luni, aprilie 28, 2025
ACTUALITATECE impune statelor membre „solidaritate obligatorie” cu migranții. Îi accepți sau plăteșți...

CE impune statelor membre „solidaritate obligatorie” cu migranții. Îi accepți sau plăteșți pentru ei

spot_img

Comisia Europeană (CE) a dat publicității, miercuri, o așa zisă reformă a sistemului de azil european pentru migranți, în care cotele obligatorii de refugiați impuse statelor membre sunt înlocuite cu un nou concept, anume „solidaritate obligatorie”.

Practic, această „solidaritate obligatorie” nu lasă niciunui stat membru posibilitatea de a refuza să se implice activ în problematica migranților. Noul sistem de azil impune tuturor țărilor solidaritate cu statele membre din prima linie a sosirii migranților, cum este cazul Greciei sau Italiei.

În momentul în care Comisia aprobă activarea acestui mecanism de solidaritate obligatorie- scrie Agerpres– ea decide şi numărul migranţilor care ar trebui preluaţi de celelalte state membre din ţara aflată sub presiune şi toate ţările vor trebui să-şi aducă o contribuţie în funcţie de forţa lor economică şi de populaţie.

Pe de altă parte, pentru fiecare migrant adult primit statele membre vor primi din bugetul comunitar 10.000 de euro.

Potrivit sursei citate, această soluţie, descrisă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru ”just şi rezonabil” între ”responsabilitate şi solidaritate” între statele UE, are în vedere să convingă ţările care au refuzat cotele obligatorii de refugiaţi, în special cele membre ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) şi Austria, al cărei cancelar Sebastian Kurz a reafirmat marţi că o repartizare a migranţilor între statele UE ”nu funcţionează”.

În cazul unei crize comparabile cu cea din 2015, când în UE au sosit peste un milion de refugiaţi, opţiunile statelor membre se vor reduce la preluarea migranţilor sau repatrierea celor respinşi.

Dacă o ţară nu reuşeşte într-un termen de opt luni să repatrieze către ţara lor de origine migranţii a căror expulzare şi-a asumat-o, atunci ea va trebui să-i primească pe teritoriul ei.

Acestea sunt însă alternative nerealizabile pentru ţările mici, care nu au mijloacele necesare, remarcă pentru AFP o sursă europeană, notează Agerpres.

 

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE