Războiul Israel – Palestina cunoaște, de pe 7 octombrie, un nou episod sângeros. Atacul terorist al Hamas asupra unor ținte civile din Israel a dus la o ripostă militară violentă, asupra Fâșiei Gaza.
Hamas a luat civili drept ostatici, iar în replică, Israelul a tăiat apa, combustibilul și energia electrică locuitorilor din Gaza.
În timp ce lumea își alege o tabără sau alta, ne amintim că acest război a mai avut episoade.
În 1967, după războiul de șase zile dintre Israel și statele arabe, președintele de-atunci al României, Nicolae Ceaușescu exprima poziția țării noastre, afirmând că ambele tabere greșesc.
Pe de-o parte, România se declara prieten al țărilor arabe, dar în același timp, Nicolae Ceaușescu atrăgea atenția că greșesc când vor dispariția Israelului.
Pe de altă parte, Ceaușescu atrăgea atenția și părții evreiești, cerându-i să retragă trupele din teritoriile palestiniene ocupate și considera „ nejuste măsurile anexioniste luate de autoritățile izraeliene în legătură cu Ierusalimul”.
Iată mesajul integral al lui Nicolae Ceaușescu, exprimat la a VII-a sesiune a Marii Adunări Naționale (MAN – un fel de „parlament” ), în iulie 1967, grație celor de la Inpolitics:
„Pentru reglementarea conflictului din Orientul Apropiat.
După cum se știe, cu aproape două luni în urmă, Orientul Apropiat a fost teatrul unui război între țările arabe și Izrael(sic), cu grave consecințe pentru pacea lumii. Războiul și-a arătat din plin urmările dureroase, a provocat mari pierderi materiale și umane, a agravat și mai mult încordarea în această parte a lumii și pericolul pentru pacea generală, a ridicat obstacole și mai mari în calea soluționării divergențelor dintre aceste țări.
Ca urmare a faptului că Izraelul a ocupat o parte din teritoriile țărilor arabe și le menține sub ocupație, starea de încordare se accentuează, existând pericolul redeschiderii conflictului militar în Orientul Apropiat. De aceea, România consideră că lucrul cel mai important și urgent este în momentul de față retragerea trupelor izraeliene din teritoriile ocupate pe linia dinaintea începerii ostilităților. Considerăm, de asemenea, nejuste măsurile anexioniste luate de autoritățile izraeliene în legătură cu Ierusalimul, ca și orice alte pretenții de a obține avantaje teritoriale de pe urma operațiunilor militare.
Calea de impunere a intereselor proprii prin forța armelor, cuceririle teritoriale prin război, nu pot duce în zilele noastre la soluționarea problemelor internaționale, la dezvoltarea relațiilor de colaborare între popoare, la promovarea cauzei păcii. România nu are niciun fel de interese speciale în Orientul Apropiat. Poziția sa în problema războiului dintre țările arabe și Izrael pornește de la realitățile create ca urmare a dezvoltării lumii postbelice, a existenței statelor arabe independente și a statului Izrael.
Ca prieteni ai popoarelor arabe ne-am manifestat întotdeauna solidaritatea și sprijinul față de aspirațiile lor pentru unitate națională, pentru progres economic și social, pentru independență națională. (Aplauze). Această solidaritate și-a găsit expresia și în ajutorul acordat unor popoare arabe care au avut de suferit de pe urma războiului. Dar dorim să le spunem sincer prietenilor arabi că nu înțelegem și nu împărtășim poziția acelor cercuri care se pronunță pentru lichidarea statului Izrael.
Nu dorim să dăm nimănui sfaturi, dar învățămintele istoriei arată că un popor nu-și poate realiza aspirațiile naționale și sociale ridicându-se împotriva dreptului la existență al altui popor”.
Nicolae Ceaușescu a fost un mediator de pace între Egipt și Israel, lucru recunoscut de toate părțile, inclusiv de fostul ambasador David Saranga.
Ceaușescu cum a fost el avea sange in instalatie, cei de acum au pisat.
’73?
-avea tot interesul
cat sa mai vanda ceva -doar cui vrea sa cumpere!
Cine greseste ? Cine a implementat statu israelian in orientul mijlociu !
A fost atât de dibaci cizmarul la politică internațională incât am ajuns fomiștii europei
„Cum le spunea Nicolae Ceaușescu, cu curaj, atât israelienilor cât și palestinienilor la războiul din 1967, că AMBELE tabere greșesc”
Ce vremuri, nea Ursane!
„היום לפני 72 שנים כוננו היחסים הדיפלומטים בין ישראל לרומניה.
כל ראשי הממשלה ושרי החוץ הישראלים ביקרו ברומניה: הראשונה הייתה גולדה מאיר בשנת 1972, לאחריה מנחם בגין בשנת 1977, אחריו שמעון פרס בשנת 1985 והרשימה עוד ארוכה.
בעת ביקורו של מנחם בגין בבוקרשט באוגוסט 1977, שאל בגין את צ׳אוצ׳סקו אם יאות לשכנע את נשיא מצריים, אנואר סאדאת, לבוא ולבקר בישראל. בחודש אוקטובר 1977 סאדאת ביקר ברומניה כאורחו של צ׳אוצ׳סקו ונושא נדון בין המנהיגים. חודש לאחר מכן, ב 19 בנובמבר 1977 נחת מטוסו של סאדאת בישראל והייתר היסטוריה.”
Nici măcar Goagăl nu-i în stare să-i traducă numele!
„Today, 72 years ago, diplomatic relations between Israel and Romania were called.
All Israeli prime ministers and foreign ministers visited Romania: The first was Golda Meir in 1972, followed by Menachem Begin in 1977, followed by Shimon Peres in 1985 and the list goes on.
While Menachem Begin’s visit to Bucharest in August 1977, Begin asked Chutzko if he could persuade Egyptian president, Anwar Sadat, to come and visit Israel. In October 1977, Sadat visited Romania as a guest of Chutzko and a subject was discussed between the leaders. A month later, on November 19, 1977, Sadat’s aircraft landed in Israel and released history.”
Acum completați articolul cu aprecierile intelighenției noastre din decembrie ’89, la adresa politicii externe de până atunci a României, pe care ei urmau să o „ajusteze”! Ceva despre „megalomanie” ?