sâmbătă, iulie 20, 2024
ACTUALITATECe se întâmplă la Mănăstirea Frăsinei? Schimbările propuse de Mitropolitul Olteniei și...

Ce se întâmplă la Mănăstirea Frăsinei? Schimbările propuse de Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Râmnicului au stârnit proteste

De peste o săptămână credincioșii ortodocși din zona Olteniei și nu numai, sunt în fierbere, din cauza unei situații create la Mănăstirea Frăsinei de autoritățile bisericești.

Mai precis, este vorba despre niște schimbări propuse la lăcașul ortodox, cunoscut drept unul dintre cele mai importante din România. Mănăstirea Frăsinei are o rânduială de tip athonit, ceea ce înseamnă că femeile nu au acces în incintă, exact ca în Sfântul Munte Athos.

Pentru că, totuși, veneau multe femei în zonă, călugării de la Frăsinei au construit o biserică, în apropiere, cunoscută drept „Biserica din Vale”. Acolo, părinți și preoți de la mănăstire coborau pentru a sluji pentru femeile care nu puteau urca la Frăsinei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai nou, printr-o decizie a autorităților bisericești, monahilor le-ar fi interzis să coboare la „Biserica din Vale”. Această decizie a stârnit protestele credincioaselor din zonă, care s-au plâns că nu se vor mai putea spovedi la duhovnicii pe care-i au de ani de zile. Ele au organizat chiar și un protest.

Conform publicației Săptămâna în Oltenia, „Biserica din Vale” va fi transformată în parohie, pentru a fi dată unui nepot al Arhiepiscopului Vâlcii, ÎPS Varsanufie. În spatele deciziei ar sta interese financiare, relevă sursa citată.

Tot în acest sens, mănăstirii Frăsinei i-ar fi interzis să mai gătească pentru credincioșii care le trec pragul, călugării fiind obligați să comande de la o firmă de catering din Călimănești, scrie Săptămâna în Oltenia.

Aceste decizii sunt puse în responsabilitatea Mitropolitului Olteniei, ÎPS Irineu. Acest lucru poate părea ciudat, dat fiind faptul că Frăsineiul se află în subordinea canonică a Arhiepiscopiei Râmnicului. În realitate, se pare că printr-o decizie a Sinodului, un ierarh peste ierarhul locului, în cazul mănăstirii sale de metanie. ÎPS Irineu al Olteniei, care răspunde pentru Dolj și Gorj, este de origine din Vâlcea și s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei, scrie Săptămâna în Oltenia.

În replică, Arhiepiscopia Râmnicului a dat două comunicate de presă. În cel mai recent, de pe 3 decembrie, instituția a anunțat că doi duhovnici vor coborî „în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile din cursul săptămânii”, pentru a săvârși sfinte slujbe și a spovedi femeile care vin la Biserica din Vale. Este vorba despre renumiții duhovnici Ioanichie Popescu și Ioachim Popa.

Comunicatul precizează că au fost luate aceste decizii „spre a păstra legământul Sfântului Ierarh Calinic, pecetluit cu blestem, neştirbit și neschimbat, spre folosul, zidirea şi propăşirea autentică a vieţuirii călugăreşti”.

„În urma apariției în mass-media a unor informații neadevărate privitoare la schimbarea rânduielilor de la Mănăstirea Frăsinei, Arhiepiscopia Râmnicului reafirmă faptul că, potrivit rânduielilor statornicite de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, mănăstirea își rânduiește viața astfel încât să dea dovadă de aleasă și desăvârșită trăire duhovnicească, de practicarea virtuților creștine, de păstrarea rânduielilor la slujbele religioase, de bogată mângâiere sufletească și de pildă de viață creștinească, atât pentru viețuitorii ei, cât și pentru închinători.

Întrucât la Mănăstirea Frăsinei numărul de pelerini și credincioși este redus în cursul săptămânii, iar părinții monahi au datoria de a împlini aspra rânduială athonită și multe alte ascultări în cadrul obștii, Consiliul Duhovnicesc a considerat că este necesară ocrotirea liniștei celor ce viețuiesc în mănăstire, spre a păstra legământul Sfântului Ierarh Calinic, pecetluit cu blestem, neştirbit și neschimbat, spre folosul, zidirea şi propăşirea autentică a vieţuirii călugăreşti.

În acest sens, pentru folosul credincioșilor și al pelerinilor care poposesc la Biserica din Vale, s-a hotărât ca duhovnici iscusiți şi foarte cunoscuți să spovedească şi să îndrume duhovnicește. Astfel, în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile din cursul săptămânii, Părintele Arhimandrit Ioanichie Popescu și Părintele Arhimandrit Ioachim Popa vor ieși în întâmpinarea celor ce vin într-un număr mai mare, pentru a săvârși Taina Sfântului Maslu, alte rugăciuni și dezlegări, și pentru a spovedi pe cei care solicită acest lucru.

Preacuviosul Părinte Protosinghel Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, va rândui, atunci când este cazul, ieromonahi care să ajute pe cei doi duhovnici.

Urmând rânduielilor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica și pentru păstrarea cu fidelitate a acestora, Consiliul Duhovnicesc a considerat oportun ca, doar în zilele de sâmbătă și în ajun de sărbători, femeile care se află în pelerinaj și nu au posibilitatea de a se întoarce acasă ori manifestă dorința de a participa la slujbele de priveghere să primească sprijin în vederea cazării, în bună rânduială.

În perioada Postului Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să urmeze Mântuitorului Hristos, Care, întrupându-Se, a dat oamenilor cea mai mare pildă de smerenie, pentru ca noi să ne înălțăm la „nașterea cea de Sus” (Ioan III, 3), ca „fii ai lui Dumnezeu” și ai Împărăției cerurilor, și îmbogățiți sufletește de povățuirile duhovnicilor iscusiți ai Mănăstirii Frăsinei să primească fiecare în inima sa, cu multă smerenie, rânduielile stabilite pentru aleasa viețuire și liniște a părinților din obște”, sună comunicatul publicat pe siteul Arhiepiscopiei Râmnicului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE