru război și că probabil, totul se va sfârși într-un conflict înghețat.

El a explicat, pe blogul său, că contraofensiva ucraineană este un „eșec abisal” și că în viitorul apropiat va începe jocul reproșurilor la Kiev pe seama acestui deznodământ.

„Ce se va întâmpla în continuare? Sunt două aspecte de luat în considerare.

În primul rând, în lunile următoare, va începe un joc al acuzărilor cu privire la cine poartă responsabilitatea pentru contraofensiva dezastruoasă. De fapt, acesta a început deja. Puțini vor admite că au greșit în a crede că contraofensiva avea șanse rezonabile de reușită sau era sigură să reușească. Aceasta va fi cu siguranță adevărat în SUA, unde responsabilitatea este un concept învechit. Mulți ucraineni vor arunca vina asupra Vestului pentru că i-a împins să lanseze blitzkrieg-ul când Vestul nu le-a furnizat toate armele solicitate. Desigur, Vestul va fi găsit vinovat, dar liderii ucraineni au autonomie și ar fi putut rezista presiunii americane. Până la urmă, supraviețuirea țării lor este în joc și ar fi fost mai bine să rămână la apărare, unde ar fi suferit mai puține victime și ar fi crescut șansele de a păstra teritoriul pe care îl controlează acum.

Recriminările care urmează vor fi urâte și vor împiedica eforturile Ucrainei de a rămâne în luptă împotriva Rusiei.

În al doilea rând, mulți în Occident vor argumenta că momentul este acum propice pentru diplomație. Argumentul va fi că eșecul contraofensivei arată că Ucraina nu poate învinge pe câmpul de luptă, și, prin urmare, are sens să se ajungă la un acord de pace cu Rusia, chiar dacă Kievul și Occidentul trebuie să facă concesii. Până la urmă, situația va deveni mai rea pentru Ucraina dacă războiul continuă.

Regretabil, nu există nicio soluție diplomatică la orizont. Există diferențe ireconciliabile între cele două părți cu privire la garanțiile de securitate pentru Ucraina și teritoriu, care stau în calea unui acord de pace semnificativ. Din motive justificate, Ucraina este profund angajată în a-și recupera întreaga teritoriu pierdut în fața Rusiei, inclusiv Crimeea și oblasturile Donetsk, Herson, Luhansk și Zaporoje. Dar Moscova a anexat deja aceste teritorii și a făcut clară intenția de a nu le returna Kievului.

Cealaltă problemă nerezolvabilă se referă la relația Ucrainei cu Occidentul. Din motive justificate, Ucraina insistă că are nevoie de o garanție de securitate, care poate veni doar din partea SUA și a NATO. Rusia, pe de altă parte, insistă că Ucraina trebuie să fie neutră și să încheie relația sa de securitate cu Occidentul. De fapt, această problemă a fost principala cauză a războiului actual, chiar dacă elitele politicii externe americane și europene refuză să creadă acest lucru. Moscova nu era dispusă să tolereze aderarea Ucrainei la NATO. Este extrem de dificil, dacă nu imposibil, de văzut cum ambele părți pot fi satisfăcute fie pe problema teritorială, fie pe cea a neutralității.

În plus față de aceste obstacole, ambele părți se văd reciproc ca o amenințare existențială, ceea ce este un obstacol enorm în calea unui compromis semnificativ. Este greu de imaginat, de exemplu, SUA renunțând la privirea lor asupra Rusiei în viitorul previzibil. Cea mai probabilă rezultat este că războiul va continua și va sfârși în cele din urmă într-un conflict înghețat, cu Rusia în posesia unei părți semnificative din teritoriul ucrainean. Dar această rezultat nu va pune capăt competiției și conflictului dintre Rusia și Ucraina sau dintre Rusia și Occident”, a scris Mearsheimer pe pagina sa de Substack.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE