Teleorman rămâne cel mai bătrân județ din România, având cea mai ridicată medie de vârstă, conform datelor din Recensământul din 2022 și publicate de Hotnews. Teleorman are o vârstă de 45,8 ani, la o distanță apreciabilă de locul 2, județul Hunedoara
Pe locul 3 se află județul Brăila, iar apoi Caraș-Severin, Vâlcea, Olt și Buzău.
De cealaltă parte, județul cu cea mai mică medie de vârstă este Ilfov, cu o medie de 38, 1 ani. Pe locul 2 se situează Iașiul, cu 38,7 ani, urmat de județul Suceava, 39,4 ani, Bistrița-Năsăud, Vaslui, Satu Mare, Botoșani și Sibiu. Bihor și Covasna încheie top 10 cele mai tinere județe.
Analiza datelor publicate pe acest subiect poate aduce câteva concluzii. Astfel, se poate observa că zona de sud-vest a țării este, in corpore, în partea negativă a clasamentului. Județele Olteniei (Vâlcea, Olt, Mehedinți, Gorj, Dolj), dar și cele din apropiere (Teleorman, Argeș, Hunedoara) se află în topul celor mai îmbătrânite 15 județe ale țării.
De partea cealaltă, pe lângă județul Ilfov, tinerețea se găsește în estul țării (Iași, Suceava, Vaslui, Botoșani, Bacău), în nord (Maramureș, Satu Mare) și un pic din Ardeal (Sibiu, Bihor, Covasna, Harghita, Mureș). Banatul se află într-o situație paradoxală: dacă județul Caraș-Severin este printre cele mai îmbătrânite, județul Timiș este al 11-lea cel mai tânăr – ca medie de vârstă – din țară.
La mijlocul clasamentului, aproape de media țării (41, 9 ani) se găsește municipiul București, județe precum Constanța, Arad, Vrancea, Cluj sau Neamț.
Atât estimările Academiei Române cât și cele ale INS arată că populația activă se va reduce consistent în România, la fel ca și rata de participare pe piața muncii.