ȘTIRICCR respinge sesizarea lui Iohannis asupra Legii privind alegerile parlamentare. În final,...

CCR respinge sesizarea lui Iohannis asupra Legii privind alegerile parlamentare. În final, Parlamentul decide când votăm

Curtea Constituțională a respins, marți, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

“În ziua de 29 septembrie 2020, Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României, respectiv de Guvern, şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum şi legea, în ansamblul său. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României”, se arată în comunicatul CCR.

Concret, la sfârșitul lunii iulie, deputații au adoptat proiectul de lege potrivit căruia data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților va fi stabilită de Parlament, ci nu de Guvern, anunța Digi24 la momentul respectiv. Conform actului normativ, data limită pentru alegeri este 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.

Ulterior, pe 17 august, președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR, solicitând să constate că acest act normativ este neconstituţional în ansamblul său.

Mai mult, la începutul lunii septembrie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că alegerile parlamentare vor avea loc în data de 6 decembrie 2020.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...